Войти

Що таке оптичні ілюзії та як вони працюють, або як очі обдурюють нас

Існує три основні типи оптичних ілюзій:



лікар-офтальмолог вищої категорії офтальмологічного центру АЙЛАЗ  Долматова Людмила Володимирівна
 
  • буквальні оптичні ілюзії,
  • фізіологічні оптичні ілюзії,
  • когнітивні ілюзії

Буквальні оптичні ілюзії

Ці ілюзії створюються, коли наші очі сприймають образ, і наш розум заповнює прогалини, яких насправді там не має, створюючи зображення, що відрізняється від об'єкта, коли погляд зосереджується на конкретних його ділянках, в результаті чого ми «бачимо» щось таке, чого насправді там не існує. Прикладом може бути ситуація, коли наш мозок створює образи обличчя в хмарах або в повсякденних об'єктах.

Фізіологічні оптичні ілюзії
 
Вони  обумовлені тим, що протягом певного періоду часу ми маємо надмірну кількість подразників (яскравість, колір, спалахи тощо), які впливають  на  наш мозок або очі. Під впливом такого  зображення, фоторецепторні  клітини сітківки продовжують посилати нервові імпульси до нашого мозку навіть після того, як ми перестали дивитись на зображення, в результаті чого формується зображення «після зображення».
 
Когнітивні ілюзії теж обумовлені «несвідомими висновками», що наш мозок робить, дивлячись на певні об'єкти, але вони відрізняються від буквальних ілюзій, оскільки висновки, які ми робимо, фактично не знаходяться в самому зображенні.
 
Однією з найпоширеніших таких ілюзій є «Трикутник Kanizsa», в якому ми бачимо яскравий білий трикутник, якого насправді там немає.
 
Це пов'язано з контрастом кольорів та кутів у «диску Pac Man», що змушує наш розум створювати білий трикутник посередині.
 
Головна причина ілюзій, що відбуваються в усіх випадках, полягає в тому, що наші очі бачать предмети, які «створює» наш мозок.
 
Аспекти, такі як форма, колір і розмір, природно зароджуються у нашій нервовій системі та впливають на те, що ми бачимо, й ілюзії трапляються тоді, коли цей природний, несвідомий процес організації мозку суперечить нашим міркуванням і ми свідомо шукаємо та створюємо образ. Так, у прикладі з «Трикутником Kanizsa», очі викликають образ білого трикутника з нервової схеми, але ілюзія проявляє себе, коли ми свідомо дивимося на це і бачимо, що цей трикутник не має чітких країв і, отже, є когнітивний дисонанс між тим, що бачить наш мозок і що бачимо ми.
 
Ці ілюзії природні та поширені, але є деякі, що можуть мати негативний вплив на вас.
 
Якщо виникають інтенсивні відблиски, постійні світлові смуги або сильні ореоли навколо предметів, ці візуальні ілюзії потрібно буде перевірити фахівцями, щоб визначити, чи є вони ознаками серйозних проблем з зором чи здоров'ям взагалі. Тому перед тим, як робити будь-яку хірургію на очах, переконайтеся, що з вашим зором все в порядку. 
 
Илюстрація: Рене Магрітт «Фальшиве дзеркало», 1929
 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.