Войти

Як обрати милиці чи тростину

Милиці та тростини – засоби для розвантаження опорно-рухового апарату людини під час реабілітації після травми чи операції.



    Рекомендовані вони також літнім людям для підтримки під час ходіння та людям із надмірною вагою. Милиці – один з найдавніших предметів медичного призначення.

У Єгипті були знайдені малюнки, вік яких сягає 4 тисяч років. На одному з них зображена людина, яка спирається на штучну конструкцію, подібну до милиць. Аптеки пропонують милиці у широкому асортименті: з дерева та металу, пахвові та під лікоть, для дорослих та дітей. Який саме виріб необхідний у конкретному випадку, визначає лікар.

Різні милиці – для різних цілей


Як будь-який засіб медичного призначення, милиці обирають, виходячи з об’єктивних міркувань, а не принципу «подобається – не подобається». Пахвові милиці рекомендовані на перших етапах лікування чи реабілітації, бо вони забезпечують максимальне розвантаження ніг. З іншого боку, вони потребують сильного плечового поясу та рук, бо навантаження переноситься на верхню частину тіла. Пахвовою конструкцією не рекомендується користуватися довше 2-3 місяців, бо є ризик атрофії м’язів ніг та неприємних відчуттів у руках та плечах через тиск на пахви.

На подальших етапах реабілітації рекомендують перехід на конструкцію з опорою під лікоть. Вона також є оптимальною при травмах середньої складності. Підлокітні милиці дають більше свободи у пересуванні, вони легкі та зручні, але потребують навичок втримання балансу. Цей тип конструкції не підходить літнім людям та пацієнтам із надмірною вагою.

Тростини найчастіше використовуються на останніх етапах лікування після травм ніг та популярні серед людей похилого віку. Це найпростіша конструкція, яка складається з шафту (основа, власно «палиця») та ручки. Тростина повинна бути легкою та надійною, ключова вимога до держака – зручність, відсутність ризику ковзання долоні.

Найбільш відчутне розвантаження та надійну опору забезпечують конструкції для людей похилого віку: милиці-стільці та конструкції на чотирьох ніжках. Їх призначають після інсультів та для полегшення пересуванні при тяжких формах артриту.

Зручність важлива


Милиці та тростини – засоби допомоги, реабілітації, але вони повинні бути зручними, адже людина користується ними протягом декількох годин на добу. Зручність визначається двома факторами:

   -   відповідністю засобу зросту та вазі людини;

   -   технічними можливостями пристосування конструкції до індивідуальних параметрів тіла.

Існують правила підбору засобів для кожної з конструкцій. Зокрема, важливо, щоб опора у пахвових милицях знаходилась на 4-5 сантиметрів нижче від пахви, а не впритул до неї. Для підлокітної конструкції важливо, щоб манжета була не занадто широкою (інакше порушується стабільність) та не занадто вузькою (це спричинює тиск на руку та погіршення кровообігу в ній). Для тростини важлива висота, щоб опора була надійною і не виникало зайвого навантаження на хребет.

Оптимальний варіант конструкції будь-якого типу – такий, що дозволяє регулювати її параметри, наприклад, висоту милиць або відстань від опори до підлоги. Обираючи між дерев’яним та металевим приладом, враховуйте, що використання першого можливо тільки у випадку, коли вага людини складає менше ніж 120 кілограмів.

Як обрати милиці чи тростину

Сучасні прилади для полегшення ходи оснащуються додатковими елементами для підвищення зручності та надійності:

   -   ергономічні ручки;

   -   гумові валики;

   -   м’які насадки;

   -   наконечники для безпечного пересування у зимовий час.

При виборі та використанні милиць важливо дотримуватися порад ортопеда, вчасно консультуватися з лікарем та при необхідності міняти конструкцію. Використання милиці та тростин потребує навичок, тож потрібен час і тренування в домашніх умовах перед першою прогулянкою на вулиці. 

 

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.