Войти

З дитинства не люблю овочі: що робити?

Виявляється, причина нашої нелюбові до овочів може бути прихована в наших генах. Навіщо ж їх любити і як це пов'язано з офтальмології?



лікар-офтальмолог офтальмологічного центру вищої категорії  АЙЛАЗ   Ковальов Андрій Андрійович
 
Вся справа в тому, що генетика впливає на наші смакові рецептори, а харчування – на наш зір і здоров'я очей в цілому. Наявність певних генів може дозволити вам почувати овочі більш гіркими, ніж іншим людям і цей «ген смаку» сам сформує ваші уподобання в меню. Проте, як відзначають вчені, чутливість смакових рецепторів зменшується з віком, а значить все ще може гранично змінитися.
 
Генетика, наука складна
 
Як показують дослідження вчених з університету Кентуккі – володарі «гена смаку» уникають вживання в їжу поживних, корисних для серця овочів, таких як брокколі і брюссельська капуста. Також ці люди можуть мати подібну чутливість до темного шоколаду, кави і пива. Аналогічні - риба і шпинат, які так корисні для нашого зору. Вже скоро, на науковому семінарі Американської асоціації кардіологів, який пройде в Філадельфії з 16 по 18 листопада ці напрацювання будуть представлені на весь світ.
 
Сьогодні відомо, що люди народжуються з двома копіями смакового гена – TAS2R38. Ті, хто успадковують дві копії варіанту, названого AVI, не чутливі до гіркоти речовин, які містяться в деяких овочах. Але ті, хто успадковує одну копію AVI і одну копію PAV, особливо чутливі і вважають ці продукти по-справжньому гіркими.
 
Правильне харчування - запорука здорового зору
 
Фахівці клініки «АЙЛАЗ» завжди рекомендують своїм пацієнтам починати лікування з модифікації свого способу життя. Перерви в роботі, збалансоване харчування, сон і прогулянки на свіжому повітрі – найкращі ліки в сучасному ритмі життя. Пам'ятайте, що фрукти та овочі містять безліч фитонутриентов і основних поживних речовин, які можуть зменшити запалення і окисне пошкодження - два ключових процесу, пов'язаних з розвитком серцево-судинних захворювань, раку, діабету, глаукоми, сліпоти та інших захворювань, – їх вживання в їжу дійсно здатне вплинути на здоров'я.
 
Овочі, корисні для зору дуже легко запам'ятати. Існує два основні кольори продуктів, які допомагають нам зберегти зір:
 
• помаранчевий колір міститься в моркві, гарбузі, перці, хурмі, апельсинах. Велика кількість каротину в продуктах помаранчевого кольору сприяє виведенню токсинів з організму, а пектин має антиоксидантні властивості.
• зелений колір міститься в брокколі, авокадо, виноград, зелених яблуках, зелені. Лютеїн і зеаксантин, що містяться в продуктах зеленого кольору, не тільки зберігають зір, але і захищають від згубного впливу ультрафіолетових променів.

Більше інформації про корисний раціоні для здоров'я очей читайте в наших матеріалах. Краща профілактика захворювань очей – це ваш гарний настрій і життя, яка приносить задоволення, адже в природі вже є все, що сприяє вашому прекрасному самопочуттю! Бережіть себе! 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.