Войти

Що робити, якщо не працює клавіатура ноутбука?

Якщо на ноутбуці перестає працювати клавіатура, користувач відчуває себе погано. Але цю проблему можна швидко вирішити.



      Для цього слід з'ясувати, в чому причина неполадок. Після проведення діагностики стане ясно, що робити, якщо не працює клавіатура на вашому ноутбуці.

Іноді у користувача працює не вся клавіатура, а тільки її частина. Це відбувається через те, бо була випадково натиснута певна комбінація клавіш. Щоб увімкнути клавіатуру повністю, натисніть кнопку Num Lock одночасно з клавішею FN. Після цього клавіатура запрацює.

Іноді кнопки перестають працювати через збій в системі. Користувачі, які зіткнулися з цією проблемою, починають панікувати. Вони звертаються до сервісних центрів, щоб фахівці допомогли вирішити дану проблему. Вартість ремонту клавіатури ноутбука коштує чимало грошей. Але кожен юзер може самостійно вирішити це питання, якщо він знає нескладний алгоритм діагностики системи:

   -   Перезавантажте ноутбук

   -   Увійдіть в BIOS. Для цього при завантаженні системи утримуйте клавішу Delete або кнопку F2 

   -   Після цього на екрані ви побачите вікно з англійськими літерами на синьому екрані. Ця табличка говорить про те, що ви благополучно увійшли в BIOS

Якщо комп'ютер відреагував на натискання клавіш Delete і F2, а потім увійшов в BIOS, значить, це системна помилка 

Після цього буде працювати правильно. Перезавантажте лептоп і перевірте, функціонують чи клавіші.

Шлейф від клавіатури


У вас не вийшло увійти в BIOS? Доведеться розібрати пристрій. Якщо ви не фахівець в цій області, зверніться до друзів або знайомих, яким знайома ця тема.

Якщо ви трохи розбираєтеся в комп'ютерній техніці, можете спробувати зробити це самостійно. Знайдіть інструкцію до лептопу. Пам'ятайте, що всі моделі розбираються по-різному.

Якщо під рукою немає інструкції, увійдіть в інтернет і введіть в пошуковому вікні модель вашого ноутбука і пошукайте схему його збірки.

   -   Ознайомившись із запропонованою інструкцією, акуратно вийміть клавіатуру

   -   Уважно розгляньте шлейф. Працівники сервісних центрів стверджують, що саме ця деталь стає причиною несправності кнопок

   -   Розгляньте контакти на шлейфі. Якщо вони відійшли, спробуйте поставити їх на місце

   -   Якщо контакти окислилися, замініть шлейф. Для цього зверніться до найближчого магазину комп'ютерної техніки або пошукайте запчастини в мережі інтернет

Після заміни шлейфу клавіатура буде працювати, як нова. 

Якщо вам цікаво дізнатися ціну на нову клавіатуру для ноутбука, ви можете легко її знайти по моделі ноутбука на ZETO.UA.

Вірусна програма


Часто причиною збою стають віруси. Вони атакують драйвера, що відповідають за роботу клавіатури. Іноді дії вірусів і троянів націлені на мишу і клавіатуру одночасно.

Якщо ви помітили в його роботі наступні неполадки, значить, виною всьому злий вірус:

   -   Ноутбук повільно включається (5 - 10 хвилин)

   -   Кнопки спрацьовують через одну або взагалі відмовляється правильно знаходитесь у скрутному становищі

   -   Коли користувач набирає текст, символи з'являються на екрані з затримкою в 10-15 секунд

Якщо перераховані вище збої - ваш випадок, знайте, що без хорошого антивіруса тут не обійтися. Скачайте програму або встановіть її з flash-носія. Потім запустіть повну перевірку системи на віруси і трояни. Ви можете перевстановити Windows і видалити розділи дисків. Це також очистить ноутбук від вірусів, але вам доведеться встановлювати програми заново на свій ноутбук.

Після видалення шкідників з ноутбука клавіатура почне працювати в нормальному режимі.

Чистка кнопок


Якщо на ноутбуці вірусів немає, але клавіатура як і раніше не відповідає на запити, спробуйте з'ясувати, які саме клавіші не реагують на натискання. Часом не працюють тільки деякі символи. Кнопки заїдають через бруд або пилу. Іноді вони сильно зношуються.

Для чищення кнопок вам знадобляться:

   -   Маленька плоска викрутка

   -   Серветки

Візьміть маленьку викрутку і акуратно підніміть клавішу, яка не працює. Зробити це досить просто.

Після цього почистіть поверхню під кнопкою чистою серветкою. Потім встановіть пластикову кнопку назад. Після цього перевірте, чи працює зазначена клавіша.

Якщо кнопка як і раніше діє, значить, проблема не в цьому.

У рідкісних випадках клавіатура перестає працювати через низький заряд батареї. Якщо вся справа в акумуляторі, спробуйте його зарядити і перевірте, активні чи кнопки.

Перепад температури


Іноді клавіші не працюють через різку зміну температур. Наприклад, ноутбук довго лежав на підвіконні під прямими сонячними променями. Після цього його помістили в холодну кімнату.

В цьому випадку контакти, які підходять до кнопок, перестають працювати. Якщо ви думаєте, що причина неполадок криється саме в цьому, вимкніть ноутбук. Він повинен охолодитися або нагрітися до кімнатної температури.

Після 40 хвилин бездіяльності увімкніть ваш лептоп. Якщо вся справа була в різкому стрибку температур, кнопки повинні заробити.

Кава і чай

Хто не любить посидіти на дивані з чашкою гарячого напою і лептопом на колінах? Дуже часто користувачі проливають на клавіатуру кави або чай.

Якщо це сталося, не варто довго роздумувати. Негайно вимкніть ваш ноутбук. Він не хоче вимикатися? Зробіть аварійне відключення і вийміть акумулятор.

Просушіть всі деталі. При цьому рідина повинна стікати. Покладіть на стіл рушник, на ньому розмістіть лептоп, який потрібно перевернути клавішами вниз.

Після того, як ви вимкнули живлення і вийняли акумулятор, спробуйте висушити лептоп за допомогою фена для волосся. Краще використовувати пристрій з холодною подачею повітря. Якщо швидко позбавити вологи всі контакти і плати, то вони не встигнуть окислюватися.

Віртуальна клавіатура


Якщо не працює клавіатура, а вам терміново потрібно отримати доступ в мережу інтернет, можете скористатися віртуальними кнопками на ноутбуці.

Вам допоможе екранна клавіатура Windows. Щоб її запустити, клікніть по іконці «Пуск» і зайдіть в меню. Виберіть пункт «Спеціальні можливості», в ньому є розділ «Екранна клавіатура».

Використовуйте мишку для натискання віртуальних клавіш. Якщо ви не змогли запустити екранну клавіатуру, ви завжди можете використовувати звичайну стаціонарну клавіатуру від настільного комп'ютера. Для цього її слід під'єднати через USB - кабель. Якщо у клавіатури є модуль Bluetooth, скористайтеся ним.

Ви не знаєте, що робити, якщо перестала працювати клавіатура? Постарайтеся не хвилюватися, з'ясуйте причину поломки. Можливо, виною всьому стали віруси, пролита кава, брудні кнопки або перепад температури.

 

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про отдых:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.