Войти

Чому шкідливо терти очі?

Щоб зрозуміти, чому тертя очей шкідливо, давайте почнемо з невеликої інформації про будову ока.



к.м.н., лікар-офтальмолог вищої категорії медичного центру АЙЛАЗ  Киреєв Володимир Вікторович
 
Колаген забезпечує опорну функцію фіброзної оболонки ока, що включає рогівку та склеру. Коли ви натискаєте на око та розтираєте його, колаген розтягується всередину, а коли відпускаєте – назовні. Крім порушення опорної структури ока, тертя очей може викликати ряд інших проблем, в тому числі:
  • косметичні. Надмірне розтирання очей може призвести до появи темних кіл і зморшок навколо очей.
  • безпека. Якщо вам щось потрапило в око, розтирання може завдати ще більшої шкоди. В цьому випадку краще дозволити сльозам природним чином вимити подразник.
  • гігієна. На ваших руках більше бактерій, ніж на будь-який інший частини тіла, тому торкатися пальцями очей – погана ідея.
Як тертя очей може нашкодити?
 
Найважчим захворюванням, що поглиблюється тертям очей, є кератоконус – структурна аномалія рогівки, що призводить до низького зору.
 
Для корекції зору при кератоконусі використовуються спеціальні газопроникні контактні лінзи або крослінкінг рогівки лампою Зайлера. У важких випадках єдиним виходом є пересадка рогівки. Ця процедура в більшості випадків буває успішною, але її наслідки можуть ще більше загрожувати вашому зору. Кератоконус – не єдина проблема, яку можна посилити, потираючи очі. Це стосується таких станів, як міопія та глаукома.
 
Чому ми бачимо світло, коли тремо очі?
 
Якщо ви коли-небудь терли очі занадто сильно або агресивно, швидше за все, ви бачили плаваючі зірки або спалахи кольору – фосфени.
 
Коли ви занадто сильно трете очі, ви підвищуєте тиск в очних яблуках і впливаєте на кровотік. Тиск запускає сигнали сітківки так само, як світло, але, оскільки ваш мозок не знає різниці, він активує зміни кольору або спалаху, як якщо б вони виходили від зовнішніх стимулів. Фосфен зникає, як тільки ви перестанете терти око, але підвищений очний тиск, що ви викликали, створює навантаження на сітківку та іноді викликає розрив або відшарування сітківки.
 
Чому приємно терти очі? 
 
У наших повіках є мейбомієві залози, що виробляють секрет, схожий на оливкову олію. Цей компонент слізної плівки додатково зволожує поверхню ока та захищає сльози від випаровування. За допомогою тертя ви збільшуєте кількість секрету цих залоз, що сприяє більшому зволоженню поверхні ока, покращуючи, таким чином, самопочуття очей.
 
Якщо ви регулярно відчуваєте сухість в очах і трете їх для зволоження, зверніться до лікаря-офтальмолога.
 
Чи є безпечний спосіб потерти очі?
 
При терті очей виникає тиск на очне яблуко. Тому, торкаючись до очей, робіть це обережно. Тиск, необхідний лише для того, щоб акуратно вмитися або висушити обличчя, є прийнятним для очей.
 
Що робити, якщо ви часто трете очі?
 
Якщо ви часто трете очі, вам слід спробувати визначити та усунути причину цього бажання. Можливо, ваші очі втомилися від тривалої роботи за комп'ютером? У цьому випадку також робіть перерви в роботі за гаджетами та проходьте обстеження зору.
 
Алергічний кон'юнктивіт також може привести до бажання потерти око. Однак, це може бути небезпечно. Тертя очей при алергічному кон'юнктивіті на 37% збільшує ймовірність деформації рогівки, вивільняється гістамін, тому, навіть якщо в даний момент розтирання здається приємним, насправді, свербіж посилюється, що призводить до більш агресивного стану.
 
Тертя очей – хоч і приємне відчуття, але не варто ризику. Спостерігайтеся у лікаря-офтальмолога, щоб уникнути небажаних ускладнень. 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.