Войти

Цукровий діабет і зір

Багато наших пацієнтів із діагнозом цукровий діабет звертаються до нас з питаннями, що досі повністю не розкриті у журналах і статтях в Інтернеті.



 
Ми завжди пильнуємо щодо обізнаності українців з питань офтальмології, тому вирішили підняти найактуальніші теми, що стосуються зору й такого непростого діагнозу.  
 
 
Отже, цукровий діабет – це ендокринне захворювання, при якому спостерігається постійно підвищений рівень глюкози в крові. Порушення вуглеводного обміну викликається інсулінорезистентністю та відносною інсуліновою недостатністю або порушенням секреції інсуліну. Захворювання очей при цукровому діабеті зустрічається в 25 разів частіше, ніж у загальній популяції. 
 
 
При цукровому діабеті (далі ЦД) страждають всі структури ока, тому прояви його можуть бути різноманітні:
  • катаракта;
  • діабетична ретинопатія;
  • потрапляння крові в склоподібне тіло (гемофтальм);
  • відслойка сітківки;
  • глаукома.
1. Які проблеми з очима можуть виникнути при цукровому діабеті?
 
Діабетичне пошкодження кровоносних судин виникає у всьому організмі та пов'язане з порушенням всіх видів обміну речовин. Пошкодження дрібних судин називається мікроангіопатія. До неї відносяться: ураження сітківки ока, нирок, периферичних нервів і головного мозку. 
 
В численних дослідженнях було доведено зв'язок мікроангіопатій з високим рівнем цукру крові. Ризик розвитку цих ускладнень значно підвищується при відсутності належного рівня глікемії. Діабетична ретинопатія (ураження сітківки) є основною причиною прогресуючого та безповоротного зниження зору у пацієнтів з цукровим діабетом.
 
2. Чи є відмінності у хворих на діабет 1 і 2 типу?
 
У людей з ЦД 1-го типу до досягнення підліткового віку ретинопатія розвивається рідко. У дорослих з ЦД 1-го типу в перші 5 років захворювання ретинопатія розвивається теж не часто. Ризик розвитку пошкодження сітківки зростає з прогресуванням діабету. Пацієнти з 2-го типом ЦД, як правило, вже мають початкові ознаки змін сітківки на момент постановки діагнозу.
 
3. Хто з хворих на ЦД в групі ризику виникнення проблем із зором? 
  • Пацієнти з некомпенсованими показниками глікемії. Не допускайте різких стрибків цукру крові.
  • Гіпертонія. Ризик ускладнення ретинопатії та макулярного набряку вище у гіпертоніків. Збалансована дієта, підтримання оптимальної ваги, регулярна фізична активність допомагають тримати кров'яний тиск в нормі. Також є важливим регулярний прийом призначених лікарем медикаментів.
  • Контроль рівня холестерину. Йдеться про «погані» ліпопротеїни низької щільності, що руйнують стінки судин.
  • Паління, алкоголь.
  • Уникайте серйозних фізичних навантажень. Підйом важких предметів, контактні види спорту можуть спровокувати мікрокровотечі, що небезпечно для сітківки ока.
4. Як часто при цукровому діабеті виникають проблеми із зором?
 
Захворювання очей при цукровому діабеті зустрічається в 25 разів частіше, ніж у загальній популяції.
 
Статистика:
  • діабетична ретинопатія (ураження сітківки) – одна з провідних причин погіршення зору при діабеті. Чим більший стаж діабету, тим частіше розвивається діабетична ретинопатія: від 5% протягом перших 5 років діабету, до 80% при тривалості діабету понад 25 років.
5. Які скарги виникають у пацієнтів? 
 
На ранній стадії хвороба не викликає ніяких скарг, але хвороба прогресує, сильно впливаючи на зір. При прогресуванні ретинопатії можуть з'явитися скарги на:
  • плаваючі помутніння, мурашки, плями;
  • періодичне затуманення зору, що може бути пов'язане з коливаннями рівня цукру в крові;
  • проблеми при читанні на близькій відстані;
  • спотворення зображення та ліній, а також на поступове або раптове погіршення зору.
6. Як часто потрібно відвідувати офтальмолога хворим на цукровий діабет?
  • Кожен пацієнт з цукровим діабетом, навіть якщо у нього немає скарг на здоров'я очей, повинен відвідувати офтальмолога не рідше 1 разу на рік.
  • Огляд обов'язково проводиться з розширенням зіниці, тому що початкові зміни при діабеті можуть бути на периферії сітківки, а з вузькою зіницею неможливо якісно оцінити периферію сітківки та діагностувати характерні для діабету зміни.
  • При початковій непроліферативній ретинопатії огляди у офтальмолога – 2 рази на рік.
  • При прогресуванні ретинопатії (пре- та проліферативної стадії) – 1 раз на 3-4 місяці.
  • Пацієнти з цукровим діабетом під час вагітності оглядаються у офтальмолога 1 раз на 3 місяці.
7. Які форми лікування практикують? У чому особливості та складності лікування зору при цукровому діабеті? Чому воно відрізняється від лікування інших хворих?
 
В основі успішного лікування діабетичної ретинопатії лежить якісний контроль глікемії, ліпідів крові та артеріального тиску. Ці чинники значно уповільнюють розвиток захворювання.
 
«Золотим стандартом» лікування діабетичної ретинопатії є своєчасне виконання лазерної коагуляції сітківки. Результати багатоцентрових досліджень показали, що лазерна коагуляція, проведена на ранніх стадіях ретинопатії, призводить до зниження рівня сліпоти на 50%. Методика лазерного лікування (панретинальна лазеркоагуляція) полягає в нанесенні коагулятів практично по всій площі сітківки, виключаючи центральну зону (макулярну). Вплив на ці зони лазером призводить до:
  • зменшення загальної гіпоксії сітківки
  • зменшення вироблення речовини, що стимулює зростання новоутворених патологічних судин
  • вилучення судин, що мають патологічну проникність
  • утворення зрощень сітківки з підлеглою тканиною, що знижують ризик тракційного відшарування.
Проводиться лазеркоагуляція в 2-3 сеанси. Процедура не покращує зір, це спосіб попередження його подальшої втрати.
 
8. Чи можна при цукровому діабеті позбутися хвороб зору назавжди?
 
Своєчасне виявлення діабетичної ретинопатії та її адекватне лікування на ранніх стадіях дають можливість зупинити прогресування патології. У хворих же з вираженими або грубими змінами очного дна не завжди вдається загальмувати процес і попередити різке погіршення зору. Тільки спільна робота ендокринолога, офтальмолога й терапевта дасть позитивний результат. 

 

МИ ЗНАЄМО ВСЕ ПРО ВАШІ ОЧІ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.