Войти

Нервовий тик очей

Якщо під час розмови з кимось вам здається, що співрозмовник постійно підморгує, ні про що хороше це не говорить – швидше за все, він страждає від нервового тику очей.



лікар-офтальмолог медичного центру «АЙЛАЗ»  Рабок Тетяна Миколаївна
 
Це поширене явище, що виникає через найрізноманітніші чинники: від перевтоми до генетичної схильності.
 
Сіпання ока може виявлятися не лише як часте підморгування: іноді створюється враження, ніби зовнішній куточок зміщується або вниз, або убік скроні. Чому це відбувається, чи є спеціальні таблетки від тика або він лікується іншим чином – розповімо докладніше.
 
Нервовий тик: причини появи
 
У більшості випадків сіпання ока – наслідок сильного перенапруження, проте не завжди: іноді воно є показником серйозного захворювання. Тому, якщо тик нижнього або верхнього повіка не припиняється, варто негайно звернутися до лікаря.
 
Серед причин, за якими він виникає у дорослих, виділяють такі:
  • черепно-мозкова травма;
  • нестача вітамінів для очей в харчуванні, невідповідний раціон;
  • очні хвороби, такі як блефарити, що сильно пересушують оболонку – тоді людині доводиться часто моргати;
  • перенапруження, якщо ви постійно працюєте за комп'ютером і при цьому не змінюєте вид діяльності та не користуєтеся зволожуючими очними краплями;
  • довге перебування під яскравим сонцем без окулярів;
  • нестача сну;
  • водіння безперервно цілими днями;
  • шкідливі звички – вживання тютюну та алкоголю переводить організм в режим стресу, а тривалий стрес спричиняє не тільки часте моргання очей, але і багато інших проблем зі здоров'ям.
Багато хто вважає, що, якщо око смикається у дитини, то причини виникнення тика можуть бути ті ж самі. Насправді збігається тільки чинник стресу: перепрацювання та шкідливі звички малюкові взяти точно нізвідки.
 
Нервовий тик у дітей з'являється з трьох причин. Серед них:
  • сильна втома. Наприклад, часте моргання у дитини-школяра може виникнути тому, що він ще не звик до нового способу життя, тільки вступивши до першого класу, та навантаження здаються йому дуже великими;
  • генетична схильність;
  • нездорова обстановка вдома та проблеми з вихованням. Дитина буде сильно залякана, якщо батьки постійно сваряться і кричать один на одного, а тому може страждати від різних тиків, в тому числі й очного.
Як лікувати нервовий тик?
 
В першу чергу, тик – це збій в роботі нервової системи. Якщо він виник не через очну хворобу, а внаслідок інших перенесених раніше захворювань, вам варто записатися на прийом до невролога.
 
Що ви можете зробити самі:
  • приділіть увагу своєму способу життя, упевніться, що спите достатньо;
  • додайте в раціон більше їжі з магнієм – це допоможе нервовій системі;
  • відмовтеся від шкідливих звичок.
Також невролог, ймовірно, пропише вам заспокійливі ліки. Правильно підібраний засіб допоможе підтримувати душевну рівновагу та не переводити організм в стан стресу при найменшому навантаженні.
 
Якщо ж причина не в нервовій системі, потрібно записатися до офтальмолога: швидше за все, виявиться, що тик – наслідок очної хвороби, і тоді вам пропишуть відповідні препарати та навчать потрібним вправам.
 
Профілактика нервового тику
 
- Частіше бувайте на свіжому повітрі, особливо якщо працюєте на дому та маєте можливість час від часу залишати робоче місце.
 
- Не забувайте про зміну діяльності, якщо довго сидите за комп'ютером – так очі не будуть перенапружуватися.
 
- Навчіться знаходити баланс між роботою та відпочинком, виділяйте час на те, щоб дати організму повністю відновитися.
 
- Слідкуйте за станом організму та регулярно проходьте всі необхідні обстеження, аби упевнитися, що все в порядку.
 
- Виключіть все, що викликає у вас стрес. Зрозуміло, з роботою так не зробиш, а от перервати спілкування з кимось, хто вас нервує, можна завжди.
 
Подбайте про своє здоров'я! 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.