Войти

Окуляри для нічного водіння: допомога або обман?

Поширена скарга серед наших пацієнтів – відсутність чіткого зору при водінні вночі.



к.м.н., лікар-офтальмолог вищої категорії медичного центру АЙЛАЗ  Киреєв Володимир Вікторович
 
Поганий нічний зір може вплинути на людей будь-якого віку, але особливо це відчувається після 40 років.
 
Можливо, ви бачили або чули про спеціальні окуляри з тонованими лінзами, що покликані допомогти вам краще бачити при водінні вночі.
 
Але чи дійсно працюють ці «окуляри для нічного водіння»? Читайте далі, щоб дізнатися це.
 
Що таке окуляри для нічного водіння?
 
«Окуляри для нічного водіння» зазвичай представляють собою безрецептурні окуляри з жовтими тонованими лінзами. По суті, це те ж саме, що і спортивні окуляри, відомі як «окуляри-стрілки», які існують вже багато років.
 
Окуляри для нічного водіння, частіше за все, також мають покриття антивідблиску для усунення внутрішніх відображень світла від вуличних ліхтарів і зустрічних фар, що можуть викликати осліплення.
 
Багато мисливців (і люди, які носять жовті окуляри для інших видів спорту) зазначають, що окуляри-стрілки збільшують контраст об'єктів на тлі похмурого неба. Це робить окуляри особливо популярними серед мисливців за птахами.
 
Але чи допомагають вони краще бачити при водінні вночі?
 
Чому окуляри для нічного водіння можуть бути поганою ідеєю
 
Окуляри з жовтими лінзами дійсно покращують контраст в певних умовах денного світла. Це тому, що жовтий відтінок блокує частину синього світла від сонячного світла. Синє світло являє собою частину спектру видимого світла, що має найвищу енергію та найкоротші довжини хвиль.
 
Цей високоенергетичний видимий синій колір (HEV) також, з більшою ймовірністю, викличе відблиски при попаданні в око у порівнянні з іншим видимим світлом, що має більш довгі хвилі.
 
Фільтрація синього, що забезпечується лінзами жовтого кольору, також спостерігається в лінзах бурштинового та мідного кольорів. Фактично, ці більш темні відтінки можуть блокувати значно більше синього світла, ніж жовті лінзи, але вони також запобігають потраплянню більшої кількості світла в очі, що знижує видимість в умовах низької освітленості.
 
Фактично, навіть жовті лінзи деякою мірою зменшують загальне видиме світло, блокуючи частину синіх світлових променів HEV. Це може бути добре для видимості вдень, але не вночі.
 
Дослідження не показують ніякої користі
 
Вчені з Дослідницького інституту ока Шепенса (афілійованого з Гарвардською медичною школою) в Бостоні нещодавно провели дослідження, щоб визначити, чи забезпечують окуляри для нічного водіння будь-які візуальні переваги в змодельованих умовах нічного водіння.
 
У дослідженні, опублікованому в 2019 році, взяли участь в цілому 22 дорослі людини в широкому віковому діапазоні. Всі учасники «керували» в чотирьох змодельованих умовах нічного водіння – в жовтих тонованих окулярах для нічного водіння та в окулярах з прозорими лінзами.
 
Крім того, кожен учасник їздив за сценаріями з імітатором яскравого світла фар і без нього, що імітує ефект зустрічного руху.
 
У кожному сценарії вимірювався час реакції учасників на пішохода, який йде по дорозі.
 
Дослідження показало, що окуляри для нічного водіння, схоже, не поліпшують виявлення пішоходів у нічний час і не зменшують негативного впливу яскравого світла фар на ефективність виявлення пішоходів.
 
«Наші дані показують, що носіння окулярів з жовтими лінзами під час водіння вночі не покращують продуктивності в найважливішій задачі – виявленні пішоходів», – кажуть автори дослідження.
 
«Навпаки, дані показали, що носіння окулярів з жовтими лінзами може трохи погіршити роботу, хоча цей результат не був статистично значущим».

«Ці дані не підтверджують, що офтальмологи повинні радити пацієнтам носити окуляри для нічного водіння з жовтими лінзами», - довели вони.
 
Кращі окуляри для нічного водіння
 
Для найкращого можливого нічного бачення при водінні почніть з відвідування найближчого до вас офтальмолога для всебічної перевірки вашого зору.
 
Багато людей, які думають, що бачать «просто прекрасно», дивуються, коли дізнаються, наскільки чіткіше вони можуть бачити вночі, коли навіть невелика оптична помилка виправляється новими окулярами.
 
Якщо ваші очі здорові та у вас немає аномалій рефракції, що необхідно виправити за допомогою окулярів, то ваші кращі окуляри для нічного водіння – це ніякі!
 
З іншого боку, якщо вам потрібні окуляри через короткозорість, далекозорість або астигматизм, вибирайте прозорі коригувальні лінзи з покриттям антивідблиску. Ці лінзи дозволять майже 100 відсоткам видимого світла проникати в ваші очі та правильно фокусуватися для найкращого зору.
 
Крім того, антиблікове (AR) покриття усуває внутрішні відображення вуличних ліхтарів і зустрічних фар у ваших лінзах, що можуть бути джерелами засліплення. Такі окуляри можна підібрати за рекомендаціями спеціалістів клініки «АЙЛАЗ» або одразу в нашій оптиці «АЙЛАЗ-Оптика». Ми спеціалізуємось на всіх варіаціях корекції зору.
 
Іноді люди задаються питанням, чи варто їм купувати окуляри з прозорими лінзами та покриттям для нічного водіння, навіть якщо їм не потрібна корекція зору. Не витрачайте гроші даремно – покриття, що просвітлює, тільки зменшує відблиски від самих лінз.
 
Якщо вам не потрібні коригувальні лінзи, ви не отримаєте ніякої візуальної вигоди від лінз з покриттям без рецепту. 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.