Войти

Зір сокола vs. зір людини

У одному з найпопулярніших наукових журналів – «Journal of Experimental Biology» – вчені опублікували неймовірне досягнення: уперше в історії їм вдалося виміряти швидкість зору сокола.



Шведські біологи з Лундского університету з’ясували, що швидкість зору соколів і рівень їх візуального сприйняття в рази перевищує людські показники! Максимальна швидкість природного людського зору на сьогодні складає 50 Гц, але, в середньому, люди починають бачити чергу окремих картинок безперервною стрічкою вже на швидкості 25 Гц в секунду. Саме від цієї швидкості пішло поняття 25 кадру.
 
В ході експерименту швидкість зору сокола склала цілих 130 Гц!
 
У рамках дослідження вчені поставили експерименти з трьома видами соколиних – гірським балабаном, пустинним канюком і сапсаном-«універсалом». Швидкість їх зору фіксувалася за реакцією зіниць на точки, що швидко спалахують і гаснуть на екрані. Соколи вважаються одними з найшвидших хижаків на Землі та їм вдалося це довести. Свою жертву вони змогли знайти на швидкості до 320 км/год., а потім вислідити її та упіймати. Такий рух вимагає від птахів не лише гострого, але і дуже швидкого зору.
 
В результаті розрізняти два окремі спалахи канюки переставали при частоті блимання у 77 Гц, балабани – 102 Гц, сапсани – 129 Гц.
 
Ось такі дивовижні свідчення та дива можливостей ока в природі!  

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.