Войти

Темніє в очах: про що сигналізує організм

Кожен з нас хоча б раз у житті стикався з тим, що у нього темніло в очах.



лікар-офтальмолог медичного центру «АЙЛАЗ» Прохвачова Олена Станіславівна
 
Найчастіше це буває обумовлено короткочасним зменшенням мозкового кровотоку.
 
Зміна артеріального тиску
 
Потемніння в очах і шум у вухах може бути викликаний різкою зміною артеріального тиску: як підвищенням, так і зниженням. Подібні порушення виникають в задушливих закритих приміщеннях, наприклад, в кабінці ліфта або автобусі. В цьому випадку необхідно забезпечити доступ свіжого повітря та, якщо можна, прилягти.
Гіпотонія нерідко є причиною різкого потемніння в очах. Сюди відноситься ортостатична гіпотонія – коли при різкому зміні положення тіла (при вставанні) виникає короткочасне потемніння в очах. Мозок при низькому артеріальному тиску, як і інші органи й тканини організму, отримує недостатню кількість кисню. Важливою частиною терапії в цьому випадку стає повноцінний відпочинок, а також прийом препаратів на основі кофеїну.
 
Анемія
 
Не тільки недолік кровопостачання мозку, а й якість крові може бути причиною мозкової гіпоксії. Низький рівень гемоглобіну виникає через недостатнє харчування, порушення в засвоєнні їжі шлунково-кишковим трактом. В окремих випадках причиною залізодефіцитної анемії є рясні менструації у жінок. При анемії прописують залізовмісні препарати, комплекси вітамінів і проводиться терапія, спрямована на лікування основного захворювання.
 
Хвороби серця
 
Поширеною причиною потемніння та запаморочення є перебої в роботі серцевого м'яза. Порушення частоти скорочень серця (брадикардія) викликаються різними блокадами, ендокринними або нервовими патологіями. У деяких випадках при нормальному серцевому ритмі може спостерігатися зниження ударного об'єму серця через вроджені або набуті серцеві вади. При підозрі на захворювання життєво важливого органу рекомендується зняти електрокардіограму, за результатами якої лікар-кардіолог призначить терапію.
 
Порушення судин
 
Потемніння в очах відзначається при патологічних змінах судин в шийному відділі хребта, транзиторних ішемічних атаках і збої роботи периферичної нервової системи (вегето-судинна дистонія).
 
Порушення обміну глюкози – гіпоглікемія також може призводити до потемніння в очах.
 
Нерідко разом з потемніння в очах пацієнти відзначають:
  • миготіння «мушок» перед очима
  • запаморочення
  • «зупинка» та «завмирання» серця
  • відчуття нестачі повітря
  • болі та неприємні відчуття в грудній клітці
  • дзвін у вухах
  • зниження м'язового тонусу
  • блідість/синюшність шкірних покривів
  • вологість/сухість шкіри
  • розширення зіниць.
 
Не слід ігнорувати раптове потемніння в очах, особливо якщо воно з'являється знову і знову! Цей симптом може бути передвісником порушень в роботі вашого організму. Рекомендуємо звернутися для обстеження до офтальмолога, терапевта та невролога. 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.