Войти

Дитяча офтальмологія. Запитання та відповіді

Працюючи дитячим офтальмологом, я у своїй повсякденній практиці зустрічаюсь із запитаннями батьків, бабусів і дідусів, про те, як саме і в якому віці можна і потрібно оглядати їхніх чудових дітей і онуків, які особливості дитячих очей, як правильно користуватися планшетом, як часто відвідувати офтальмолога і що потрібно їсти, щоб вберегти зір.



лікар-офтальмолог офтальмологічного центру вищої категорії АЙЛАЗ  Котлярова Наталя Степанівна
 
Постараюся дати короткі та змістовні відповіді на деякі з цих питань.
 
Коли вперше обстежити дитину у офтальмолога?
 
Запитання не однозначне, все залежить від загального стану новонародженої дитини і сімейного анамнезу (захворювань, які є у сім′ї). Якщо дитина народилася доношеною та абсолютно здоровою, в сім′ї немає захворювань очей і у батьків не виникає скарг, то первинний огляд частіше за все проводить сімейний лікар чи педіатр, а офтальмолог планово оглядає дитину в 1 рік.
 
Зовсім інша справа, якщо дитина народжується недоношеною, або має вроджені вади, що можуть бути пов′язані з захворюваннями органу зору, тоді офтальмолог має оглянути немовля ще у пологовому будинку і направити у відповідну установу для уточнення діагнозу. В подальшому, дитина оглядається за спеціальним графіком, що у кожному окремому випадку є індивідуальним. Це також стосується дітей, у яких були родові травми та кефалогематоми.
 
Якщо у сім′ї є випадки вродженої глаукоми, катаракти чи ретинобластоми, то немовля потрібно оглянути у кабінеті офтальмолога в перший місяць життя.
 
Як офтальмологи перевіряють зір, якщо дитина маленька і ще не вміє читати?
 
Більшість батьків вперше на огляд приводять дитину в 5-6 років, бо саме в такому віці дитина вже може розказати, який малюночок показує лікар, і можна дізнатися гостроту зору. Це є великою помилкою, адже дитячі офтальмологи можуть розпізнати патологію органу зору у дитини, якій навіть не виповнилося і року. Лікарем перевіряється будова і досліджується рефракція ока. Для цього потрібно закапати спеціальні краплі для розширення зіниці, оглянути, чи правильно розвивається кришталик, судинна оболонка ока, і дослідити очне дно. Також лікар перевіряє положення і об’єм рухів очними яблуками, оглядає повіки. 
 
Як в домашніх умовах запідозрити захворювання очей? 
  • Ваша дитина скаржиться на короткочасне або постійне погіршення зору вдаль чи зблизька, або коли без жодних скарг примружується, довго придивляється, не може розпізнати деталі, що бачать інші, чи підходить ближче до предметів, щоб їх роздивитись;
  • якщо ви помічаєте плаваючі, не синхронні руху очима, відхилення одного ока до носу чи назовні, навіть якщо вони не постійні;
  • якщо дитина часто потирає очі чи моргає;
  • якщо при закриванні рукою одного з очей дитина поводить себе неспокійно і старається прибрати руку.
Сфотографуйте свою дитину у прямій проекції, дитина повинна дивитися прямо в об’єктив. Якщо на світлинах ви помічаєте нетипове світіння, наприклад одне око червоне, а друге зеленувате чи мутне, це може бути ознакою косоокості, захворювання сітківки або кришталика.
 
Все вище перечислене може бути ознакою захворювання органу зору.
 
Якщо дитина одягне окуляри, чи зможе вона їх колись зняти? А може, обійдемося без них?
 
Якщо у вашої дитини патологія рефракції – далекозорість, короткозорість, астигматизм, чи є різниця між двома очима по гостроті зору, то корекція є обов’язковою. Коригувати зір можна окулярами, м’ягкими контактними лінзами або нічними лінзами, в кожному випадку корекція підбирається індивідуально. Не завжди така корекція буде пожиттєвою, все залежить від виду рефракції. У дитячому віці окуляри часто потрібні для правильного розвитку сітківки та формування бінокулярного зору. Коли ці процеси завершуються, гострота зору максимальна, тоді корекція відміняється.
 
В протилежному випадку, якщо дитині рекомендована корекція зору, а її не проводять, виникають ускладнення: косоокість, амбліопія  (ліниве око), з часом ще гірше знижується зір.
 
Коли нам можна починати користуватись контактними лінзами?
 
Вікових обмежень щодо корекції м’ягкими контактними лінзами у дітей немає. У дітей грудного віку використання МКЛ – це найкращий метод корекції, що не дає розвиватися косоокості та амбліопії (ліниве око).
 
Існує думка, що дитина повинна самостійно одягати та знімати контактну лінзу, але не у всіх випадках це виправдано.
 
Як на дитячі очі впливають сучасні телефони і планшети? Що робити?
 
Найрозповсюдженіша проблема сучасних дітей дошкільного і молодшого шкільного віку – це набута короткозорість. Наші очі напружуються, коли погляд переводиться на близьку відстань, це читання, вишивання, гра в телефоні чи перегляд фільму на планшеті; а відпочивають, коли ми дивимося вдаль. При довготривалій роботі зблизька, переважно це телефони, планшети і комп’ютери, дитяче око, щоб не втомлюватися, адаптується до тих умов, в які його ставлять, тому і розвивається як короткозоре.
 
За європейськими стандартами, діткам до 3 років заборонено грати на планшетах. З 3 до 6 років дозволяється витрачати на гаджети 30 хвилин на добу, з 7 до 9 років – 40-50 хвилин, а з 9 до 16 – не більше 1,5 години на добу. За цим повинні слідкувати дорослі. А щоденні прогулянки на вулиці повинні бути не коротшими ніж 2 год.
 
Що робити і що їсти, щоб вберегти зір моєї дитини?
 
Є декілька порад:
  • дотримуйтесь гігієни роботи та відпочинку;
  • слідкуйте за робочим місцем дитини – освітленням, висотою парти і стільця, звертайте увагу на осанку;
  • не привчайте малюків до гри на планшетах і телефонах, навіть якщо це дуже зручно для батьків;
  • займайтеся іграми, що потребують фіксації погляду на різних відстанях – пінг-понг, теніс, волейбол, для більш маленьких – катання кольорових м’ячиків по підлозі, чудово гратися із кубиками, конструкторами та будь-якими іншими фігурками різної форми та величини;
  • в їжу вживайте сезонні овочі та фрукти, особливу увагу варто приділити продуктам померанчевого та темного кольору – це гарбуз, червона риба, морква, жовток, болгарський перець, чорниця, синій виноград, а також зелена дієта – шпинат, броколі, брюсельська капуста, спаржа, різноманітна зелень, салат;
  • вчасно відвідуйте офтальмолога та прислухайтеся до його рекомендацій. 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу


Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (1)
Добавить комментарий
Ответить Пожаловаться 2020-06-17 12:27:59
на ютубе есть много врачей, которые рассказывают про болезни в этой сфере [url]https://www.youtube.com/[/url]
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.