Войти

Чому опухають повіки?

Часом у нас можуть виникати проблеми з повіками – вони опухають і червоніють.



лікар-офтальмолог медичного центру «АЙЛАЗ»  Рабок Тетяна Миколаївна
 
Причини можуть бути найрізноманітнішими – як незначними, так і ховати в собі серйозну небезпеку.
 
Ми зібрали для вас перелік основних причин, чому опухають повіки, в алфавітному порядку, щоб ви могли без зусиль дізнатися про найбільш розповсюджені причини, чому ж виникають проблеми.
 
Алергії
 
Імунна система може дуже активно реагувати на алергени. Найпопулярніші серед алергенів – пил, пилок, шерсть домашніх тварин, краплі для очей і розчини для контактних лінз. А ще дуже часто повіки опухають внаслідок алергії на косметику.
 
При контакті з алергеном очі виділяють спеціальні хімічні речовини, що захищають ваші органи зору від подразників – медіатори алергічних реакцій. Найбільш поширеним є гістамін. Саме він призводить до того, що судини в очах розширюються, очі червоніють, з'являється набряк, слизові сверблять.
 
Базедова хвороба
 
Хвороба Грейвса – друга назва захворювання. Причина виникнення – надмірна активність щитовидної залози (гіпертиреоз). Очі часто опухають і стають опуклими, виникають проблеми із зором – в очах починає двоїтися. Згодом може виникнути опущення повік – птоз. Якщо ви спостерігаєте у себе ці симптоми, потрібно негайно звернутися до лікаря.
 
Блефарит
 
При блефариті повіки набрякають внаслідок некоректної роботи сальних залоз в основі вій. При блефариті не тільки набрякають повіки, а й з'являються хворобливі відчуття, лущиться шкіра та випадають вії. Блефарит – хвороба хронічна, його не можна вилікувати повністю, можна лише контролювати хід хвороби – дотримуватися гігієни та приймати медикаменти. Часто причиною хвороби стає бактеріальна інфекція, але також захворювання може бути пов'язане з реакцією на синдром сухого ока.
 
Очний герпес
 
Звичайний вірус простого герпесу може викликати герпес окулярний. Рогівка ока запалюється та може навіть утворюватися рубець. Симптоми очного герпесу дуже нагадують кон'юнктивіт. Відмінні риси – виникнення хворобливих виразок, втрата чіткості зору через помутніння рогівки. Симптоми можуть бути настільки виражені, що через опухлі повіки вам буде важко розрізняти навколишній світ.
 
Очний герпес може протікати в легкій формі, а може привести до того, що доведеться пересаджувати рогівку або навіть втратити зір.
 
Контактні лінзи
 
Занести очну інфекцію та отримати запалення очей нескладно, якщо ви носите контактні лінзи. Причина – носіння брудних лінз, неправильне їх зберігання, плавання в лінзах. Не варто також використовувати пошкоджені контактні лінзи.
 
Кон'юнктивіт
 
Кон'юнктивіт в народі іноді називають «кролячим оком». Прозора слизова ока – кон'юнктива – запалюється, і повіки виглядають припухлими. Хвороба може мати алергічний, бактеріальний і вірусний характер. Серед інших неприємних симптомів – надлишкова сльозотеча, почервоніння та свербіж в очах.
 
Орбітальний целюліт
 
Орбітальний целюліт – хвороба дуже рідкісна, але серйозна. Причина недуги – бактеріальне інфікування тканин, внаслідок чого набрякають верхня та нижня повіки, брови і щоки. Очі опухають настільки сильно, що їх неможливо відкрити. Зір стає гірше, відчувається жар в очах, боляче обертати зіницями.
 
При орбітальному целюліті потрібна термінова медична допомога, необхідно якомога швидше почати внутрішньовенне лікування антибіотиками. Найнебезпечніше в цьому захворюванні – ризик пошкодження зорового нерва, що тягне необоротну втрату зору та інші серйозні ускладнення.
 
Періорбітальний целюліт
 
Періорбітальний целюліт – відносно поширена інфекція, при якій опухають повіки та ділянки навколо очей. Причини інфекції – бактерії, віруси та інші патогенні організми. Цю хворобу також називають пресептальним целюлітом, тому що уражена ділянка утворює жорстку фіброзну задню частину вік.
 
Травми ока
 
Будь-яка травма ока може викликати запалення та набрякання. Так що синець під оком може бути більш небезпечним, ніж здається з першого погляду. Припухлості повік можуть бути викликані і оперативним втручанням, наприклад, проведенням блефаропластики.
 
Халязіон
 
Халязіон виникає внаслідок закупорки мейбомиевої залози. За симптомами дуже схоже на ячмінь, але з плином часу шишка на повіках перетворюється в тверду кісту сальної залози. Варто пам'ятати, що ячмінь вискакує на краєчку ока, а ущільнений халязіон зазвичай виникає далеко від краю повік. І ячмінь, і халязіон викликають припухлість і болючість очей.
 
Ячмінь
 
Звичний симптом ячменю – червона шишка на краю повік. Причина захворювання – бактеріальна інфекція та запалення мейбоміевих залоз. Блокування цих сальних залоз призводить до того, що повіки опухають. Від ячменю може опухнути все віко, і при цьому його боляче чіпати.
 
А знаєте, чому від сліз опухають очі?
 
Рідка складова сліз утворюється в слізних залозах, що знаходяться біля очей. Сльози дуже важливі: вони забезпечують чистоту очей, захист і мастило.
 
Надлишок сліз виводиться через носову порожнину – ось чому, коли ми плачемо, ми ще і шморгаємо носом.
 
Сльози діляться на три типи:
  • базальні сльози. Це волога на поверхні очей, вона не дає очам пересихати;
  • рефлекторні сльози. Вони захищають очі при впливі подразників накшталт диму або стороннього тіла;
  • емоційні сльози. Це реакція на сильну емоцію.

Коли емоції переповнюють нас, вегетативна нервова система видає реакцію – бажання поплакати, до обличчя приливає кров. Все це може привести до набрякання повік. Ніхто з нас не любить себе заплаканим – очі червоні, опухлі, з носа тече, але насправді добре поплакати – це дуже ефективний засіб. Після «якісного» плачу поліпшується стан і душі, і тіла. Організм отримує розрядку після стресу. 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.