Войти

Чому сучасне видалення катаракти настільки безпечне?

Сучасна операція видалення катаракти характеризується тим, що при ній рідко виникають серйозні ускладнення



Ускладнення виникають рідко


Такі ускладнення  як післяопераційна інфекція, кровотеча в око чи післяопераційне відшарування сітківки; вони трапляються приблизно в 1 з 1000 випадків. Але навіть у багатьох із цих ситуацій відповідні стратегії дій можуть врятувати зір. Також слід мати на увазі, що спільний вплив світла та УФ-променів з часом призводить до того, що кришталик ока стає все більш каламутним.

Капсульні ускладнення заслуговують додаткового обговорення. Згідно з деякими дослідженнями, вони зустрічаються до 2% випадків. Якщо під час операції з видалення катаракти виявлено отвір або розрив задньої капсули, прозорий гель у склоподібному тілі задньої камери ока може бути зміщений у передню камеру ока.

Якщо це сталося, під час хірургії катаракти гель необхідно видалити. Це зменшить ймовірність додаткових післяопераційних ускладнень, але у тих, у кого виконувалася процедура, відома як вітректомія, є підвищений ризик додаткових ускладнень, включаючи післяопераційні інфекції та післяопераційний набряк.

Після операції


Зазвичай пацієнти йдуть додому відразу після процедури. Більшість хірургічних центрів вимагають, щоб пацієнта хтось відвіз додому, скоріше через анестезію, ніж через операцію. Пацієнти починають застосовувати післяопераційні краплі в той же день і повинні носити щиток для очей перед сном протягом декількох тижнів після операції.

Пацієнти мусять тримати очі в чистоті та уникати контакту з пилом, сміттям і водою. Їм слід намагатися не нахилятися й уникати підіймання важких предметів або напруги протягом першого тижня після операції. Підіймання чи напруга можуть спричинити стрибок артеріального тиску на обличчя та очі. Відомий як хоріоїдальний крововилив, він може призвести до кровотечі в стінку ока та бути руйнівним для зору. Слід мати на увазі, що речі, які спричиняють лише помірне збільшення частоти серцевих скорочень, наприклад ходьба, допустимі.

Звичайні післяопераційні огляди зазвичай відбуваються на наступний день після операції, приблизно через тиждень після операції та приблизно через місяць після операції.

Вибір лінзи


Пластикова лінза, що використовується для заміни помутнілого кришталика, чи інтраокулярна лінза потребує ретельного підбору розміру для отримання оптимальних результатів і детального обговорення між пацієнтом і хірургом.

Ранні технології інтраокулярних лінз були монофокальними, більшість пацієнтів із цими лінзами обирали корекцію на відстані та використовували окуляри для читання поблизу. Це все ще є кращим підходом приблизно для 90% пацієнтів, які оперують катаракту сьогодні.

Нещодавні досягнення призвели до створення інтраокулярних лінз, що пропонують мультифокальність з можливістю бачити як поблизу, так і вдалину без окулярів. Деякі мультифокальні лінзи навіть належать до трифокальної категорії, яка включає бачення вдалину, поблизу й проміжне бачення; останнє є особливо важливим при використанні комп’ютерів і телефонів.

Більшість пацієнтів задоволені цими мультифокальними лінзами передової технології. Однак невеликий відсоток пацієнтів із мультифокальними лінзами можуть настільки турбуватися через розлади зору, зокрема нічні відблиски та ореоли навколо джерел світла в темряві, що вони вимагають видалення мультифокальної лінзи, щоб замінити її на стандартну інтраокулярну лінзу. Ці обміни є розумним варіантом у таких ситуаціях і пропонують полегшення для більшості постраждалих пацієнтів.

Визначення того, хто ідеальний кандидат для мультифокальних інтраокулярних лінз, є областю активних досліджень. Більшість клініцистів не рекомендували б використовувати такі лінзи пацієнтам, орієнтованим на деталі. Такі пацієнти схильні фіксувати увагу на недоліках цих лінз, попри їхні потенційні переваги.

Як і у випадку з багатьма технологіями, інтраокулярні лінзи нинішнього покоління набагато кращі за своїх попередників. Майбутні пропозиції, ймовірно, запропонують покращений зір і менше побічних ефектів, ніж ті, що доступні сьогодні.

Але ці новіші лінзи часто не відшкодовуються страховими компаніями, вони часто спричиняють значні витрати з власної кишені пацієнтів. Вирішити, який тип лінз найкращий для вас, може бути складно. На щастя, за винятком незвичайних обставин, наприклад, коли катаракта розвивається після травми ока, з операцією видалення катаракти у дорослих рідко доводиться поспішати.

Джерело: The Conversation

Цю статтю переопубліковано з джерела The Conversation за ліцензією Creative Commons.

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу


Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.