Войти

Що показує тест червоного рефлексу?

Тест червоного рефлексу – це простий і доступний тест, що дозволяє на доклінічному етапі запідозрити патологію органу зору у дітей всіх вікових груп.



 
к.м.н., лікар-офтальмолог медичного центру «АЙЛАЗ»  Левицький Іван Михайлович
 
 
Він полягає у фотографуванні дитини крупним планом в напівтемряві із вимкненим режимом «приглушення червоних очей», а також подальшій оцінці фотографії.
 
 
У нормі, рефлекс повинен бути червоним, однаковим на обох очах.Якщо рефлекс білий або жовтий – це може свідчити про патологію сітківки: 
  • хоріоретиніт;
  • ретиніт Коатса; 
  • відшарування сітківки та навіть ретинобластома.
Відсутність рефлексу або його слабка інтенсивність дозволяє запідозрити помутніння оптичних середовищ, а саме –
  • помутніння рогівки або її набряк внаслідок вродженої глаукоми;
  • помутніння кришталика (катаракта);
  • зміни в склоподібному тілі.
Нерівномірне розташування рефлексів, різниця в формі та розмірах може спостерігатися при косоокості, колобомі зіниці або анірідії (відсутність райдужної оболонки). При виявленні будь-яких із зазначених варіантів, інших від «червоного рефлексу», слід невідкладно звернутися в офтальмологічну клініку для проведення повного обстеження та постановки діагнозу.
 
Ретинобластома – злоякісна внутриочна пухлина, що розвивається з клітин ембріональної сітківки, в зв'язку з чим спостерігається переважно у дітей раннього віку. Пік захворювання припадає на 2 роки. Майже всі випадки захворювання виявляються до 5-річного віку. В останні десятиріччя ефективність лікування ретинобластоми істотно підвищилася завдяки застосуванню поєднаних методів терапії, та дозволяє, при своєчасній діагностиці, в багатьох випадках провести лікування зі збереженням органів зору.
 
Вроджені катаракти є однією з найбільш частих аномалій розвитку очного яблука та однією з головних причин сліпоти в дитячому віці.
 
Хірургія катаракти в дитячому віці дещо відрізняється від інших втручань при вікових змінах прозорості кришталика. Оптимальний метод терапії або, в разі потреби, об'єм хірургічного втручання повинні бути визначені в спеціалізованій офтальмологічній клініці, що дозволить максимально повноцінно розвиватися зору дитини. 

 

МИ ЗНАЄМО ВСЕ ПРО ВАШІ ОЧІ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.