Войти

Найбільш часті причини зниження зору у людей старшого віку

Одним з найбільш частих приводів для звернення до окуліста у літніх людей вважається катаракта.



 
 
лікар-офтальмолог вищої категорії медичного центру АЙЛАЗ  Поплавець Олена Володимирівна
 
 
 
Під цим захворюванням мається на увазі помутніння кришталика ока, внаслідок чого настає істотне зниження чіткості зору. Ця хвороба очей починає свій розвиток через порушення обмінних процесів в організмі.
 
 
 
Найбільш часті причини зниження зору у людей старшого віку – це:
  • пресбіопія;
  • катаракта;
  • глаукома;
  • діабетична ретинопатія;
  • відшарування (деструкція) склоподібного тіла;
  • макулодистрофія.
Найчастіше катаракту діагностують у людей старше 60 років. Розрізняють декілька стадій розвитку хвороби:
  • початкова. В цьому випадку діагностують часткове помутніння кришталика – в області кори або під капсулою. На даному етапі симптоми катаракти носять невиражений характер, оскільки процес не зачіпає основну центральну частину кришталика;
  • незріла. На даній стадії помутніння поширюється кришталиком, набуваючи білого або сіруватого відтінку. Волокна кришталика набухають, збільшуються в розмірі. Поряд з цим, передня камера стає меншою. Людина помічає погіршення зору, оскільки область помутніння локалізується частково в центральній зоні;
  • зріла. При зрілій катаракті діагностують втрату вологи в кришталику та його зменшення в розмірах. Патологічний процес зачіпає внутрішні шари, а помутніння набуває брудно-сірого відтінку. На даному етапі розвитку катаракти хворий втрачає предметний зір через те, що пляма вражає оптичну зону;
  • перезріла катаракта. Кришталик починає поступово зморщуватися через втрату великої кількості вологи. Щільність каламутних мас наростає. На капсулі можуть утворюватися вапняні або холестеринові відкладення.
Залежно від того, наскільки хвороба прогресує, і яка якість зору, лікарі можуть призначити або хірургічне лікування, або консервативні методи, що допоможуть стримати розвиток патології.
 
Заходами профілактики катаракти є вітамінні краплі, що призначають при початкових змінах в кришталику для уповільнення прогресування помутнінь. Однак, вони не завжди ефективні.
 
Коли катаракта знижує зір, і, відповідно, якість життя, основним та єдиним методом лікування є хірургічне видалення катаракти. На сьогодні це швидко, безболісно та ефективно! 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.