Войти

Зір при вагітності

Під час вагітності кожна жінка, незалежно від того, є проблеми із зором чи ні, повинна обов'язково відвідати офтальмолога та перевірити очне дно.



лікар-офтальмолог офтальмологічного центру вищої категорії  «АЙЛАЗ»  Прохвачова Олена Станіславівна
 
Доктор проводить дослідження зі спеціальною лінзою, попередньо розширивши зіниці. Це потрібно зробити не тільки майбутнім мамам з короткозорістю, а всім, оскільки навіть при хорошому зорі на сітківці зустрічаються стоншування або інша патологія, що необхідно лікувати до пологів. Самостійно помітити проблеми на сітківці неможливо.

Головні небезпеки
 
Найнебезпечніші для майбутніх мам діагнози – це периферичні дистрофії сітківки, що найчастіше зустрічаються при середньому та високому ступеню короткозорості. Це витончення сітківки, що може привести до її розриву та відшаруванню. Це дуже непросте ускладнення, що приводить до сліпоти, але його можна уникнути, якщо вчасно помітити дистрофію та відмежувати її лазером. Лазерну коагуляцію сітківки дуже часто проводять вагітним жінкам, і боятися цього не треба. До того ж, не варто плутати лазерну коагуляцію з лазерною корекцією зору, яку дійсно не можна робити під час вагітності.
 
В результаті лазерної коагуляції, навіть при високому ступені міопії, якщо всі «небезпечні» місця на сітківці надійно відмежовані лазером, народжувати можна самостійно – звичайно, при відсутності інших протипоказань. А інакше вам запропонують кесарів розтин.
 
Якщо майбутня мама має будь-які відомі їй захворювання очей (глаукома, катаракта, кератоконус), перенесла операції або травми очей, необхідно довести до відома офтальмолога, можливо, будуть потрібні додаткові дослідження.
 
Якщо у вас короткозорість
 
У цьому випадку обов'язково дотримуйтеся зорового режиму, оскільки на тлі вагітності короткозорість може посилитися. Найчастіше це пов'язано з тим, що організм жінки готується до пологів. Зв'язки між кістками та м’язи стають більш еластичними і розтяжними.
 
В першу чергу, це відбувається в організмі з тією метою, щоб велика головка дитини змогла розсунути стінки тазу та пройти через вузький родовий канал. Але, на жаль, «розм'якшуються» все сполучнотканинні структури, в тому числі і склера. Склера – це біла оболонка нашого ока. При несприятливих умовах (нестача вітамінів або надлишок зорового навантаження, напруга) оболонки розтягуються та око збільшується в розмірах, а це і є прогресування короткозорості.
 
Зір при вагітності: що буває
 
Дуже часта проблема у вагітних і матерів-годувальниць – халязіон, це щільне утворення, що виникає внаслідок закупорки сальної залози глибоко в повіках. Причиною найчастіше буває зміна обміну речовин і зниження імунітету. Неприємний халязіон тим, що краплі та мазі неефективні. Способи лікування – ін'єкція або хірургічне видалення. Але і те й інше варто відкласти: після пологів гормональний фон стабілізується, і халязіон може розсмоктатися.
 
Так само у зв'язку зі зміною імунітету під час вагітності можуть з'являються всілякі запальні захворювання очей, такі як кон'юнктивіти, блефарити. У цьому випадку будьте особливо обережні з краплями! Не призначайте лікування собі самі, оскільки більшість препаратів неприпустимі до застосування у вагітних. Лікування навіть банального, на ваш погляд, кон'юнктивіту краще узгодити з офтальмологом.
 
Порадьтеся з лікарем!
 
Нерідко майбутня мама може помітити плаваючі чорні точки перед очима. Це деструкція склоподібного тіла, яка є у всіх, але саме під час вагітності буває збільшення «згустків і помутнінь» в склоподібному тілі, що викликається гормональними перебудовами. Якщо це сталося – обов'язково поінформуйте вашого доктора, оскільки раптове збільшення «мушок» може свідчити про проблеми сітківки або підвищенні артеріального тиску!
 
Ще одна проблема, що може спіткати зір при вагітності – тимчасові (від секунд до години) спотворення зображення, райдужні кола, випадання поля зору, мерехтіння. Причиною їх можуть бути порушення мікроциркуляції крові в судинах головного мозку та сітківки. Такі стани небезпечні! Повідомте про це лікарю!
 
Як буде бачити моя дитина?
 
Це цілком природньо, що мама хвилюється не лише за себе, але і за ще не народженого малюка: як зробити так, щоб його зір був хорошим, а здоров'я очей не викликало сумнівів? І в цій ситуації є багато важливих питань, на які краще відповіді знати заздалегідь. Що потрібно обов'язково перевірити у лікаря на стадії вагітності, щоб переконатися у відсутності прихованих проблем? Які хвороби під час вагітності небезпечні для зору дитини? Чи існують профілактичні заходи, що допоможуть створити умови для правильного формування зорової системи малюка в утробі матері?
 
Так, є цілий ряд заходів, що допоможуть запобігти можливим проблемам в майбутньому. Не випадково гінеколог направляє майбутню маму здати аналіз на TORCH-інфекції. Це список найнебезпечніших інфекцій для плода. Майже всі вони, так чи інакше, можуть вплинути на закладку очей майбутньої дитини:
  • Т (toxoplasmosis) – токсоплазмоз викликає запалення очей дитини в центральній зоні сітківки, що може бути причиною вродженої сліпоти;
  • R (rubella) – краснуха – буває причиною вродженої катаракти;
  • C (citomcgalia) – цитомегаловірусна інфекція;
  • H (herpes) – герпес – викликають внутрішньоутробні увеїти, тобто запальні захворювання очей дитини, поки вона знаходиться в утробі матері.

Якщо ці захворювання будуть виявлені – призначать лікування. Якщо немає – прекрасно! У будь-якому випадку дотримуйтесь техніки безпеки: уникайте контакту з незнайомими кішками та собаками, особливо тими, що виходять на вулицю або в загальний коридор. Мінімізуйте, по можливості, спілкування з чужими дітьми, оскільки саме дитячі хвороби найнебезпечніші для вагітних. Бережіть себе і свій зір при вагітності! 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.