Войти

Метформін і глаукома

Нещодавнє дослідження, опубліковане в журналі JAMA Ophthalmology, презентує висновки про те, що використання препарату метформін знижує ризик виникнення відкритокутової глаукоми



лікар-офтальмолог вищої категорії офтальмологічного центру АЙЛАЗ Долматова Людмила Володимирівна
 
Препарат метформін – популярний таблетований  медикамент, який вже багато років використовують для лікування діабету II типу (інсулінонезалежного) і який також має властивості противікового препарату (anti-aging drug). Попередні дослідження демонструють, що препарат може зменшувати ризики не тільки таких захворювань, як рак та серцево-судинні захворювання, але й впливати на прогресію глаукоми.
 
До висновків стосовно впливу препарату метформін на розвиток глаукоми дійшли вчені Мічіганського університету. Джулія Річардс, директор Центру дослідження, разом з колегами використовувала базу даних фармнадзору, що містить інформацію про призначення препаратів та побічні реакції, пов’язані з їх використанням. Спеціалисти проаналізували записи 40 млн. пацієнтів, відібравши з них 150 тис. випадків з цукровим діабетом (ЦД). Усі хворі декілька разів проходили обстеження щодо перевірки наявності глаукоми. Всі досліджувані мали вік більш ніж 40 років, половина – перебувала у віці від 55 років.
 
У 4% пацієнтів з діабетом було діагностовано глаукому. Ризик розвитку цього захворювання в осіб у віці більш ніж 65 років втричі перевищував такий у хворих на цукровий діабет у віці 40-45 років. Після проведення корекції результатів з урахуванням можливих чинників ризику, вчені встановили, що застосування метформіну по 1,5 г/добу асоційовано зі зниженням ймовірності розвитку глаукоми в найближчі 2 роки на 25%. Прийом препарату у більш низьких дозах також ефективний, але результат є менш вираженим.
 
Хоча дані дослідження не розкривають причин такої дії препарату, вони все ж дозволяють припустити, що метформін у високих дозах може позитивно впливати не тільки на пацієнтів з цукровим діабетом, але й на популяцію в цілому.

Оскільки препарат викликає багато серйозних побічних реакцій, застосування його в осіб без діабету, але з високою ймовірністю розвитку глаукоми, вимагає серйозної оцінки співвідношення користі та ризику для пацієнта. До того ж, отримані результати лише орієнтовні та можуть слугувати лише базою для проведення подальших рандомізованих досліджень. 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.