Войти

Через що судини очного дна стають ламкими та як уберегти їх від розривів

Ламкість виникає з різних причин. Одна з них – ускладнення, пов'язані з гіпертонічними захворюваннями, при яких в судинах з'являються холестеринові відкладення.



лікар-офтальмолог вищої категорії медичного центру АЙЛАЗ   Савинець Тетяна Володимирівна
 
Відомо, що холестеринові бляшки роблять судини (зокрема, і на очному дні) крихкими та ламкими. Одного разу вони можуть розірватися, і в результаті на очному дні трапляється крововилив.
 
Людина це розуміє, коли перестає бачити одним оком, або з'являється відчуття, що у неї перед очима виникають темні плями, «мушки». Важливо знати, що з цим стикаються 99% людей, що мають проблеми з серцем і судинами. Якщо крововилив НЕ великий, слід дати відпочинок очам, а найближчим часом відвідати окуліста для діагностики зору, який призначить судиннозміцнюючі препарати. При великому крововиливі необхідно терміново викликати швидку допомогу та приготуватися до операції.
 
Також проблеми з судинами очного дна можуть бути наслідком ендокринних захворювань, зокрема цукрового діабету, коли в крові високий рівень цукру. Саме їм живляться судини. Стрімко розростаючись, вони з часом утворюють густу сітку, що покриває очне дно. В результаті світло не потрапляє на сітківку, і зір знижується. 
 
Також при цукровому діабеті постійно трапляються маленькі крововиливи, після яких з'являються плівки, що натягують сітківку. Спочатку вони не доставляють особливих проблем, але одного разу ці плівочки можуть розірвати сітківку, що призведе до її відшарування. Таке зазвичай трапляється при важких формах цукрового діабету 2 типу. Тому хворі, які страждають на це захворювання протягом 5 років і довше, зобов'язані відвідувати окуліста щороку. Всім іншим, навіть при відсутності скарг на гостроту зору, рекомендується обстежитися у офтальмолога один раз на три роки. 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.