Войти

Виправлення зору літніх людей може поліпшити довгострокове здоров’я мозку

Нещодавнє дослідження, проведене в Англії, показало, що у людей, які перенесли операцію з видалення катаракти, розумова активність в пізньому віці стала краще.



лікар-офтальмолог офтальмологічного центру вищої категорії АЙЛАЗ  Волошин Ярослав Ігорович
 
Цей факт об’єднує зростаючу кількість досліджень, які показують, що турбота про зір, окрім поліпшення зору, має й інші переваги для літніх людей.
 
Дослідники порівняли частоту зниження когнітивного мислення до і після операції з видалення катаракти. Вчені виявили, що швидкість зниження когнітивного мислення була зменшена на 50 відсотків після операції протягом 13 років спостереження. 
 
Інші дослідження пов’язують погіршення зору з більш низькими когнітивними здібностями у літніх людей. Але до сих пір не було відомо, чи допоможе поліпшення зору за допомогою операції з видалення катаракти уповільнити зміни психічної функції. Нове дослідження включало 2068 дорослих, які перенесли операцію з видалення катаракти, та 3636 дорослих без катаракти.
 
Дослідники перевірили пам’ять учасників, попросивши їх згадати 10 слів, одразу після того, як слова були прочитані вголос, і після того, як учасники відволіклися на інші завдання.
 
«Більш вірогідно, що операція з видалення катаракти з великою ймовірністю поліпшить зір людини та може дозволити людям залишатися активними та незалежними», – сказав Томас Штайнманн, доктор медичних наук, професор офтальмології в Університеті Case Western University і офтальмолог в Медичному центрі MetroHealth в Клівленді. 
 
Отже, дані дослідження показують, що поліпшення зору – не єдина перевага операції з видалення катаракти. Операція також покращує якість життя та уповільнює, або зменшує, когнітивні розлади у дорослих. Результати також свідчать про те, що пацієнти, які перенесли операцію з видалення катаракти, відчувають менше емоційних розладів у порівнянні з пацієнтами, які не робили операцію.
 
Інші переваги хірургії катаракти
 
Ще одне дослідження показало, коли літнім людям роблять операцію з видалення катаракти для поліпшення зору, вони також знижують ризик падіння та перелому стегна. Інше дослідження проводилося з людьми від 55 років до 85. У одних була катаракта, у інших – ні. Отже, ті, хто мав катаракту, в чотири рази частіше повідомляли про труднощі в складних дорожніх ситуаціях. У водіїв з катарактою також було в 2,5 рази більше шансів на те, що вони зіткнулися з аварією протягом попередніх п’яти років.
 
Зкоригований зір покращує якість життя
 
Доктор Штайнеманн зауважив, що виправлення проблем із зором, включаючи катаракту, може істотно вплинути на якість життя людини.
 
«Іноді члени сім’ї говорять: “Моя мама більше нічого не робить – вона не читає і не водить, і вона трохи збентежена, так навіщо турбуватися про операцію?”, - сказав він. – «Я згоден з цим. Я бачив досить дивні зміни у літніх пацієнтів, у яких лікували захворювання очей. Операція з видалення катаракти є безпечною амбулаторною процедурою. Вона може поліпшити життя людей і зробити їх більш залученими в світ». 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.