Войти

Що краще: пральний порошок чи гель

Прання сьогодні — швидкий та спрощений процес. Сортування білизни та завантаження пралки займає декілька хвилин, а тривалість самого циклу залежить від обраних налаштувань. Важливий аспект — тип мийного засобу, використовуваного для догляду за домашнім текстилем.



Найпопулярніші варіанти — це пральний порошок та концентрований гель для прання. Щоб зрозуміти, який засіб кращий, потрібно порівняти основні характеристики та можливості.

Призначення


Можна з позначок на пакованні дізнатися для чого саме призначений конкретний порошок. 

1. Той, який сильно піниться, створений для прання в тазу чи раковині, — для прання вручну. Він швидко розчиняється у теплій воді та добре вимиває забруднення з тканин. В складі є зм'якшувальні компоненти — для безпечного контакту зі шкірою.

2. Помірну кількість піни утворює засіб для напівавтоматичних пральних машинок. Його можна насипати прямо в барабан, головне — стежити за «дозуванням», оскільки надлишки можуть осідати на внутрішніх вузлах та слугувати причиною проблем в роботі.

3. Найменш пінистий — порошок для автоматизованих пралок з високою швидкістю обертання барабана. Для максимальної ефективності його потрібно насипати виключно в лоток.

Гелі здебільшого орієнтовані на машинне прання. Через високу концентрацію основних компонентів, «бовтатися» в них руками не бажано. Щоправда, після розчинення у воді вони стають значно м’якшими. 

Деякі виробники випускають універсальні гелі, які однаково підходять для машинки й для прання руками. Наприклад, делікатний гель Перволь Ренью спрацьовує відмінно, незалежно від способу застосування. 

Ціна


Мийні обох типів представлені у всіх цінових сегментах. Важко сказати, який різновид більш доступний. 

Вартість маленького паковання порошку, якого, в середньому, вистачає на 3-4 рази, стартує приблизно від 1 долара. У брендів-ноунеймів є й дешевші продукти, але їх якість цілком виправдано викликає сумніви. Гель ультрабюджетного класу можна придбати десь за півтора-два долари. І це за літрову пляшку. 

Якщо говорити про вигоду використання, рідкий засіб виграє. Він вимивається без повторного ополіскування та спрацьовує навіть на коротких та прохолодних режимах. 

Зручність зберігання


Паковання порошків не позбавлене недоліків:

   -   Воно не закривається герметично, тому порошок може відвологнути або «видихатися». А ще його легко випадково розсипати. 

   -   Картон, з якого роблять коробки, боїться вологи. Він не водонепроникний, тому розмокає за лічені миті. 

   -   Якщо занурити в пакет або коробку вологу мірну ложку, частина порошку візьметься грудочками. 

Щоб уникнути проблем, ліпше використовувати для зберігання герметичні контейнери або органайзери.

У гелів заводська тара набагато практичніша. Це пляшка з надійною пробкою, яка виконує функцію мірної місткості. Пластик, з якого її зроблено, водонепроникний та міцний. 

Вплив на тканини


Порошкоподібні засоби іноді призводять до передчасного зношування тканини. Вони дещо агресивно впливають на волокна текстилю, оскільки містять грубі, жорсткі часточки.

Рідкі концентровані продукти можуть похвалитися лагідною мийною дією. Завдяки відсутності абразивних компонентів та глибокому проникненню в структуру білизни, гелі не шкодять одягу та іншим виробам. 

Ефективність


Якщо потрібно відіпрати проблемну пляму, яка в’їлася, доцільно використати пральний порошок Аріель або іншого бренду. На відміну від гелю, він не залишає складним застарілим забрудненням жодного шансу. Натомість сліди жирних продуктів рідке мийне видаляє краще. 

Висновок


У обох засобів є переваги та недоліки. І гелі, й порошки мають бути в домашньому «арсеналі» про всяк випадок: раптом доведеться прати вручну або замочувати забруднену річ. Великий термін зберігання дозволяє купити запас мийних наперед і надовго забути про шопінг у магазинах побутової хімії. 

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про отдых:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.