Войти

Осінь без застуди: як зміцнити імунітет?

Разом із теплим літом він нас йде і безтурботна пора відпочинку - на початку осені у кожного вистачає нових задач та викликів.



Прикро, коли на шляху планів стає неочікувана застуда, що часто навідується із першими осінніми холодами. Як бути до неї готовою та за можливості взагалі уникнути декількох днів у ліжку?

Задача - зміцнити імунітет


За статистикою саме на осінь припадає сплеск захворюваності на грип та інші респіраторні захворювання, тому лікарі радять підходити до сезону вже підготовленим, із заздалегідь укріпленим імунітетом. Традиційно поради тут прості - в основному вони зводяться до ведення здорового способу життя та відмови від шкідливих звичок, проте саме вони забезпечують продуктивний початок осені. Набагато приємніше після осінніми вечорами присвятити час книзі, улюбленим іграм від evolution gaming або іншому хобі, а ніж долати наслідки застуди.

Восени організм потребує вітамінів, тому важливо знати, у яких продуктах їх найбільше:

   -   Вітамін С - цитрусові, капуста, броколі;

   -   Вітамін D - його найкращим джерелом є сонячне світло;

   -   Вітамін B - м’ясо, гречка, риба, зелені овочі.

Насправді ж, немає гострої потреби додавати вітаміни окремо, достатньо буде просто збалансувати власний раціон, харчуватися правильно та відмовитися від шкідливих звичок. Варто слідкувати також і за режимом свого дня - знесилення та перевтома часто є вірними супутниками застудних захворювань. 

Закалювання називають ще однією запорукою міцного імунітету, проте варто пам'ятати, що до нього необхідно підходити поступово, а головне - не зашкодити. Почати можна із легкого контрастного душу вранці, поступово збільшуючи навантаження. Втім не слід забувати і про мінливу осінню погоду, адже вересень та початок жовтня це саме ті місяці, коли на вулицях можна одночасно зустріти перехожих у футболках та куртках. 

Профілактика захворювань

Профілактика захворювань


Слід пам'ятати, що розповсюдником застудних захворювань найчастіше є людина, тому за можливості слід обмежити відвідування масового скупчення людей або ж громадського транспорту. В осінній та зимовий період люди частіше проводять час у закритих приміщеннях, контактуючи один з одним. З цієї ж причини восени необхідно особливо уважно ставитися до особистої гігієни - частіше мити руки та не нехтувати вологим прибиранням вдома. 

Здоровий сон та прогулянки на свіжому повітрі допоможуть тримати організм у тонусі, адже згідно зі статистикою МОЗ, на сьогодні близько 23% людей в усьому світі відчувають нестачу фізичної активності. Вона прискорює метаболічні процеси, покращує роботу центральної нервової системи та укріплює м'язову та серцево-судинну системи. Лікарі зазначають, що достатньо 60 хвилин на добу, щоб відчути позитивний результат. Що стосується сну, то для дорослих людей рекомендовано спати не менш ніж 7 годин на добу. 

Як бачимо, вберегти себе від застуди можна навіть без звернень до медичних препаратів, проте якщо ж уникнути вірусу все-таки не вдалося, то краще звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням. Дотримання простих порад допоможе не лише зміцнити власне здоров’я, а й заощадити кошти на лікування.

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.