Войти

Як зберегти здоров

Сечовивідну систему утворюють органи, що беруть участь у виведенні сечі з організму: нирки, сечовий міхур, сечовипускний канал, сечовід. Злагоджена робота перелічених органів забезпечує комфортне життя.



     Однак, завжди існує ризик потрапляння інфекції, що спричинить запальні процеси. Через це з’являється цистит, уретрит та інші захворювання.

Приватний медичний центр в Івано-Франківську Med-Atlant.if.ua/mu-likyemo/Urologiya – це команда досвідчених професіоналів, які знають, як швидко вилікувати пацієнта та запобігти появі ускладнень. 

Фактори, що впливають на стан сечовидільної системи


Через сечовивідний канал до організму потрапляють мікроби. Якщо вони дістануться уретри – є ризик ураження сечового міхура та нирок. Мікроби стають підґрунтям для формування циститу та пієлонефриту. Жінки більш схильні до подібних патологій, що обумовлено їх фізіологічними особливостями: канал сечовипускання коротший та ширший, ніж у чоловіків, тому ризик його інфікування та розвитку запальних процесів значно вищий. Збудником циститу та пієлонефриту часто стає кишкова паличка. Вона майже завжди присутня на зовнішніх статевих органах. 

Фактором збільшення ризику захворювання нирок та сечового міхура стають хронічні патології, зокрема діабет. Також більш схильні до інфекцій вагітні жінки. Конкременти у нирках та збільшення передміхурової залози здатні спричинити проникнення збудників інфекцій у сечовидільну систему. 

Захворювання сечовивідної системи можуть залишатися непомітними у людей похилого віку, оскільки вони стикаються з подібною симптоматикою через старіння організму. 

Основні правила попередження захворювань сечовидільної системи


За жодних умов не можна нехтувати плановими оглядами у лікаря-уролога. Це дозволить своєчасно виявити хворобу та почати лікування. Для нормальної роботи нирок, необхідно пити кожного дня не менше 1,5 л води. Виключення з цього правила:

   -   набряки;

   -   хронічні захворювання нирок;

   -   серцева недостатність.

Якщо мова про людей, які займаються спортом, їм слід збільшити споживання води через надмірне потовиділення. Бажано пити звичайну воду, не намагаючись замінити її кавою чи газованими напоями. 

Також важливу роль відіграє правильне харчування. Необхідно скласти здоровий раціон, збагачений овочами та фруктами. Особливу увагу слід звернути на продукти з великим вмістом вітаміну А: моркву, болгарський перець, яблука або зелень. Хорошою профілактикою для нирок стане вживання морсу з журавлини: такий напій має потужні антибактеріальні властивості. Щоб запобігти появі захворювань сечовивідної системи, необхідно зменшити вживання солі. 

Діагностика та лікування захворювань сечовидільної системи


Спочатку лікар-уролог оглядає пацієнта, спілкується з ним, вислуховує скарги. За необхідності, фахівець може призначити додаткові лабораторні дослідження або заходи з інструментальної діагностики:

   -   загальний аналіз сечі;

   -   КТ сечостатевої системи;

   -   УЗД нирок, сечового міхура, уретри або сечоводу;

   -   загальний аналіз крові та аналіз на біохімію;

   -   МРТ;

   -   уретроскопію.

Методи проведення діагностики підбирають згідно з особливостями клінічного випадку. 

На ранніх стадіях лікування проводять шляхом фізіотерапевтичних процедур та медикаментозної терапії. В деяких випадках необхідне хірургічне лікування. У нашому медичному центрі активно проводяться органозберігаючі, малоінвазивні процедури – такі операції забезпечують швидке відновлення пацієнта. 

Профілактика захворювань сечовидільної системи


Аби запобігти появі патологій, необхідно:

   -   вести активний образ життя;

   -   займатися спортом;

   -   дотримуватися правил гігієни;

   -   відмовитися від шкідливих звичок;

   -   надавати перевагу захищенному сексу;

   -   відмовитися від тісної одежі;

   -   обирати правильне взуття, не носити підбори протягом тривалого часу.

Вкрай важливо контролювати свою вагу. Занадто жорсткі дієти стають каталізатором різкого зменшення жиру біля внутрішніх органів, через що виникає ризик опущення нирок. Також бажано відмовитися від безсольових та білкових дієт. Нирки приймають безпосередню участь у виведенні надлишку білка в організмі, а дієти сприяють порушенню цієї функції.

Якщо у людини вже діагностовано захворювання нирок – необхідно більше лежати: коли тіло знаходиться у горизонтальному положенні, то значно покращується кровопостачання. 

Клініка «Мед-Атлант» – це команда високопрофесійних лікарів. Уролог Гімон Руслан Ярославович має багаторічний досвід роботи, тому швидко поставить вірний діагноз та розпочне терапію. У розпорядженні наших фахівців є сучасне обладнання для діагностики захворювань та лікування пацієнтів. 

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.