Войти

Кіста яєчника і вагітність: Чи може кіста завадити мені завагітніти?

Кісти яєчників – це наповнені рідиною мішечки, які утворюються на яєчниках.



Прості кісти яєчників зазвичай не є раковими. Більшість кіст діагностуються за допомогою ультразвуку або інших тестів, які також дозволяють лікарю побачити розмір кісти. Хоча більшість кіст не викликають симптомів, якщо кіста розривається, ви можете відчути раптовий біль і дискомфорт. 

Якщо у вас діагностували кісту яєчника і ви намагаєтеся завагітніти, важливо знати, що кісти яєчників зазвичай не викликають проблем з фертильністю. Однак завжди є винятки з правил.

Ендометріоз може спричинити кісти та проблеми з фертильністю


Кісти, як правило, не ускладнюють процес вагітності. Але якщо кісти спричинені основним захворюванням, таким як ендометріоз, у вас можуть виникнути проблеми з фертильністю.

Ендометріоз є поширеним захворюванням, на яке страждає більш ніж 1 з 10 жінок репродуктивного віку в США. Ендометріоз – це стан, при якому тканини, схожі на слизову оболонку матки, імплантуються або розростаються назовні матки, наприклад, на яєчниках або маткових трубах.

Хоча завагітніти все ще можливо, ендометріоз знижує фертильність. 30-40% жінок з ендометріозом можуть боротися з безпліддям. Поговоріть зі своїм лікарем про варіанти лікування ендометріозу, які доступні для досягнення ваших індивідуальних цілей щодо фертильності. Регулярна консультація гінеколога Київ – ваш надійний захист від небажаних захворювань.

Синдром полікістозних яєчників та кісти яєчників


Якщо у вас є скупчення кіст або фолікулів розміром з перлину, у вас може бути синдром полікістозу яєчників – основна причина безпліддя у жінок.

Ваші яєчники містять яйцеклітини, які присутні в яєчниках з моменту внутрішньоутробного розвитку жінки. Ці яйцеклітини вивільняються щомісяця під час фази овуляції менструального циклу. Яйцеклітини знаходяться в крихітних мішечках, які називаються фолікулами, що наповнюються рідиною в міру дозрівання яйцеклітин. Зазвичай фолікули розкриваються, щоб випустити дозрілі яйцеклітини, які відправляються в матку для запліднення.

У жінок з синдромом полікістозу яєчників не виробляються всі гормони, необхідні для повного дозрівання яйцеклітин. Фолікули ростуть і накопичують рідину, але яйцеклітини не вивільняються. Овуляція не відбувається, і фолікули залишаються в стані спокою.

Якщо це відбувається, ваш організм може не виробляти гормон прогестерон, який необхідний для підтримання регулярного циклу.

Кіста яєчника і вагітність


Кісти яєчників є поширеним явищем на ранніх термінах вагітності, навіть якщо у вас більше немає менструації. Зазвичай ці кісти нешкідливі, як і більшість інших кіст яєчників.

Однак є кілька можливих проблем, якщо кісти продовжують рости протягом вагітності. Вони можуть розірватися, перекрутитися або навіть спричинити проблеми під час пологів. Це одна з багатьох причин, чому важливо залишатися під наглядом акушера-гінеколога під час вагітності та протягом усього життя.

Якщо у вас синдром полікістозних яєчників, у вас може бути підвищений ризик діабету, підвищеного кров’яного тиску, спричиненого вагітністю, викидня або передчасних пологів.

Поговоріть зі своїм акушером-гінекологом про ваші ризики та можливі варіанти лікування. Він надасть вам вичерпну інформацію та порекомендує найкращий курс лікування, який допоможе вам виносити максимально здорову дитину. Але якщо ви ще в пошуках надійного лікаря-гінеколога – завітайте на сайт: https://mediland.ua/ua/metody-likuvannya-ginekologiya/nabotovi-kisti-shiyki-matki.

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.