Войти

Дихальна система людини: що треба знати?

Дивовижно, але багато людей мають зовсім недостатньою кількістю інформації про особливості будови свого тіла.



      І коли на прийомі у лікаря ми чуємо про запалення трахеї або спазм бронхів, це може привести нас у стан ступору. Адже не всім відомо, що це за органи, де вони знаходяться та які функції виконують.

Спробуємо відповісти на це питання детальніше та розберемося, що являє собою бронхіальне дерево та яка анатомія інших компонентів дихальної системи.

Дихальна система: особливості пристрою


Дихальна система це цілий комплекс органів, тісно пов'язаних між собою. Їхня основна функція полягає в отриманні кисню з навколишнього середовища та газообмін, іншими словами - забезпечення надходження кисню в кровотік і виведення вуглекислоти з кровотоку назад в атмосферу.

Такі властивості дихальної системи можливі завдяки наявності у ній:

   -   верхніх дихальних шляхів, які включають носоглотку, ротоглотку та горло;

   -   нижніх дихальних шляхів, які представлені трахеєю, бронхіальним деревом та легенями (1).

Дихальна система людини функціонує поетапно:

   -   повітря проходить крізь носову порожнину, паралельно очищаючись, фільтруючись та зігріваючись;

   -   далі воно потрапляє через ротоглотку в гортань, що складається з хрящів і зв'язок, минає голосові зв'язки;

   -   потім повітря досягає трахеї - порожнистої трубки, яка складається з хрящових напівкілець;

   -   наступний етап його просування - бронхіальне дерево, яке складається з бронхів і бронхіол, покритих чутливим миготливим епітелієм;

   -   кінцевим пунктом подорожі повітря стають альвеоли - особливі відділи легень, що візуально нагадують мішечки.

Крізь тонкі стінки альвеол кисень проникає в кров і поширюється по всьому організму. На видиху механізм роботи дихальної системи абсолютно такий самий, тільки всі етапи здійснюються у зворотному порядку, а на зміну кисню приходить вуглекислий газ.

Що загрожує здоров'ю дихальної системи: поширені захворювання


Дихальна система людини щодня стикається з величезною кількістю подразників та потенційно небезпечних речовин (вірусів, грибків, бактерій). Тому не дивно, що одними з найпоширеніших приводів для звернення за медичною допомогою є хвороби органів цієї системи, зокрема ларингіт, трахеїт та бронхіт. Найчастіше вони мають вірусну природу та розвиваються різко, супроводжуючись:

   -   підвищенням температури та проявами інтоксикації (головним болем, розбитістю, відсутністю апетиту);

   -   сухим болісним кашлем, який має нападоподібний характер і може сильно порушувати якість життя, заважаючи сну та відпочинку;

   -   поступовим переходом сухого кашлю у вологий, що супроводжується виділенням мокротиння;

   -   при благополучному розвитку подій та правильному лікуванні - поступовим одужанням протягом 1-2 тижнів (2).

Захворювання дихальної системи не можна залишати поза увагою. Адже відрізнити той самий гострий бронхіт від пневмонії під силу лише лікарю. Тому при розвитку ознак нездужання варто проконсультуватися з терапевтом для діагностики та підбору правильного лікування.

Але у разі виникнення кашлю на тлі хвороб дихальної системи на допомогу може прийти препарат Бронхипрет® – ліки на природній основі, які створено відомою німецькою компанією Біонорика СЕ. Такий препарат допоможе скоріше придушити запалення в органах дихальної системи, а його активні компоненти (листя плюща, трава чебрецю, корінь первоцвіту) також допомагають перевести болісний сухий кашель у вологий, а потім посилюють та прискорюють виведення мокротиння (3). Завдяки вживанню Бронхипрету® організм може прийти в норму швидше.

Препарат випускається у трьох лікарських формах – у вигляді сиропу, розчину та таблеток. Всі вони прості у застосуванні та дозуванні. Всі особливості прийому докладно вказані в інструкції до кожного виду лікарського засобу.

 

1. Andrew Davies. STRUCTURE OF THE RESPIRATORY SYSTEM, RELATED TO FUNCTION. The Respiratory System. 2010 : 11–28.

2. Anumeha Singh; Akshay Avula; Elise Zahn. Acute Bronchitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.

3. Karina Schönknecht, Hanna Krauss, Jerzy Jambor etc. [Treatment of cough in respiratory tract infections - the effect of combining the natural active compounds with thymol]. Wiad Lek. 2016;69(6):791-798.

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.