Войти

Як зробити воду з крану питною: способи очищення води в домашніх умовах

Якість водопостачання в Україні переважно низька.



Це пов’язано з тим, що трубопровід застарів та потребує заміни. Всередині труби поржавіли, тож у воду потрапляють частки іржі та колоїдне залізо. Також технології, що використовуються для очищення, не відповідають сучасним нормам. Тому в питній воді можуть міститися пестициди, важкі метали та інші шкідливі речовини. В деяких регіонах водопровідна вода містить шкідливу мікрофлору.

Для підготовки питної води існують різні системи. Але якщо вони недоступні, можна використати наступні способи очищення води, які допоможуть покращити її якість.

Фільтри-глечики


Це простий та доступний варіант. Головний елемент фільтра-глечика — знімний картридж. Його можна підібрати з урахуванням особливостей складу водопровідної води. Якщо в ній міститься багато хлору, частинок іржі чи солей жорсткості, потрібен відповідний картридж. Переваги фільтрів-глечиків у тому, що ними можна користуватися будь-де й одразу після покупки. Однак картриджі потребують частої заміни. Також неможлива глибока очистка.

Кип’ятіння


Кип’ятіння — популярний та ефективний спосіб знезараження та очищення води. Такий варіант підійде для дачі. Під час кип’ятіння знижується жорсткість води, тому що гідрокарбонати магнію та кальцію розкладаються та утворюють осад. Тривалість процесу має бути не менше 5 хвилин. Однак варто пам’ятати, що цей спосіб неефективний проти шкідливих домішок. Перевага — швидко та доступно. Недоліки — шкідливі хімічні елементи та важкі метали не зникають зі складу.

Виморожування


Виморожування — це спосіб очищення води з використанням низьких температур. Ємність потрібно помістити до морозильної камери. Першою замерзне чиста вода, всі шкідливі речовини залишаться розчиненими у воді, що буде у рідкому стані. Її потрібно злити, а потім розморозити лід. Талу воду можна використовувати для пиття та приготування їжі. Вдасться суттєво покращити хімічний склад води. Однак виморожування не діє на патогенні мікроорганізми. Переваги — можна використовувати цей метод будь-де, де є морозильна камера. Недоліки — потрібно багато часу.

Бутильована вода


Якщо ви напевно знаєте, що якість водопровідної води дуже низька, не варто ризикувати. В такому разі краще використовувати її лише в технічних цілях. А для пиття та приготування їжі варто придбати бутильовану воду. Переваги — вона безпечна та приємна на смак. Недоліки — в довготривалій перспективі це буде дорого.

Перераховані методи можна використовувати, якщо немає іншого вибору. Однак на майбутнє потрібно подбати про встановлення системи приготування чистої води. Це може бути:

1. фільтр з ультрафіолетовою лампою;

2. проточний фільтр, що встановлюється у водопровід;

3. вугільний фільтр.

Найкращий варіант — система зворотного осмосу. Сьогодні це один з найкращих способів очищення води, який гарантує чистоту до 99,9%.

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.