Войти

Кіста яєчника

Кістою яєчника називають новоутворення доброякісного характеру, що представляє собою пухлину, заповненою рідким вмістом.



 
кандидат медичних наук, акушер-гінеколог вищої категорії хірургічного центру CitiDoctor  О.В. Тян
 
 
 
Вона може знаходитися всередині тканини яєчника та виходити назовні від яєчника. У жінок різного віку можуть формуватися кісти різного виду, причому деякі з них будуть абсолютно безпечними та не вимагати лікування, а інші – небезпечними, що вимагають термінового оперативного лікування.
 
 
Види кіст яєчників:
  • функціональні;
  • фолікулярні;
  • кісти-валики жовтого тіла.

Кісти з найбільш сприятливим прогнозом, що часто зустрічаються:

  • ендометріоїдні;
  • параоваріальні;
  • дермоїдні та інші.
Кожна з цих кіст має відмінні риси в плані симптоматики та лікування.
 
Симптоми кісти яєчника
 
У більшості випадків кіста яєчника діагностується лише при плановому огляді у гінеколога, оскільки захворювання має властивість протікати безсимптомно. Якщо ж новоутворення існує вже тривалий час і встигло вирости до великих розмірів, ви можете відчути тупий біль внизу живота, що буде посилюватися при сексуальному контакті або фізичних навантаженнях. Ви можете навіть не відчувати болю, але відчувати тяжкість і тиск.
 
Якщо виникне ускладнення, таке як розрив або перекрут кісти, біль стане інтенсивнішою, підніметься температура, може з'явитися нудота та блювота, можуть з'явитися симптоми подразнення очеревини.
 
До симптомів кісти яєчника відносяться:
  • порушення сечовипускання, що проявляються в хворобливості, прискорених позивах;
  • також у вас можуть виникати помилкові позиви до дефекації. Все це обумовлюється тиском зростаючої кісти на прилеглі органи;
  • порушення менструації, що викликають гормонально активні кісти. Місячні можуть стати болючими, більш рясними. Крім того, менструація може стати нерегулярною;
  • збільшення обсягу живота може бути викликано кістою особливо великого розміру.
Чому в яєчниках утворюється кіста?
 
До сих пір вченим-медикам не вдалося встановити точні причини формування кіст яєчників. Часто новоутворення  виникають при сукупності декількох чинників. Ви повинні знати, що кіста може утворитися, якщо:
  • вам проводилися часті оперативні втручання, такі як аборти, що призводять до порушення гормонального балансу;
  • ви маєте хронічні захворювання статевої системи, до яких відносяться і статеві інфекції;
  • наявність внутрішнього та зовнішнього ендометріозу в анамнезі;
  • ви страждаєте ендокринними захворюваннями;
  • є метаболічний синдром, порушення жирового обміну;
  • раніше ви вже мали кісту яєчника, що була вилікувана – вона може знову рецидивувати.
Різні види кіст також мають різні причини виникнення. Так, фолікулярна кіста зазвичай формується при порушенні співвідношення гормонів, дермоїдна кіста відноситься до вроджених патологій, ендометріоїдні кісти є ускладненням захворювань статевої системи жінки.
 
Діагностика захворювання в медичному центрі CitiDoctor
 
У нашій клініці якісна діагностика кіст яєчників виконується за допомогою таких методів:
  • гінекологічного огляду, при якому визначаються хворобливість і збільшення придатків;
  • УЗД (трансабдомінальне або трансвагінальне) 2D, 4D дозволяє виявити наявність утворення, його розташування та обсяг, кровопостачання завдяки допплерометрії, відстежити тенденції його зростання;
  • дослідження крові на гормони та онкомаркери (на місці, у власній лабораторії);
  • лапароскопічно – найефективніша та найбільш інформативна дослідницька методика, що дозволяє не просто побачити кісту, але і видалити її.
Лікування кісти яєчника
 
Якщо у вас діагностовано кісту яєчника, при виборі методу лікування досвідчений лікар нашої клініки буде керуватися її характеристиками та вашими індивідуальними особливостями. Зазвичай лікар-гінеколог проведе ультразвуковий моніторинг в наступному менструальному циклі, при необхідності запропонує здати гормони крові.
 
Згідно зі стандартами надання медичної допомоги при кістах яєчників і підозрі на запальну причину її утворення, лікар проводить протизапальну терапію, додаткові дослідження крові, мазків.
 
При ендометріоїдних кістах лікар враховує вік пацієнтки, бажання зберегти репродуктивну функцію. Адже у 80-их і на початку 90-х років при виявленні ендометріоїдних кіст видаляли весь яєчник. Зараз практикується більш дбайливе ставлення до яєчника, що містить статеві клітини жінки. Важливу роль відіграє поширеність кісти: якщо вона вражає всю тканину яєчника, яєчник буде видалений, якщо ж є хоч якась можливість зберегти тканину яєчника – лікар намагається зберегти її, для отримання власних яйцеклітин у майбутньому.
 
Якщо ендометріоїдна кіста не велика, лікар може призначити медикаментозну терапію, що дозволить запобігти її зростанню. Саме індивідуальний підхід у лікуванні допомагає перемогти захворювання та зберегти репродуктивну функцію.
 
Оперативні методи лікування кіст яєчників – лапароскопія та лапаротомія – проводяться за показаннями.
 
За обсягом оперативного лікування кіст яєчників можуть бути застосовані:
  • цистектомія – видалення кісти з вилущуванням її капсули;
  • оваріоектомія – повне видалення яєчника.
 
 

 

CitiDoctor – хірургічний центр повного циклу.

Пацієнт понад усе: боротьба за ваше здоров`я без компромісів!

Задайте питання лікарям та отримуйте відповідь



Хірургічний центр повного циклу CitiDoctor https://citidoctor.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 333 48 85

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.