Войти

COVID-19: ураження очей

Тема впливу Ковіда на здоров'я очей залишається актуальною. Сьогодні відомо, як вірусна інфекція впливає на кон'юнктиву, сітківку та зоровий нерв.



Вірус SARS-CoV-2, винний в пандемії COVID-19, є серйозною проблемою для охорони здоров'я в усьому світі.
 
Загальні клінічні прояви COVID-19 включають лихоманку, кашель, втому та біль у горлі, але у важких випадках може прогресувати до гострого респіраторного дистрес-синдрому. Ураження легень є найбільш серйозним проявом COVID-19, але захворювання також вражає інші органи та системи, в тому числі, зорову систему. Які з очних проявів COVID-19 є найбільш частими?
 
Кон'юнктивіт
 
Кон'юнктивіт є найбільш часто реєстрованим очним проявом COVID-19. Симптоми кон'юнктивіту включають очну біль, виділення, гіперемію кон'юнктиви, хемоз, епіфору та фолікулярний кон'юнктивіт. Деякі дослідження повідомляють, що фолікулярний кон'юнктивіт є першим та єдиним проявом захворювання. В інших робиться висновок, що пацієнти з очними симптомами з більшою ймовірністю будуть мати важку інфекцію COVID-19.
 
У деяких пацієнтів була виявлена позитивна реакція ЗТ-ПЛР на SARS-CoV у мазках з кон'юнктиви та носоглотки, але інфекційний потенціал цього і можливість передачі захворювання через очі залишаються незрозумілими.
 
Патологія сітківки
 
COVID-19 призводить до розвитку мікроангіопатій сітківки у вигляді ватоподібних плям, що розвиваються безсимптомно. Схожа очна мікроангіопатія спостерігається при діабеті та гіпертонії. Вважається, що SARS CoV-2 може викликати інгібіцію АПФ-2, що призводить до дисфункції ендотеліальних клітин і далі до пошкодження мікросудин. У пацієнтів з тяжкою інфекцією COVID-19 були виявлені гострі судинні ураження внутрішньої сітківки, включаючи ватоподібні плями та крововиливи у вигляді полум'я.
 
Також описані випадки оклюзії центральної вени сітківки (ОЦВС) у молодих здорових людей в ранньому періоді після перенесеної інфекції COVID-19. Патогенез ОЦВС є багатофакторним, і чинники ризику включають вік, гіперліпідемію та стану гіперкоагуляції, COVID-19 тісно пов'язаний з підвищеним ризиком тромбоемболічних ускладнень. У молодих людей також описані випадки парацентральної гострої середньої макулопатіі та гострої макулярної нейроретинопатіі, що, як вважається, представляють собою постінфекційні ускладнення COVID-19.
 
Нейроофтальмологічні прояви
 
Неврит зорового нерва описаний у пацієнтів з інфекцією COVID-19, включаючи випадок двостороннього невриту зорового нерва. У пацієнтів, які перенесли інфекцію COVID-19, був зареєстрований синдром Гієна-Барре (СГБ), синдром Міллера-Фішера, варіант СГБ, з вертикальною диплопією та атаксією, також описані паралічі черепних нервів, включаючи паралічі третього нерва зі збереженням зіниці у молодих пацієнтів. При цьому лабораторні дослідження та візуалізація не виявляють структурної причини пошкодження окорухового нерва. Вважається, що експресія рецепторів ACE-2 в нервових клітинах може пояснити нейротропний ефект вірусу, який може проникати в нервову систему через гратчасту пластинку.
 
На даний момент описано вже багато клінічних проявів COVID-19 ураження зорової системи. Однак у багатьох випадках незрозуміло, чи є вірус SARS CoV-2 винним у цих очних проявах. Потрібні подальші дослідження для вивчення основних патологічних процесів при COVID-19. 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.