Войти

Нарощування вій: за і проти

Довгі та пухнасті вії – мрія кожної жінки. У всі часи вони вважалися одним з основних показників зовнішньої привабливості.



лікар-офтальмолог офтальмологічного центру вищої категорії АЙЛАЗ Бурдига Олена Миколаївна

Сучасна косметологія та б’юті-індустрія пропонують безліч способів і косметичних засобів, що допоможуть посилити привабливість за рахунок перетворення вій.

Основні функції та природа вій

Вії – найміцніші щетинисті волоски на тілі людини, що ростуть в 3-4 ряди на верхній повіці та в 1-2 ряди – на нижній.Основна функція вій – захисна.Вони оберігають наші очі від сміття, всілякого пилу, сторонніх предметів, що можуть травмувати очі або стати причиною інфікування та запального процесу.

На верхній повіці вії розташовуються в 2-3 ряди і, за різними даними, їх налічується до 250 волосків довжиною 8-12 мм. На нижній повіці 1-2 ряди вій від 100 до 150 волосків, довжиною до 6-8 мм. Вони ростуть безперервно зі швидкістю 0,12-0,14 мм в день, проходять всі стадії росту та випадають, як і будь-який інший тип волосся. З віком швидкість росту сповільнюється.

Тривалість життя одного волоска становить близько 3 місяців, а повне оновлення вій відбувається приблизно за 5 місяців. Колір вій залежить від змісту в них пігменту – меланіну – і чим більше його, тим темніше волосся. Колір вій може відрізнятися від кольору волосся, а довжина, густота та вигин обумовлені генетикою.

Нарощування вій

Нарощування вій – одна з найбільш популярних тенденцій в світі краси. Її випробували вже мільйони жінок з усіх куточків. Сьогодні не потрібно мати медичну освіту, щоб нарощувати вії. Однак цей факт не означає, що це легка в проведенні процедура, яка не вимагає навчання.

У процесі нарощування майстер використовує від 40 до 100 штучних вій для кожного ока, що фіксуються до кожної своєї вії спеціальним клеєм. У середньому нарощені вії будуть радувати жінку 4-5 тижнів. І тут виникає питання – чи завжди радувати, чи є причини засмучуватися, чи безпечна ця процедура для очей та які можуть бути ризики?

За даними Американської академії офтальмології, були виділені основні небезпечні наслідки для очей:

  • травми,
  • опіки,
  • інфекції рогівки,
  • алергічна реакція,
  • набряки,
  • роздратування повік,
  • інфекції повік,
  • тимчасова або постійна втрата вій.

Інші, менш поширені ускладнення, включали травмування шкіри біля очей інструментами для нарощування (щипцями) та хвороблива реакція на розчини для зняття вій і на спеціальну стрічку, що підтримує волоски під час процедури.

Гострі реакції можуть бути обумовлені як безпосередньо контактом із штучними віями, так і з речовинами, що присутні в клеї для фіксації волосків. Клей для нарощування вій містить хімічні речовини, які можуть впливати на організм і викликати опіки або алергічну реакцію. Раніше деякі з клеїв містили алерген формальдегід, що викликав не тільки алергію, а й міг привести до часткової або повної втрати вій. Зараз використовуються клеї, які мінімізують ризики розвитку побічних ефектів. Проте, будь-який клей, навіть названий гіпоалергенним, може стати причиною алергічних проявів.

Гігієна очей

Ще б хотілося торкнутися теми гігієни. Густі, склеєні між собою нарощені вії при відсутності догляду та неякісному видаленні декоративної косметики, можуть стати своєрідним «смітником», де накопичується пил, косметика, продукти сльози, виділення і це чудове середовище для проживання мікробів. Цей факт може стати причиною запального процесу.

Ще хотілося б звернути увагу на кількість, обсяг і довжину нарощених вій. «Чим більше, тим гарніше», «хлопай ресницами и взлетай». Якщо свої вії тонкі та слабкі, а нарощування надмірно об’ємне, таке навантаження може зашкодити як самому волоску, так і цибулині вії, через що та може уповільнити або зовсім припинити своє зростання.

Що ж робити? Нарощувати вії чи ні?

Лікарі та дослідники в області охорони здоров’я, на жаль, не можуть рекомендувати нарощувати вії, так як ризики для здоров’я очей присутні, а процедура дає виключно естетичний ефект.

Проте, якщо ви все ж плануєте наростити вії, дотримуйтеся таких 5 правил, щоб ваші очі залишалися здоровими:

• проведіть пробу на чутливість до компонентів клею, нанесіть невелику кількість клею на внутрішній бік зап’ястя, перш ніж використовувати його на очах. Якщо немає почервоніння та інших змін на шкірі, можна вважати використання його безпечним при грамотному та правильному застосуванні;

• нарощувати вії не можна, якщо є будь-які запальні процеси на обличчі;

• не рекомендовано нарощувати вії тим, хто використовує м’які контактні лінзи;

• обирайте салон краси, в якому фахівці сертифіковані, мають достатній досвід в даній індустрії, строго дотримуються санітарних норм і використовують якісні матеріали для нарощування,

• поцікавтеся у свого майстра, як правильно доглядати за нарощеними віями та системно відвідуйте свого лікаря-офтальмолога.

Бережіть свої очі, будьте уважні до свого здоров'я!

І, наостанок, цікавий факт.

Не всі люди на планеті асоціюють густі та довгі вії з красою і жіночністю. Плем’я Хадза на півночі Танзанії вірить в священний древній народ Тлатланіб, представники якого відрізнялися відсутністю волосся на тілі. Це вплинуло на ідеали жіночої краси в Хадза, тому мешканки племені донині зістригають вії для підвищення своїй привабливості.

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.