Войти

Внутрішньоочні контактні лінзи: альтернатива лазерній корекції зору

Один з найцінніших дарів природи – здатність бачити світ навколо нас, завдяки чому ми сприймаємо прекрасне та дивуємось дивовижному.



     Проте іноді наш зір стає предметом випробувань через різноманітні зорові порушення, такі як короткозорість, далекозорість та астигматизм. Завдяки досягненням сучасної медицини багато людей можуть швидко й надійно виправити ці аномалії з допомогою лазерної корекції зору.

Лазерна корекція зору – це хірургічне втручання, що дозволяє виправити деякі розповсюджені зорові порушення шляхом впливу спеціального лазерного проміня на рогівку ока. Лазерна корекція за методом LASIK є одним із найпопулярніших методів виправлення зору.

Разом з цим, лазерна корекція зору підходить не всім. Є пацієнти, які бажають позбавитися обмежень слабкого зору та зняти, нарешті, окуляри чи контактні лінзи, що набридли й обмежують свободу їхнього життя – але лікарі відмовляють у виконанні лазерної корекції. Найчастішими причинами відмови є занадто тонка рогівка та дуже високі ступені короткозорості, далекозорості чи астигматизму. У таких випадках лазерна корекція може послабити структуру рогівки або пацієнти отримують нестабільний зір. Що робити? Невже залишається лише відмовитися від мрії отримати гарний зір?

На щастя, сучасна офтальмологія пропонує альтернативу лазерній корекції для таких пацієнтів. Це – внутрішньоочні контактні лінзи, також відомі як факічні лінзи. Давайте розглянемо, чим цей метод відрізняється від лазерної корекції, які у нього переваги й недоліки, та в яких ситуаціях він може бути найефективнішим.

Внутрішньоочні контактні лінзи як метод корекціх зору полягає у встановленні спеціальних лінз безпосередньо всередину ока перед кришталиком. У порівнянні з лазерною корекцією це менш інвазивний метод; крім того, на відміну від неї, цей підхід може бути зворотним (тобто лінзи, за потреби, можна дістати з очей і повернути зір у той стан, що був до операції).

Внутрішньоочні лінзи можуть бути особливо цінною альтернативою лазерної корекції для пацієнтів з високими ступенями короткозорості та далекозорості (від + 15.0Д до -20.0Д), з високим ступенем астигматизму (до -6.0Д), оскільки вони дозволяють коригувати навіть значні відхилення від норми. Також цей метод може бути ефективним для осіб з тонкою рогівкою, для яких лазерна корекція ризикована. Крім того, якщо стабільність зору вже порушена після лазерної корекції, внутрішньоочні лінзи також стають очікуваною альтернативою для виправлення зору.

Основні переваги внутрішньоочних контактних лінз:

   -   ширший спектр корекції – можуть виправити більший спектр аномалій зору, ніж лазерна корекція;

   -   мінімальне втручання у рогівку – безпечніше для тих, хто має проблеми з її товщиною;

   -   зворотність процедури – можуть бути вилучені або замінені за потреби.

Основні недоліки внутрішньоочних контактних лінз:

   -   хірургічне втручання – встановлення (імплантація) вимагає хірургії, що може викликати певний страх;

   -   ризики операції – будь-яка хірургічна процедура несе певні ризики, такі як інфекції чи відторгнення лінзи;

   -   вартість – операція може бути дорожчою за лазерну корекцію через вартість матеріалів і самого хірургічного втручання.

Людину, яка планує встановити внутрішньоочні контактні лінзи, очікують кілька важливих позитивних результатів, що здатні значно покращити її зорове сприйняття та якість життя:

1. виправлення зору. Головна перевага встановлення внутрішньоочних контактних лінз полягає у можливості виправити порушення зору. Це означає, що пацієнт може розраховувати на значне поліпшення зору, на суттєве покращення сприйняття як далеких, так і близьких об’єктів без потреби використовувати окуляри чи зовнішні контактні лінзи;

2. розширений спектр корекції. Внутрішньоочні контактні лінзи можуть бути вибрані так, щоб коригувати навіть складні та значні відхилення від норми, такі як великий ступінь короткозорості, далекозорості чи астигматизму;

3. мінімальні обмеження. У багатьох випадках, коли лазерна корекція вважається непридатною через тонку рогівку чи інші чинники, імплантація внутрішньоочних контактних лінз може бути більш відповідним варіантом, що відкриває можливості для виправлення зору;

4. більше свободи у житті. Особливо для тих, хто раніше носив окуляри або зовнішні контактні лінзи, внутрішньоочні контактні лінзи означають свободу, оскільки позбавляють залежності від цих засобів корекції зору;

5. поліпшення якості життя. Покращений зір може значно вплинути на якість життя – стає зручніше займатися різними видами діяльності, такими як водіння автомобіля, плавання, робота за комп’ютером, читання та більш активний спосіб життя загалом;

6. збереження натурального фокусу. Одна з переваг внутрішньоочних контактних лінз полягає у тому, що вони дозволяють зберегти натуральний фокус ока, важливий для більш точного бачення на різних відстанях;

7. можливість для тих, хто не підходить для лазерної корекції. Люди з тонкою рогівкою, хронічними захворюваннями очей або нестабільним зором можуть знайти у встановленні внутрішньоочних контактних лінз більш безпечну та відповідну альтернативу;

8. персоналізований підбір. Завдяки прогресу в офтальмології, підбір внутрішньоочних контактних лінз є персоналізованим, дозволяючи забезпечити найкращий результат для кожного пацієнта.

Отже, хоча лазерна корекція є сучасним та ефективним методом для виправлення багатьох зорових порушень, але він підходить не всім. Внутрішньоочні контактні лінзи можуть бути відмінною альтернативою для тих, кому не може бути проведена лазерна корекція. При виборі між цими методами важливо звернутися до кваліфікованих офтальмологів і професійної діагностики зору для збалансованої оцінки індивідуальних потреб і можливостей, щоб знайти оптимальний спосіб покращити зір.

Ви завжди можете дізнатися більше про внутрішньоочні контактні лінзи, прочитати відгуки пацієнтів, які виконали таку операцію, та ознайомитися з думкою лікарів.

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу


Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.