Войти

Ретинобластома – непомітний ворог дитячих очей

Вчені з Baylor University в Техасі створили безкоштовний мобільний додаток під назвою White Eye Detector, що допомогає в домашніх умовах розпізнати рідкісну пухлину сітківки у дитини під назвою ретинобластома.



лікар-офтальмолог медичного центру «АЙЛАЗ»  Бурдига Олена Миколаївна
 
Аналізуючи фото дитини, пристрій автоматично шукає так звану білу зіницю, що є ознакою лейкокорію (білий рефлекс з очного дна або аномальне біле світіння в зіниці).
 
Лейкокорія може бути симптомом ретинобластоми – злоякісної пухлини, від якої найчастіше страждають діти до 5 років. Це явище пов'язане з віддзеркаленням світла від ураженої пухлиною сітківки (хоча таке явище може бути ознакою й іншої патології, наприклад катаракти).
 
Ретинобластома є рідкісним різновидом раку ока, а саме світлочутливої оболонки – сітківки, та проявляється частіше у дітей до 5 років. Проблема може бути на одному оці, значно рідше на обох відразу, і найчастіше причиною розвитку є генетична мутація.
 
Терапія та ефект від лікування залежать від стадії захворювання. На ранній стадії вірогідність успішного лікування становить 98%. Про те, що рання діагностика надзвичайно важлива, очевидно. На жаль, на самому початку біла зіниця ніяк себе не проявляє, та й малюк не завжди скаже, що зір погіршився. Тому важливо, щоб дитина від народження до трьох років хоча б два рази на рік оглядалася дитячим офтальмологом! А ця програма допоможе батькам вчасно зорієнтуватися та звернутися до фахівця. Офтальмолог зможе побачити невидиму простим оком патологію за допомогою додаткових пристроїв і призначить своєчасне лікування.
 
Штучний інтелект навчався на 53 000 знімків у 40 дітей, у половини з яких виявлені різні захворювання очей. За час тестування технологія виявила у 16 дітей ранні захворювання очей, які, на жаль, були пропущені. Вчені дуже розраховують на те, що цей додаток підвищить результативність ранньої діагностики небезпечних пухлин.
Зараз додаток доступний як для користувачів операційної системи iOS, так і для Android.
 
Дякуємо колегам за розробку та ще раз нагадуємо батькам про необхідність перевіряти зір дитини у цілях профілактики, а не тільки за наявністю симптомів. Своєчасне лікування – найбюджетніші ліки від усіх хвороб! 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.