Войти

Комплексне обстеження очей

Багато пацієнтів, записуючись на прийом до лікаря-офтальмолога, відчувають деяке занепокоєння, оскільки не знають, чого очікувати під час візиту, особливо якщо у них ніколи раніше не було комплексного обстеження очей або пройшло багато років з моменту його останнього проведення.



 к.м.н., лікар-офтальмолог вищої категорії медичного центру  АЙЛАЗ   Киреєв Володимир  Вікторович

 
Офтальмологи використовують широкий спектр тестів і процедур для перевірки ваших очей. Розглянемо тести для перевірки зору, з якими ви можете зіткнутися під час комплексного обстеження очей.
 
Стандартна очна таблиця
 
Серед перших тестів, що входять в комплексне обстеження очей – тести, які вимірюють гостроту вашого зору. Зазвичай, вони виконуються з використанням таблиці для дослідження гостроти зору вдалину та невеликої таблиці для вимірювання гостроти зору поблизу.
 
Перевірка відчуття кольору
 
Скринінговий тест, що перевіряє ваш кольоровий зір, часто проводиться на ранній стадії комплексного обстеження очей, щоб виключити розлад відчуття кольору.
 
Перевірка рухливості очей
 
Тест на рухливість очей проводиться, щоб визначити, наскільки добре ваші очі можуть стежити за об'єктом, що рухається, і точно фіксувати його в навколишньому просторі. Тестування плавних рухів очей («переслідування») зустрічається частіше. Ваш очний лікар попросить вас, утримуючи голову в нерухомому стані, стежити тільки вашими очима за повільним рухом фіксованого руками лікаря предмета.
 
Якщо ж перевіряються швидкі рухи очей («саккади»), ваш лікар попросить вас по черзі фіксувати погляд на двох предметах, розташованих на деякій відстані один від одного. Проблеми з рухами очей можуть викликати втому очей і вплинути на здатність до читання, спортивний зір та інші навички.
 
Ретіноскопи
 
Ваш лікар-офтальмолог може виконати цей тест на ранньому етапі перевірки зору, щоб отримати приблизне уявлення про оптичні параметри ваших очей.
 
При ретіноскопії освітлення в кімнаті буде тьмяним, і вас попросять сфокусуватися на одній позначці (зазвичай, це велика буква «Е» на таблиці для перевірки зору). Коли ви дивитеся на «E», лікар освітить ваші очі та буде міняти лінзи в спеціальному пристрої перед вашими очима. На підставі того, що світло відбивається від очей, можна визначити силу лінз, необхідну для корекції вашого зору вдалину.
 
Цей тест особливо корисний для дітей і пацієнтів, які не можуть точно відповісти на питання лікаря.
 
Рефракція (заломлення)
 
Цей тест використовується для того, щоб визначити точний рецепт для окулярів. Під час дослідження лікар розмістить перед вашими очима апарат під назвою фороптер і покаже таблицю для перевірки зору. Змінюючи в апараті лінзи, лікар, грунтуючись на ваших відповідях, підбере ту лінзу або їх комбінацію, що дає найкраще розрізнення знаків таблиці. Отримані дані визначають вашу ступінь гіперметропії (далекозорості), короткозорості (короткозорості), астигматизму або пресбіопії.
 
Авторефрактометр та аберрометр
 
Спеціаліст також може використовувати авторефрактометр або аберрометр, щоб автоматично оцінити оптичні параметри ваших очей. В обох пристроях пацієнт розміщує голову на спеціальному штативі та дивиться на фіксаційний об'єкт.
 
Авторефрактометр визначає силу лінзи, необхідну для точного фокусування світла на сітківці. Це особливо корисно для дослідження оптичних параметрів ока у маленьких дітей і пацієнтів, які відчувають проблеми з рухливістю.
 
Дослідження показали, що сучасні авторефрактометри дуже точні. Вони також економлять час, бо здійснюють перевірку всього за кілька секунд, а результати значно скорочують час, необхідний лікарю для підбору окулярів.
 
Аберрометр використовує просунуту технологію хвильового фронту для виявлення навіть прихованих оптичних помилок, ґрунтуючись на аналізі того, як світло проходить через ваші очі. Аберрометр, в основному, використовуються для спеціальних або корекційних процедур (LASIK), але багато окулістів в даний час також використовують цю передову технологію в своєму повсякденному обстеженні очей.
 
Огляд щілинної лампи
 
Щілинна лампа – це бінокулярний мікроскоп (або «біомікроскопія»), що лікар використовує для дослідження структур ваших очей при великому збільшенні. Апарат виглядає як велика вертикальна версія мікроскопа, використовуваного в науковій лабораторії.
 
Під час огляду щілинною лампою вас попросять надійно притиснути лоб і підборіддя до упорів передньої частини апарату, і ваш лікар почне з вивчення структур передньої частини ваших очей, включаючи повіки, рогівку, кон'юнктиву, райдужку та кришталик.
 
За допомогою ручної лінзи ваш лікар може також використовувати щілинну лампу для дослідження глибинних структур ока, таких як сітківка та зоровий нерв. При дослідженні за допомогою щілинної лампи можна виявити широкий спектр очних захворювань, включаючи катаракту, дегенерацію жовтої плями, виразку рогівки, діабетичну ретинопатію тощо.
 
Тест на глаукому
 
Тестування на глаукому, зазвичай, починається з вимірювання тиску в ваших очах.
 
Поширеним способом вимірювання внутрішньоочного тиску є безконтактна тонометрія за допомогою цівки повітря. Для проведення тесту вам запропонують розмістити голову на штативі приладу та, поки ви дивитеся на фіксаціонную мітку, на око під час дослідження подує цівка повітря. Це абсолютно безболісно, і тонометр не торкнеться вашого ока. Якщо у вас високий очний тиск, у вас може бути ризик розвитку глаукоми.
 
Розширення зіниці
 
Щоб отримати краще уявлення про внутрішню структури ока, лікар-офтальмолог може використовувати розширюючі краплі, щоб тимчасово розширити ваші зіниці. Розширення зіниць, зазвичай, займає від 20 до 30 хвилин.
 
Після розширення зіниць ваші очі будуть чутливі до світла (бо більше світла потрапляє до ока), і ви можете помітити труднощі з фокусуванням на близьких об'єктах. Ці ефекти можуть тривати до декількох годин, в залежності від концентрації цих крапель. Як тільки краплі подіють, ваш лікар буде використовувати різні інструменти, щоб заглянути у ваші очі.
 
Будучи готовим до медикаментозного розширення зіниць, доцільно взяти з собою на прийом сонцезахисні окуляри, щоб мінімізувати чутливість очей до світла по дорозі додому. Розширення зіниці дуже важливо для людей з чинниками ризику захворювання очей, тому що воно дозволяє найбільш повно оцінити стан здоров'я ваших очей.
 
У деяких випадках, крім цих загальних тестів, проведених під час комплексного обстеження очей, спеціаліст може порекомендувати вам провести інші, більш спеціалізовані обстеження очей. Часто такі обстеження проводяться іншими офтальмологами, наприклад, фахівцями з сітківці ока (ретинологами), на підставі направлення. 

 

 

МИ ЗНАЄМО ВСЕ ПРО ВАШІ ОЧІ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.