Войти

Побічні ефекти після хімієтерапії та як їх полегшити

Хімієтерапія є одним із найефективніших доступних методів лікування раку, але вона також може викликати деякі побічні ефекти.



     При цьому кожен пацієнт реагує на лікування хвороби по-своєму. Важливо знати про можливі симптоми, щоб розуміти, на що слід звернути увагу, і мати змогу поговорити зі своїм лікарем щодо їх запобігання та полегшення.

Хімієтерапія діє, вбиваючи ракові клітини, але оскільки ці потужні препарати знищують рак, вони також можуть знищити й здорові клітини, які швидко діляться, особливо клітини волосяних фолікулів, травного тракту, ротової порожнини та кісткового мозку. Своєю чергою, це пошкодження може викликати такі побічні ефекти, як нудота, втома та випадіння волосся тощо.

Те, які симптоми ви відчуваєте, і наскільки вони важкі, залежатиме не лише від того, які препарати включені до вашого лікування, а також від того, як ваше тіло на них реагує. На щастя, разом із розвитком методів лікування раку прогресували й способи пом’якшення небажаних ефектів від проведеної терапії. Пропонуємо ознайомитись із деякими з найпоширеніших симптомів, а також із тим, що ви можете зробити, щоб почуватися краще.

Основні негативні наслідки хімієтерапії


Хімієтерапія може спричинити неприємні побічні ефекти, хоча багато з них можна вилікувати або запобігти. До найбільш поширених належать такі симптоми:

   -   відчуття втоми або виснаження, навіть якщо ви достатньо спите;

   -   випадіння волосся — зазвичай починається після перших декількох тижнів хімієтерапії, може відбуватися потроху або великими скупченнями;

   -   різні типи болю (головні, у животі чи у м'язах), які зменшуються або зникають між окремими курсами лікування;

   -   виразки в роті та горлі, які зазвичай виникають через 5-14 днів після лікування;

   -   діарея та запори;

   -   нудота та блювання після хімієтерапії;

   -   захворювання крові, спричинені впливом хімієтерапії на кістковий мозок і створення ним нових клітин крові;

   -   кашель після хімієтерапії;

   -   пошкодження нервів, що викликає різноманітні симптоми — слабкість або оніміння в руках і ногах, втрата рівноваги, тремтіння, судоми після хімієтерапії;

   -   проблеми з чітким мисленням і концентрацією уваги.

Способи полегшення симптомів, що виникають після хімієтерапії


Способи полегшення симптомів, що виникають після хімієтерапії

Спробуйте ці поради, щоб допомогти впоратися з деякими поширеними побічними ефектами:

   -   Одна з універсальних порад — пийте більше води. Достатня кількість рідини в організмі допоможе нормалізувати травлення та запобігти іншим проблемам зі здоров'ям.

   -   Щоб менше втомлюватись, робіть перерви, можете коротко подрімати тривалістю від 15 до 20 хвилин. Проте намагайтеся бути активними, щоб зберегти рівень енергії.

   -   Приймайте ліки проти нудоти відповідно до вказівок вашого медичного працівника.

   -   Не пийте нічого, що містить кофеїн (наприклад, кава, чай і газована вода), не вживайте жирну їжу. Їжте часто невеликими порціями.

   -   Не перебувайте поруч із хворими людьми.

   -   Не виконуйте дії, які можуть призвести до травм.

Ефективно усунути негативні наслідки терапії та підібрати подальший курс лікування в Туреччині допоможуть кваліфіковані фахівці медичного центру Anadolu. Це багатопрофільна клініка, що надає медичні послуги найвищого рівня, серед яких особлива увага надається ранній діагностиці раку. Для консультації та обстеження лікаря завітайте на сайт клініки та заповніть форму зворотного зв'язку. 

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.