Войти

Небезпечні поради при лікуванні застуди

Застуда (ГРВІ) - одне з найпоширеніших захворювань. Воно має чітку сезонність, однак підхопити бактеріальну чи вірусну інфекцію легко в будь-яку пору року.



     Це особливо стосується малюків — діти дошкільного віку можуть хворіти до 10 разів на рік, навіть маючи нормальні показники імунітету.

Зазвичай люди не сприймають застуду серйозно, адже вона минає за 1–2 тижні.

Проте, якщо ви маєте супутні захворювання, хронічні проблеми зі здоров’ям, знижені показники імунітету, варто звернутися по медичну допомогу.

Оглянути вас і призначити правильний курс лікування може сімейний лікар в Veselka.Clinic.

5 найпопулярніших шкідливих «бабусиних порад» при лікуванні застуди


Вчені довели, що звичні нам «бабусині» способи подолання простуди здебільшого не приносять користі, а іноді відверто шкодять. Тому краще відмовитися від самолікування і звернутися до клініки. Зволікати з візитом до спеціаліста не можна, якщо симптоми застуди стрімко посилюються або не минають понад два тижні. Розглянемо найпопулярніші міфи народного лікування!

1. Треба пити гаряче молоко. По-перше, так легко обпекти вже подразнену слизову оболонку горла. По-друге, молоко згущує слиз, утруднює його відходження з бронхів і носових пазух. Такий ефект понад 1000 років тому помітив лікар Мойсей Маймонід. Сучасна наука підтвердила його спостереження, проте в багатьох українських сім’ях продовжують вживати молоко при застуді.

2. Цибуля та часник вбивають збудників хвороби. Насправді немає доказів того, що ці пекучі овочі здатні суттєво вплинути на перебіг застуди. Зате вони можуть викликати розлади травлення, спричинити загострення хронічних хвороб ШКТ, спричинити опік слизової оболонки горла чи носа (при застосуванні у вигляді крапель).

3. Прийом великих доз вітамінів. Вживання таких добавок або цитрусів не спричиняє раптового підвищення захисних функцій організму. Натомість великі дози вітамінів створюють додаткове навантаження на печінку і навіть можуть спровокувати інтоксикацію чи алергічну реакцію. Приймати БАДи можна як профілактику і тільки після консультації з лікарем.

4. Теплові процедури. Сюди належать парення ніг, інгаляції над картопляним відваром, накладання гірчичників. Такі прийоми здатні призвести до надмірного підвищення температури і є джерелом додаткового стресу для організму. А гірчиця здатна викликати бронхоспазм, алергію, опіки на шкірі.

5. Розтирання спиртом чи горілкою. Цей прийом викликає короткочасне розширення судин шкіри і викликає відчуття зігрітості. Проте організм у цей час активно втрачає тепло. Алкоголь пригнічує імунну систему навіть у дорослих, а дитина через такі розтирання здатна сильно сп’яніти. Результатом може стати отруєння спиртом, серйозні наслідки для мозку і внутрішніх органів малюка.

Це далеко не повний перелік шкідливих міфів про лікування застуди. Тому перш ніж застосовувати будь-які з «бабусиних порад» варто замислитися про їх дієвість, не займатись самолікуванням і порадитись із профільним спеціалістом. 

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.