Войти

Поради щодо здоров’я очей

Ваші очі – важлива частина вашого здоров’я. Ви можете зробити багато речей, щоб зберегти їх здоровими. Дотримуйтесь цих простих вказівок щодо збереження здоров’я очей у майбутньому.



лікар-офтальмолог медичного центру «АЙЛАЗ»   Цаберяба Ганна Володимирівна
 
Повноцінний огляд очей із розширеною зіницею. Ви можете вважати, що зір у вас хороший і цілком здорові очі, але тільки візит до офтальмолога, де буде проведений комплексний огляд очей із розширеною зіницею –  це єдиний спосіб впевнитись в цьому. Крім того, багато захворювань очей, такі як глаукома, діабетична ретинопатія  та вікова дегенерація макули, часто не мають попереджувальних ознак. Огляд очей із розширеною зіницею – єдиний спосіб виявити ці захворювання на ранніх стадіях.
 
Для того щоб розширити зіниці, спеціаліст закрапує спеціальні краплі та проводить ретельний огляд сітківки. Розширена зіниця потрібна для проходження  більшої кількості світлових променів – так само, як відкриті двері пропускають більше світла в темну кімнату. Саме при розширеній зіниці коло огляду сітківки значно збільшується, що дозволяє вашому спеціалісту добре оглянути сітківку та виявити ознаки пошкодження чи захворювання.  Офтальмолог – єдиний, хто може визначити, чи здорові ваші очі та яким чином можна покращити гостроту зору.
 
Дізнайтеся історію захворювань очей своєї родини. Поговоріть із членами вашої родини про їх історію захворювань очей. Важливо знати, чи не було у когось діагностовано очних захворювань, оскільки багато з них є спадковими.  Ця інформація допоможе визначити, чи є у вас ризики розвитку того ж очного захворювання.
 
Збалансоване харчування допоможе підтримати здоров'я очей. Ви чули, що морква корисна для очей. Але саме збалансоване харчування, збагачене фруктами та овочами – особливо листовою зеленню, такою як шпинат і капуста Кейл, відіграє важливу роль для збереження здоров’я очей. Дослідження також показали, що вживання риби з високим вмістом жирних кислот омега-3, таких як лосось, тунець і палтус, приносить користь для здоров’я очей.
 
Підтримуйте здорову вагу тіла. Надмірна вага або ожиріння збільшує ризик розвитку діабету та інших системних захворювань, що може призвести до значного незворотнього зниження зору, наприклад, при діабетичній ретинопатії або глаукомі. Якщо у вас виникають проблеми із зайвою вагою, поговоріть зі своїм лікарем.
 
Носіть захисні окуляри. Одягайте захисні окуляри під час занять активним видом спорту. Засоби захисту очей включають в себе захисні окуляри, захисні маски для очей, захисні екрани, спеціально розроблені для захисту від можливих потраплянь в очі будь-яких частинок під час діяльності, що ви займаєтесь. Більшість захисних лінз для окулярів виготовляються з полікарбонату, який у 10 разів міцніший за інші пластмаси. Такі окуляри можна придбати в оптиках, магазинах спортивних товарів тощо. 
 
Киньте палити, а ще краще – ніколи не починайте. Куріння так само шкодить здоров'ю очей, як і решті органів. Дослідження доводять, що куріння значно підвищує ризики розвитку вікової дегенерації макули, катаракти та ураження зорового нерва – захворювань, що можуть призвести до сліпоти.
 
Будьте стильними та носіть сонцезахисні окуляри. Сонцезахисні окуляри – чудовий модний аксесуар, але їх найголовніша робота – захистити очі від ультрафіолетових променів сонця. Купуйте лише ті сонцезахисні окуляри, що блокують від 99 до 100 відсотків ультрафіолетових променів обох спектрів: UV-A та UV-B.
 
Давайте очам відпочити. Якщо ви проводите багато часу за комп’ютером або зосереджуєтесь на чомусь одному, ви час від часу забуваєте моргати, і ваші очі можуть втомлюватися. Спробуйте правило 20-20-20: кожні 20 хвилин відводьте погляд на 20 футів (6 метрів) перед собою протягом 20 секунд. Ця коротка вправа може допомогти зменшити перенапруження очей.
 
Мийте руки при будь-яких маніпуляціях з контактними лінзами. Щоб уникнути ризику зараження, завжди ретельно мийте руки перед одяганням або зняттям контактних лінз. Обов’язково дезінфікуйте контактні лінзи відповідно до інструкцій та вчасно змінюйте їх відповідно до терміну експлуатації.
 
Забезпечте безпеку очей на робочому місці. Роботодавці повинні створювати безпечне робоче середовище. Якщо захисні окуляри потрібні для безпечної роботи на робочому місці,  створіть собі звичку постійно їх носити та заохочуйте своїх колег робити те саме.
 
Список літератури:
  1. Age-Related Eye Disease Study Research Group. The relationship of dietary carotenoid with vitamin A, E, and C intake with age-related macular degeneration in a case-control study. Archives of Ophthalmology 2007; 125(9): 1225–1232. 
  2. Age-Related Eye Disease Study Research Group. Risk factors associated with age-related nuclear and cortical cataract. Ophthalmology 2001; 108(8): 1400–1408.
  3. U.S. Department of Health and Human Services, Office of the Surgeon General. The Health Consequences of Smoking: A Report of the Surgeon General (Washington, D.C., 2004). 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.