Войти

Сучасні можливості профілактики та контролю короткозорості. Сподівання підтверджуються!

Чи можемо ми сприяти здоровому розвитку очей наших дітей, не зважаючи на підвищені зорові навантаження?



Як боротися с зростаючими темпами розвитку короткозорості?

Це актуальні питання, до яких помітно зросла зацікавленість офтальмологів. Це пов’язано не тільки з тенденцією до підвищення частоти міопії, але і з зростанням високих ступенів короткозорості та, відповідно, ризиків ускладнень.

На щастя, сьогодні в Україні є всі доступні світові методи контролю короткозорості. Це ортокератологічні лінзи Paragon, що застосовуються вже більш 10 років, та інноваційні мультіфокальні м’які лінзи MiOpia, які застосовуються останні два роки.

Обидві технології базуються на великій дослідницькій базі та мають порівняні ефективності різних типів корекції. 

У США досліджена комбінована терапія, що включає біфокальні окуляри та низькі дози крапель атропіну.

Без сумніву, міопія в країні прогресує; це викликало занепокоєння з 1989 р., коли дослідження CLEERE, що включало понад 4500 школярів, з часом повідомило, що 605 дітей, які були еметропами на початковому рівні, в кінцевому підсумку стали короткозорими як мінімум на -0,75 D; ця знахідка була спільною для всіх расових та етнічних груп, і щороку спостерігалося збільшення на 0,5%. 

За словами доктора Майкла X. Репки, ця зміна на щорічному огляді є основним показником, за яким можна порівняти методи лікування міопії. 

На початку 2000-х років Управління з санітарного контролю за якістю харчових продуктів і ліків (FDA) зосередило увагу на визначенні цінності фармакологічної терапії міопії. У 2016 році FDA розглянуло контактні лінзи (КЛ) та інші медичні вироби щодо їх потенційної ролі в контролі міопії. Метою було розробити керівні принципи щодо належного рівня контролю.

             

Медикаментозна терапія

Доктор Репка зазначив, хоча 1%-ий атропін і не схвалений FDA, він довгий час вважався терапією міопії та, здавалося б, добре працював, коли його оцінювали в нерандомізованих дослідженнях, а також в дослідженні ATOM, що присвячене прогресуванню міопії; однак побічні ефекти, пов'язані з цим препаратом, знизили його популярність.

П'ятирічні результати дослідження ATOM мали глибокий вплив на те, як у США ставились до очних крапель з низькими дозами 0,01% атропіну. Дослідження показало, що ці краплі були ефективними.

Цей висновок був підкріплений дослідженням LAMP, що тестувало три дози препарату та плацебо: 0,05%, 0,025% і 0,01%. 

«Прогресування осьової довжини ока насправді є проблемою, що ми хочемо зупинити, оскільки саме це пов’язано з пошкодженням сітківки», – підкреслив доктор Репка. Низькі дози атропіну продовжують вивчати в США, але оптимальна доза не визначена. Також продовжується вивчання тривалої дії цього фармакологічного препарату на стан очей і організму дитини в цілому.

Сучасні підходи

Зараз для контроля міопії вважаються прийнятними п’ять поведінкових та оптичних підходів. Перше – уникнення інтенсивної та тривалої зорової роботи на близьких відстанях – отримує неоднозначні наукові відгуки, але пацієнти можуть вдаватися до цього без побічних ефектів. 

Використання біфокальних окулярів, як і прогресивних лінз, пов'язане з деякими супровідними даними клінічних випробувань, оскільки вони зменшують акомодацію та позитивно впливають на будь-які зміни, спричинені в оці. Дослідження COMET порівнювало прогресивні лінзи та монофокальні лінзи протягом 3 років. Міопія прогресувала в обох групах на 1,25 D та 1,48 D відповідно.

Прогресивні лінзи уповільнювали прогресування міопії, але недостатньо, щоб вважатися клінічно значущими. Дослідження COMET розглядало підгрупу пацієнтів, виявлених у попередньому дослідженні COMET, які мали затримку акомодації. Аналіз показав, що зміна міопії протягом 3 років, тобто -1,15 D у групі з монофокальними лінзами та -0,87 D у групі з прогресивною добавкою до лінз, була майже такою ж, як і в першому дослідженні COMET, не демонструючи клінічних проявів, – прокоментував доктор Репка.

Все частіше для контролю короткозорості використовуються контактні лінзи. Але наукові дослідження не змогли підтвердити ефективність звичайних м’яких контактних лінз для контролю міопії.

На противагу цьому відомо та доведено,  що ортокератологія може відігравати значну роль у контролі прогресування міопії. 

«Концепція цієї технології полягає в тому, що міопічне розфокусування, спричинене типовою лінзою, спричиняє подовження очей, і конструкція лінзи з подвійним фокусом усуває це, переміщаючи зображення в склоподібне тіло, що зупиняє цей процес», – пояснив професор.

             

Ізраїльська компанія Soflex розробила м’які лінзи для контролю міопії MiOpia, що підходять для корекції будь яких ступенів короткозорості та астигматизму. Ці лінзи зараз доступні і в Україні.

Лінзи родини MiOpia для контролю короткозорості мають унікальний мультифокальний дизайн з центром для далекої відстані, виготовляються з силікон-гідрогелевого матеріалу, що забезпечує здоров'я та комфорт носіння. 

Силікон-гідрогелеві лінзи планової заміни рекомендовані для 3 місяців носіння. Лінзи мають широкий діапазон параметрів для точної та комфортної посадки з урахуванням індивідуального радіусу і діаметру рогівки, що дуже важливо при призначенні контактних лінз для дітей.

Лінзи MiOpia для контролю міопії збільшують глибину фокусу, що дозволяє зменшити навантаження акомодації та її вплив на прогресування короткозорості. За рахунок зменшення периферичного гіперметропічного дефокусу, лінзи MiOpia сповільнюють зростання ока та прогресування міопії. Ефективність використання контактних лінз MiOpia для гальмування прогресування міопії вже доведено клінічними дослідженнями.

Поєднання нової технології виробництва з сучасними матеріалами забезпечує відмінну гостроту зору, високий рівень комфорту та підтримує здоров’я очей.

Лінзи MiOpia можуть бути альтернативою таким методам контролю міопії, як ортокератологія для пацієнтів, що упереджено ставляться до жорстких контактних лінз. Також ці лінзи є вибором для високої міопії, або при складному міопічному астигматизмі. Лінзи MiOpia дозволяють корегувати короткозорість до -15,0 Д та астигматизм до -6,0 Д.

Кастомізовані лінзи MiOpia виготовляються у широкому діапазоні діаметрів і базової кривизни, тому являються суто індивідуальними та ідеально підходять для підлітків.

Лінзи MiOpia зручні у використанні, легко сприймаються маленькими пацієнтами та їх батьками і можуть бути підібрані не лише в спеціалізованих клініках, а й в оптиці.

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.