Войти

Ви один із мільйонів, кому збираються зробити операцію з видалення катаракти? Ось що вам потрібно знати!

Хірургія катаракти є однією з найпопулярніших і найбільш поширених операцій у світі.



Переважна більшість пацієнтів отримують відмінні результати з невеликою кількістю ускладнень.

Ось цифри:

   -   до 80 років у більше ніж половини всіх людей з’являється катаракта;

   -   щороку в США проводиться близько 4 мільйонів операцій з видалення катаракти;

   -   понад 90% пацієнтів після операції володіють 100% зором в окулярах, хоча пацієнти з іншими захворюваннями очей можуть отримати не такі гарні результати, включно з пацієнтами з глаукомою, що прогресує та зазвичай пов’язана з підвищеним тиском в оці; діабетичною ретинопатією яка в кінцевому підсумку може спричинити витік у тканинах сітківки; та дегенерацією жовтої плями – хворобою, що зазвичай пов’язана з віком;

   -   рівень післяопераційного інфікування ендофтальмітом становить менше як 0,1%.

Як офтальмологи, які провели тисячі таких процедур, ми знаємо, що багато пацієнтів мають неправильні уявлення як про катаракту, так і про операцію. Наприклад, деякі вважають, що катаракта – це новоутворення на поверхні ока.

Ми любимо порівнювати катаракту з матовим склом вікна ванної кімнати, куди світло може пропускатися, але деталей не видно. Або коли буря внаслідок шторму призводить до того, що зазвичай чиста вода в океані стає каламутною. Приблизно так само колись прозора лінза ока мутнішає.

Про операцію

Хірургія катаракти видаляє помутнілий кришталик ока та замінює його новим, прозорим, щоб відновити зір. Більшість пацієнтів відзначають, що процедура безболісна.

Зазвичай це планова операція, що виконується амбулаторно. Пацієнт частіше за все не спить, перебуваючи під місцевою анестезією, із седацією, подібною до тієї, що використовується під час стоматологічних процедур. Ми любимо говорити, що пацієнти отримують еквівалент трьох маргарит у свою крапельницю.

Потім на поверхню ока наносять знеболювальні краплі разом з анестетиком всередині ока. Пацієнти з клаустрофобією чи руховими розладами, такими як хвороба Паркінсона, можуть бути невідповідними кандидатами для операцій у стані неспання та потребують загальної анестезії.

Перед операцією пацієнти отримують розширювальні краплі, щоб максимально збільшити зіницю. Хірург робить крихітний розріз, як правило, невеликим загостреним скальпелем, між прозорою та білою частинами ока, щоб отримати доступ до капсули кришталика тонкої мембрани, подібної за товщиною до поліетиленового пакета для продуктів у магазині.

Ця капсула підвішена маленькими волокнами – зонулами, які розташовані подібно до пружин, що підвішують батут до рами. Потім хірург створює невеликий отвір у капсулі, що називається капсулотомією, щоб отримати доступ до катаракти. Далі катаракту розбивають на менші частини, щоб їх можна було видалити через невеликий розріз.

Це схоже на крихітний відбійний молоток, що розбиває велику лінзу на дрібніші частини для видалення. Звучить страшно, але це безболісно. Ультразвук емульгує кришталик, а вакуум відсмоктує його з ока. При цьому встановлено, що результати хірургії катаракти за допомогою лазера схожі на результати традиційної хірургії катаракти.

Джерело: The Conversation

Цю статтю переопубліковано з джерела The Conversation за ліцензією Creative Commons.

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу


Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.