Войти

Чому астигматизм спричиняє розмитість і нечіткість зору, особливо ввечері?

Астигматизм – це один з чотирьох видів так званих рефракційних помилок, при яких форма ока неправильно переломлює світло, спричиняючи нечіткість зору.



  • Астигматизм виникає, коли око має більш овальну форму, внаслідок чого промені, які проходять через рогівку, дещо викривлені, що спричиняє розмитість зору.
  • Астигматизм є досить поширеним, діагностується приблизно у кожного третього українця, і, частіше, скарги виникають у дорослому віці.
  • Астигматизм спричиняє розмитість зору незалежно від часу доби, але стає помітнішим вночі через контраст між темним і світлим.
Що таке астигматизм?
 
Астигматизм – це один з чотирьох видів так званих рефракційних помилок, при яких форма ока неправильно переломлює світло, спричиняючи нечіткість зору.  Іншими типами рефракційних помилок є:
  • міопія (короткозорість) – нечіткість  зору, якщо предмети знаходяться на відстані від очей, і чіткість зображення зблизька;
  • гіперметропія (далекозорість) – здатність чітко бачити, якщо предмети знаходяться далеко, але зблизька зображення розмиті;
  • пресбіопія – діагностується з віком, коли виникають проблеми з фокусуванням на предметах зблизька та вам потрібні окуляри для читання.
Пацієнти можуть мати одночасно кілька рефракційних станів.
 
Як астигматизм впливає на сприйняття світла
 
Причиною того, що зір може бути не таким розмитим протягом дня, є те, що при яскравому світлі зіниця звужена та пропускає менше променів – це дозволяє легше сфокусувати зображення. Для компенсації недостатності освітлення зіниця розширюється. При розширеній зіниці проходить більша кількість променів через більшу площу рогівки та кришталика, що посилює симптоми астигматизму або інших рефракційних помилок. 
 
Нічний зір такий самий, як і вдень, просто промені світла не сфокусовані на вашій сітківці, як це повинно бути, тому отримана картина розмита та спотворена. Загалом, при слабкому освітленні рефракційні помилки більш помітні пацієнтом.
 
Зазвичай прояв астигматизму помірний. Тож люди можуть не помічати проблеми вдень. Але вночі вогні, фари машин можуть короткочасно засліплювати вас. Важливо зазначити, що екрани та девайси не спричиняють астигматизм і не сприяють його прогресуванню, оскільки це фізичний стан форми ока. 
 
Симптоми астигматизму
 
Експерти сходяться на думці, що головний симптом астигматизму –  розмитість зображення.  Це може спричинити інші симптоми, включаючи:
  • нечіткість зображення на будь-якій відстані. Люди з астигматизмом можуть скаржитися на розмитість зору при погляді на об'єкти, розташовані як зблизька, так і далеко;
  • напруження очей і головний біль. М'язи очей намагаються сфокусуватися та, якщо не вдається бачити зображення чітким, ви можете отримати перенапруження очей. Це може призводити до головного болю;
  • зображення може мати смуги. При астигматизмі можуть виникати галоефекти, відблиски при погляді на джерело світла. При перевірці зору в кабінеті лікаря «Е» може здаватися зміщеним або контури літер можуть виглядати так, ніби знаходяться одна над іншою на фоні загальної нечіткості;
  • округлі вогні виглядають як овали – якщо ви дивитесь на округле світло здалеку та воно виглядає як овал або має яйцеподібну форму спотворення, це прояв астигматизму. Саме ці спотворення часто важко сприйняти;
  • труднощі з фокусуванням на певних відстанях – те, що людина має астигматизм, не означає, що буде нечіткість зору на всіх відстанях. Деякі люди можуть компенсувати астигматизм на близьких дистанціях і читати без корекції. Але при погляді в далину буде зберігатися розмитість зображення.
Як лікувати астигматизм?
 
Якщо у вас є проблеми із зором в анамнезі, варто звернутися за консультацією спеціаліста.
 
При підборі окулярів або контактних лінз лікарі максимально коригують рефракційні помилки, що допомагає сфокусувати світло на сітківці, в результаті чого пацієнт бачить чітку картинку. Пацієнту з нечітким зором необхідно звернутися до лікаря, оскільки багато діагнозів мають подібні симптоми. Ось кілька найпоширеніших способів корекції астигматизму:
  • окуляри. Підібрані індивідуально окуляри перефокусовують зображення та світло на сітківку, що виправляє астигматизм. Тоновані окуляри зменшують кількість відблисків, галоефекти, але не коригують астигматизм;
  • контактні лінзи. Торичні лінзи мають дві сили переломлення світла, що перетинаються перпендикулярно, для лікування астигматизму;
  • лазерна корекція. Лазерна корекція Lasik може бути використана для остаточної корекції астигматизму. Якщо у пацієнта рогівка занадто тонка для Lasik, може бути запропонований інший варіант – фоторефракційна кератектомія (PRK).
Висновки 
 
Нечіткість зору на будь-якій відстані, перенавантаження очей, що спричиняє головний біль, галоефекти у вечірній час – це кілька ключових ознак астигматизму. Більшість людей народжуються з астигматизмом, в більш рідкісних випадках астигматизм може бути викликаний травмою. 
 
Взагалі, при слабкому освітленні помилки заломлення відчуваються сильніше, саме тому люди з астигматизмом можуть мати проблеми з керуванням автомобілем і розмитість зображення у вечірній час. Рефракційні помилки  існують і вдень,  просто вночі посилюється їх сприйняття.
 
Засобів для корекції цього стану в домашніх умовах не існує, тому вам знадобляться окуляри або контактні лінзи, що допоможуть сфокусувати світло на вашій сітківці. Хірургічне втручання, таке як лазерна корекція зору або астигматомія – також варіант для більш важких випадків.
 
Більше того, астигматизм може змінюватися з віком, тому важливо, якщо у вас розмитість зору, звернутися до офтальмолога для діагностики.
 

 

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.