Войти

Гіперпластичні процеси ендометрія (гіперплазія ендометрія, поліпи)

Поліп ендометрія – це виріст з внутрішньої слизової оболонки матки, що утворюється через надмірне зростання клітин ендометрія.



кандидат медичних наук, акушер-гінеколог вищої категорії хірургічного центру  CitiDoctor  О.В. Тян

Такий поліп може бути одиночний або їх може бути кілька. Розміри поліпів ендометрія можуть бути різними: від декількох міліметрів до декількох сантиметрів. Поліпи ендометрія завжди прикріплюються до стінки матки «судинної ніжкою». Більшість таких поліпів є доброякісними.
 
За будовою розрізняють:
  • залізисті,
  • фіброзні,
  • залізисто-фіброзні,
  • аденоматозні (з атиповими змінами структури залоз).
Зустрічаються рецидивні поліпи ендометрію, тобто такі, які виникають повторно, що пов'язано з наявністю у них судинної «ніжки». Після прицільного видалення «ніжки» поліпа ризик повторного зростання поліпа дуже низький.
 
Виникненню гіперпластичних процесів в ендометрії сприяють:
  • міома матки,
  • рак статевих органів і молочної залози,
  • синдром полікістозних яєчників,
  • ожиріння,
  • ендометріоз,
  • синдром інсулінорезистентності,
  • не виключається роль уповільненої інфекції (запалення внутрішнього шару матки – хронічного ендометриту).
Гіперпластичний процес ендометрія може супроводжуватися такими симптомами, як:
  • маткові кровотечі, що виникають як у дні менструації, так і між менструаціями;
  • міжменструальні кров'янисті виділення різної інтенсивності, первинне або вторинне безпліддя;
  • кров’янисті виділення в менопаузі.
На даний час УЗД є основним методом діагностики поліпів і гіперплазії ендометрія, якщо воно виконано в першу фазу циклу. Єдиний спосіб позбавлення від поліпа ендометрію – його хірургічне видалення під контролем гістероскопії.
 
Гістероскопія дозволяє чітко виявити місцеположення поліпа в порожнині матки та провести його прицільне видалення разом з «ніжкою». Віддалений поліп ендометрія завжди направляється на гістологічне дослідження. Доведено, що у жінок з безпліддям, після видалення поліпа ендометрія, ймовірність настання вагітності значно підвищується. Тому поліп ендометрія завжди видаляють перед проведенням програми ЕКЗ.
 
Лікування поліпів ендометрію
 
Перший етап лікування поліпів і гіперплазії ендометрія – це завжди їх хірургічне видалення (роздільне діагностичне вишкрібання слизової цервікального каналу та порожнини матки, краще під контролем гістероскопії, поліпектомія, гістерорезектоскопія).
 
Другий етап – це гормональне лікування, що може тривати від двох до шести місяців в залежності від результатів гістологічного дослідження. Гормональне лікування не потрібно у хворих з фіброзними поліпами.
 
У медичному центрі CitiDoctor завдяки досвіду лікарів та сучасному обладнанню ми долаємо будь-які перешкоди на шляху до жіночого здоров’я і вирішуємо найскладніші гінекологічні питання. Звертайтеся!
 

CitiDoctor – хірургічний центр повного циклу.

Пацієнт понад усе: боротьба за ваше здоров`я без компромісів!

Задайте питання лікарям та отримуйте відповідь



Хірургічний центр повного циклу CitiDoctor https://citidoctor.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 333 48 85

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.