Войти

Цукровий діабет і його вплив на здоров’я очей

Діабет – це таке захворювання, що впливає на здатність організму виробляти чи ефективно використовувати інсулін для контролю рівня цукру (глюкози) в крові.



лікар-офтальмолог медичного центру «АЙЛАЗ»

Зябченко Наталія Василівна

Занадто багато глюкози в крові протягом тривалого часу може спричинити пошкодження багатьох частин тіла. Діабет може пошкодити серце, нирки та кровоносні судини. Він також пошкоджує дрібні кровоносні судини ока. Навіть якщо діабет добре контролюється, він може вплинути на стан очей.

Центри з контролю та профілактики захворювань стверджують, що близько 90% втрати зору внаслідок цукрового діабету можна запобігти. Раннє виявлення є ключовим. Люди з цукровим діабетом повинні обов’язково проходити щорічні огляди очей ще до того, як у них з’являться ознаки погіршення чи втрати зору. Наша особиста статистика показує, що 60% діабетиків не проходять обстеження, рекомендовані лікарем, і звертаються до нас пізніше необхідного строку.

Що таке діабетична хвороба очей?

Діабетична хвороба очей – це термін для кількох проблем з очима, що можуть бути результатом діабету. Діабетичні захворювання очей включають такі діагнози:

   -   діабетична ретинопатія;

   -   діабетичний макулярний набряк;

   -   катаракта;

   -   глаукома.

Діабетична ретинопатія

Діабетична ретинопатія – це стан, коли кровоносні судини сітківки набрякають, йде випіт рідини крізь судинну стінку або судини повністю закриваються. Також можуть виростати на поверхні сітківки аномальні нові кровоносні судини. Люди, які страждають на діабет або погано контролюють рівень цукру в крові, знаходяться в групі ризику діабетичної ретинопатії. Ризик також зростає, чим довше хтось хворіє на діабет. У однієї жінки розвинулася діабетична ретинопатія після 25 років життя з діабетом.

Діабетичний макулярний набряк

Макулярний набряк виникає тоді, коли рідина накопичується в товщі сітківки та спричиняє розмитість зору. Діабет може викликати макулярний набряк, що своєю чергою може призвести до стійкої втрати зору.

Цукровий діабет і катаракта

Надлишок цукру в крові при діабеті може спричинити катаракту (помутніння кришталика), внаслідок чого може знадобитися операція з видалення катаракти. Підтримання належного рівня цукру в крові допомагає запобігти швидкому темпу помутніння кришталика та операції.

Діабет і глаукома

Глаукома – це група захворювань, що викликають пошкодження зорового нерва. Це пошкодження призводить до необоротної втрати зору. Наявність цукрового діабету подвоює ймовірність отримати глаукому.

Також є інші проблеми з очима, пов’язані з діабетом. Діабет може викликати проблеми із зором, навіть якщо у людини немає діабетичного захворювання очей. Вони можуть включати:

1. нечіткий зір. Якщо рівень цукру в крові швидко змінюється, це може вплинути на форму кришталика ока, викликаючи розмитість зору. Ваш зір нормалізується після стабілізації рівня цукру в крові. Перевірте рівень цукру в крові, перш ніж отримати рецепт на окуляри. Це гарантує, що ви отримаєте правильний рецепт;

2. двоїння. Діабет може пошкодити нерви, що рухають очі та допомагають їм працювати разом. Це пошкодження нерва може призвести до двоїння в очах.

Діабет є чинником ризику для ряду інших очних захворювань, а саме оклюзії гілки центральної вени сітківки та оклюзії центральної вени сітківки.

Висновок

Вживайте заходів для захисту свого зору, щоб запобігти пошкодженню очей внаслідок діабету, слідкуйте за рівнем цукру в крові. Дотримуйтеся плану дієти та фізичних вправ, що призначив ваш лікар. Якщо ви ще не проходили огляд офтальмолога, дуже важливо пройти його зараз. Ніколи не пропускайте контрольні огляди, які рекомендує ваш офтальмолог!

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу


Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

 

 

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.