Войти

Продуктивна робота у стресовий час

Це не найлогічне поєднання: стрес та продуктивність. Зрештою, стрес часто виснажує енергію, біль може завадити вам займатися фізичною працею, а такі симптоми, як нудота та запаморочення, заважають зосередитися та виконувати розумові завдання.



    У культурі, де вихваляється метушня, продуктивність стала синонімом ефективного виконання якомога більшого обсягу роботи, заповнення кожного моменту корисними справами. Метушня навіть супроводжує й дозвілля, наприклад, ігри в Ельслотс чи подібних клубах. Але справжня продуктивність полягає скоріше в тому, щоб бути ефективним, ніж бути ефективним.

Ви можете працювати по 10 годин на день, але ви робите те, що має значення? Чи більша частина вашого часу йде на відповіді на електронні листи, зустрічі та вирішення довгої низки справ, замість того, щоб займатися глибокою роботою?

Звичайно, для деяких людей ці завдання є основною частиною їхньої роботи. І не всі з нас мають автономію в тому, як ми проводимо свій робочий час. Але все ж таки в деяких випадках ми могли б досягти не меншого, а може, й більшого ефекту, якби працювали розумніше, а не старанніше.

Коли ви живете стресі, стає ясно, що продуктивність – це не просто. Тому що, коли ви напружуєтесь, щоб встигнути до терміну в середу, ви можете впасти після цього і не може працювати або вчитися до кінця тижня. А може бути, ви можете бути активним лише невелику кількість годин на тиждень, але все одно встигаєте виконати важливі завдання, тому що в цей час ви максимально зосереджені та сповнені енергії. Наступні поради допоможуть вам стати продуктивнішими навіть у найстресовіші моменти. Ось кілька із них:

   -   Виділіть найпродуктивніші години;

   -   чергуйте різні типи завдань та роботи;

   -   прислухайтеся до свого стану.

Практика темпу


Продуктивність людини залежить від її розумової енергії та почуття внутрішньої та зовнішньої мотивації. Саме це і ускладнює продуктивну роботу при стресових станах: рівень енергії, що змінюється, розумова зосередженість і загальний стан здоров'я.

Один із способів вирішення цієї проблеми – освоїти основи темпу. Темп - це практика чергування активності з відпочинком, щоб уникнути перенапруги. Це також означає, що потрібно робити перерви до того, як ви занадто втомитесь. Мета темпу полягає в тому, щоб встигати робити значні справи в погані дні і не перевантажувати себе в дні, коли ви почуваєтеся відносно добре, після чого настає нездужання.

Знайте свій піковий годинник

У які дні тижня і коли доби ви найчастіше почуваєтеся відносно добре? Можливо, ваше здоров'я занадто сильно вагається, щоб легко визначити це, або у вас ще немає постійного графіка сну та неспання, але якщо ви простежите за своїм здоров'ям хоча б протягом одного тижня, ви, напевно, помітите періоди, коли ваші симптоми слабшають або посилюються.

Тепер ви не хочете витрачати свою дорогоцінну енергію на відповіді на електронні листи або оплати рахунків, коли ви могли б просуватися в написанні відмінної статті або маркетингового плану. Щоб підвищити свою продуктивність без особливих зусиль, плануйте завдання з високою концентрацією уваги або фізично складну роботу на час, коли ви найбільш імовірно почуватиметеся енергійним і зосередженим. У той же час, ви можете скласти список завдань, що не потребують великих витрат енергії, на невдалі дні, щоб ви могли провести реорганізацію або просування в соціальних мережах і не засмучуватися через відсутність прогресу.

Цікавий факт: згідно з дослідженнями, у більшості людей найбільш продуктивний період для роботи з високою концентрацією уваги, такий як аналіз, прийняття стратегічних рішень та навчання нових навичок, припадає на період з 10 ранку до 14:30. Пізно ввечері ваш настрій та творчі здібності досягають піку, тому цей час чудово підходить для мозкового штурму та соціальних завдань, таких як телефонні дзвінки, електронна пошта та зустрічі. Робота відповідно до ритму вашого хронотипу може допомогти вам досягти більшого, витрачаючи менше енергії. А для більш детальної інформації про методи дозвілля ви можете відвідати сайт, де описані сучасні методи відпочинку.

Чергуйте різні типи завдань

Коли у вас багато справ, але мало енергії, один із способів підтримки темпу – чергувати фізично, розумово та емоційно складні види діяльності. Наприклад, після походу за продуктами ви оплачуєте рахунки або робите телефонний дзвінок, щоб ваше тіло могло відпочити від ходьби та підняття ваги. Але це працює в обидві сторони: коли вам потрібно відпочити від роботи або навчання, краще розім'яти ноги і зробити собі чашку чаю, замість того, щоб гортати соціальні мережі, якщо ви хочете відновити свої мозкові сили.

Продуктивна робота у стресовий час

Плануйте буферний час

Життя рідко йде за планом, а непередбачені обставини, такі як несправний комп'ютер або сімейні неприємності, можуть відібрати у вас усі сили, коли ви стресуєте. Більш того, вам може здатися, що ви відстаєте від списку справ і не можете легко надолужити упущене через свої обмеження.

Буферний час - це додатковий час, запланований на випадок непередбачених обставин, від заторів на дорогах під час поїздок до збору думок та справ між зустрічами. Таким чином, вам не доведеться поспішати, відчувати стрес або відчувати себе перевантаженим – все це виснажує вас. Ви можете додати більше буферного часу у свої дні, додавши в календар вільний простір для підготовки або надолуження втраченого, розділивши списки справ на обов'язкові та бажані, а також маючи запасний план на випадок невдалих днів.

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про отдых:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.