Войти

«Клей» для очей GelCORE – інновація, що змінила світ

Американські дослідники створили «клей-гель», за допомогою якого можна склеювати порізи рогівки або заповнювати виразки та інші пошкоджені ділянки на її поверхні.



лікар-офтальмолог офтальмологічного центру вищої категорії АЙЛАЗ  Бурдига Олена Миколаївна
 
Гель не тільки міцно склеює дефекти рогівки, а й сприяє регенерації очей. Пошкодження рогівки – не рідкість в нашому світі і одна з найчастіших проблем, що призводять до зниження зору.
 
Відкриття Гарвардських медиків фактично стало проривом в хірургічній офтальмології.
 
«Ми хотіли створити матеріал, який би не тільки був прозорим і міг міцно склеювати пошкоджені частини ока, але і сприяв регенерації рогівки», – йдеться в повідомленні.
 
Вчені звернули увагу на желатин та піддали його спеціальній обробці ультрафіолетовими променями. Матеріал дійсно почав проявляти властивості, що клеять, коли його молекули обстріляли ультрафіолетовими променями. Оскільки ультрафіолет небезпечний для очей, структура желатину була трохи змінена, учені додали в неї еозин і триетаноламін. 
 
Новий біоматеріал отримав назву GelCORE. Він перетворюється в міцне і при цьому прозоре полімерне з'єднання після опромінення цілком безпечним синім світлом. Це в'язкий матеріал, який можна наносити піпеткою або через шприц. При впливі синього світла він твердне і набуває властивості справжньої рогівки. Клітини рогівки з'єднаються з адгезивною речовиною і проростають в нього, формуючи шар, який максимально схожий на природні тканини. 
 
Нажаль, сьогодні ми ще не зможемо використовувати цей чарівний клей. Перші клінічні випробування GelCORE на людях добровольцях розпочнуться лише в цьому році. З нетерпінням і надією чекатимемо позитивних результатів. 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.