Войти

Чи потрібні спеціальні окуляри для роботи за комп'ютером?

Під час домашнього режиму роботи, викликаного карантином, багато офісів працює віддалено, а отже, робота за комп’ютером є непереривною.



лікар-офтальмолог офтальмологічного центру «АЙЛАЗ»  Ковальов Андрій Андрійович
 
Повідомлення від колег починаються з самого ранку. Слід подумати про безпеку своїх очей і тут, першими на думку спадають окуляри для роботи за комп'ютером. 
 
Вони зараз активно рекламуються, але це абсолютно маркетинговий хід з точки зору офтальмології: сучасні монітори не випромінюють негативних хвиль, а якби й випромінювали (як в старих кінескопів), захищати від випромінювання одні лише очі було б нерозумно. Єдине, від чого деякі блюблокери захищають при роботі за комп'ютером – це порушення вироблення мелатоніну. Увечері наш організм налаштований на червоний спектр, а монітори випромінюють синій спектр світла, що може порушувати і сон, і процес засинання, але це, швидше, питання до невропатологів.
 
Що краще – окуляри чи лінзи?
 
Окуляри – це просто. Але у них є недолік – спотворення зображення на периферії. До того ж, в лінзах зручніше займатися спортом. Денні лінзи максимально наближають стан зору до «ідеального», не спотворюють форму і розмір предметів, що характерно для окулярів з великими діоптріями. Це відмінний вихід в ситуаціях, коли є значна різниця в діоптріях між правим і лівим оком.
 
Ще один варіант, який є кращим для дітей – це ортокератологія. Жорсткі газопроникні контактні лінзи надягають на ніч. Вони «працюють», поки людина спить. Під дією лінзи рогівка незначно змінює свою кривизну. За рахунок перерозподілу клітин епітелію світлові промені переломлюються по-іншому й фокусування здійснюється на сітківці. Вранці лінзи знімаються, і пацієнт відмінно бачить, оскільки очі зберігають придбану за годину сну форму протягом всього дня. При цьому немає необхідності використовувати ані окуляри, ані м'які лінзи.
 
Чи правда, що чорниця покращує зір?
 
Вміщені в них вітаміни дійсно ефективні для підтримки здоров'я очей, живлення сітківки та профілактики захворювань. Але позбавити вже від наявної проблеми вони не можуть.
 
Наприклад, для забезпечення сітківки необхідним їй кератином в достатній кількості в день треба з'їсти в середньому близько 2-2,5 кг чорниці. До того ж, кератин засвоюється організмом, тільки якщо його розчинити в жирах – наприклад, додавши ягоди в кефір, молоко або сметану.

Тому використовуйте час вдома з користю! Робіть корисні коктейлі, шукайте нову та цікаву інформацію, займайтеся спортом. При виявленні проблем із зором ви завжди можете поставити питання онлайн. Тому зберігайте спокій, сприймаєте лише корисну інформацію та пам’ятайте, що ваші очі у повній безпеці, бо «АЙЛАЗ» завжди поруч. Бережіть себе! 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!


 

Офтальмологічний центр "АЙЛАЗ" піклується про ваш зір і ваше здоров'я, тому на час епідемії коронавірусу відкрив онлайн-консультування пацієнтів через месенджери. Ви можете звернутися до наших консультантів-офтальмологів з 12.00 до 15.00 з понеділка по п'ятницю, використовуючи:

 Skype          Тelegram

Задайте питання лікарю-офтальмологу


Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.