Войти

Сучасні контрацептиви

Сучасні контрацептиви – що потрібно знати?



 
Автор статті: лікар акушер-гінеколог клініки «CitiDoctor» Тетяна Василівна Тарасенко
 
 
Презервативи, внутрішньоматкові спіралі, сперміцидні гелі та супозиторії, ковпачки... Методів захисту від небажаної вагітності багато, але який з них краще обрати, допоможе розібратися кваліфікований гінеколог.
 
 
Перші внутрішньоматкові спіралі з’явилися на початку двадцятого століття. Винаходів було досить багато, але на сьогоднішній день активно застосовується лише два типи:
  • спіраль гормоновмісна – в пластикову основу засобу контрацепції вбудована капсула, що виділяє гормон левоноргестрел;
  • металовмісна спіраль. Такий вид спіралей містить в своєму складі мідь, мідь і прополіс, срібло або золото. Мідь, окислюючись, створює умови для запобігання прикріпленню плідного яйця до стінки матки. Такі спіралі найчастіше мають Т-подібну форму. Спіралі, що містять срібло та золото, виконують додатково антисептичну функцію – перешкоджають появі запальних процесів в порожнині матки.
Спіраль вводиться в порожнину матки тільки кваліфікованим гінекологом!
 
Як працює?
 
Коректно введена спіраль пошкоджує сперматозоїди на шляху до маткових труб, тим самим запобігаючи їх злиття з яйцеклітиною.
 
Плюси даного методу контрацепції:
  • вводиться на термін від 3 до 5 років;
  • не відволікає від сексу;
  • можуть застосовувати жінки, які годують грудьми;
  • гормоновмісний тип спіралі може застосовуватися з лікувальною та профілактичною метою у жінок з міомою, аденоміозом, при рясних менструаціях;
  • здатність до зачаття відновлюється відразу після вилучення спіралі.
Недоліки:
  • можуть виникати рясні менструації (частіше в разі використання металовмісних спіралей), міжменструальні кров’янисті виділення, мізерні менструації (гормоновмісні спіралі);
  • не захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом.
Інший, дуже ефективний та комфортний метод контрацепції – бар’єрний. Передбачає використання презервативів, діафрагм або ковпачків під час статевого акту.
 
Презервативи бувають чоловічі та жіночі. Являють собою чохол з латексу або поліуретану, що розташовується на статевому члені (чоловічий презерватив), або вводиться в піхву жінки (жіночий аналог). Презервативи не тільки запобігають потраплянню сперми в піхву, але й ефективно захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом.
 
Діафрагми і ковпачки – засоби контрацепції у вигляді півсфери. Виготовляються, як правило, з гуми або силікону, що вводиться всередину піхви. Покриті сперміцидною олією для додаткового захисту. Для запобігання попаданню сперми в канал шийки матки необхідно, щоб діафрагма залишалася в піхві мінімум 6 годин, але не більше ніж 24 години.
 
Бар’єрний метод має свої недоліки:
  • спермицидна олія може викликати алергічну реакцію;
  • для введення необхідна практика;
  • можуть з’являтися подразнення піхви, іноді цистит, уретрит.
Ще один метод, про який потрібно згадати – хімічний.
 
Під хімічним методом контрацепції мається на увазі використання різноманітних сперміцидних засобів, хімічних речовин в формах: гелі, пінки, вагінальні супозиторії, губки, розчинні плівки. Протизаплідні пінки, гелі та губки на основі сперміцидів діють одразу. А вагінальні таблетки, що піняться, та супозиторії потрібно вводити за 10-15 хвилин до статевого акту. Цей час потрібний для того, щоб під впливом температури тіла таблетки та свічки розчинилися.
 
Недоліки методу:
  • низький рівень захисту – відповідно до статистики ВООЗ, 28 жінок зі 100, які застосовують контрацептиви на основі сперміцидів, вагітніють протягом року використання. До і після статевого контакту не можна використовувати мило (лужні миючі засоби) для гігієни статевих органів.
Існують також хірургічні методи: чоловіча і жіноча стерилізація. У першому випадку обрізаються та блокуються канали, по яких проходить сперма, у другому – інактивуються маткові труби.
 
Будь-який з методів контрацепції має свої переваги та недоліки. Для вибору коректного способу захисту, який підходить саме вам, проконсультуйтеся з лікарем.
 
Бережіть своє здоров’я! 

CitiDoctor – це міжнародний медичний центр нового покоління.

Інновації та нова культура цінності життя!

Задайте питання лікарям і отримайте відповідь

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Міжнародний медичний центр CitiDoctor https://citidoctor.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 333 48 85

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.