Войти

Який догляд за собакою забезпечує їм максимальну тривалість життя?

Від який факторів залежить тривалість життя собаки? Поради щодо харчування собаки та догляду



Тривалість життя таких домашніх тварин як собаки залежить від багатьох факторів – як індивідуальних, так і зовнішніх. Відомо, що 1 рік собачого життя дорівнює приблизно 7 людським. Але на питання: "Скільки в середньому живуть собаки?" можна відповісти – приблизно 10-12 років.

На цю цифру впиває чимало чинників. Так, наприклад, селекційні породи більш тендітні та чутливі в порівнянні з чистокровними і мають більше ризиків для свого здоров'я. Часто те, скільки живе собака, визначають наступні індивідуальні фактори:

1. Порода. У деяких порід є генетична схильність до певних захворювань, які можуть скоротити тривалість життя. Наприклад, у собак породи бультер'єр підвищений ризик розвитку раку.

2. Спадковість. Загалом, тварини з міцною генетикою живуть довше, ніж ті, у кого є генетичні дефекти.

3. Стать. Зазвичай самки живуть довше самців.

4. Перенесені хвороби. Кількість і частота захворюваності напряму впливають на те, скільки років живе собака.  Ця цифра буде більшою, якщо тварина отримуватиме якісне і вчасне лікування і профілактику.

Зовнішні фактори, що впливають на тривалість життя собаки


Часто те, скільки років живуть собаки, визначає рівень якості їхнього існування. А вирішальну роль в цьому відіграють наступні чинники, які напряму залежать від хазяїна тварини:

1. Умови утримання. Домашні тварини, якими опікуються господарі, мають кращі умови утримання, ніж вуличні. Вони отримують повноцінне харчування, медичне обслуговування та захист від небезпек.

2. Харчування. Правильне харчування забезпечує організм тварини всіма необхідними поживними речовинами, що сприяє зміцненню імунітету, нормальному розвитку і функціонуванню органів і систем, а також запобігає розвитку захворювань.

3. Рухливість. Активні тварини живуть довше, ніж малорухливі.

4. Психологічний стан. Стрес негативно впливає на здоров'я і тривалість життя тварини.

5. Хірургічні втручання. Так, звичайно, різноманітні операції через виникнення проблем з внутрішніми органами. скоріше можуть послабити здоров'я улюбленця. Але деякі маніпуляції можуть навіть на декілька років продовжити життя собаки.  Так на те, скільки живуть кастровані собаки, сама операція має позитивний вплив. Адже таким чином вдається уникнути деяких проблем з сечостатевою системою.

Харчування собак – перша ознака правильного догляду!


Якість харчування є одним з найважливіших факторів, що впливають на тривалість життя собаки. Правильне харчування забезпечує організм тварини всіма необхідними поживними речовинами, що сприяє зміцненню імунітету, нормальному розвитку і функціонуванню органів і систем, а також запобігає розвитку захворювань. Саме тому слід надавати перевагу тільки якісним, свіжим натуральним продуктам або готовим кормам відомих фірм. Адже в першу чергу через нерегулярне харчування зіпсованими недоїдками вуличні тварини не доживають і до 7 років. Ветеринари радять надавати перевагу таким готовим кормам преміум класу як корм для собак Monge. Вн був спеціально розроблений для домашніх тварин і вже півстоліття є фаворитом навіть племінних заводчиків.

Основні помилки в харчуванні собаки


Найчастішими помилками в харчуванні собаки є:

1. Годування неякісними продуктами. Собаки є хижаками, тому їхній організм потребує певного набору поживних речовин, які не завжди можна забезпечити за допомогою звичайної їжі з людського столу. Крім того, деякі продукти, які є безпечними для людини, можуть бути токсичними для собак. Наприклад, виноград і шоколад можуть викликати у собак отруєння.

2. Перегодовування. Перегодовування призводить до ожиріння, яке є фактором ризику розвитку багатьох захворювань, таких як цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, захворювання опорно-рухового апарату. В кормах для собак Monge зберігається необхідний баланс поживних речовин в залежності від лінійки. 

3. Недогодовування. Недогодовування може призвести до виснаження організму, а також до розвитку хронічних захворювань.

4. Невідповідність раціону індивідуальним потребам собаки. Наприклад, цуценята, лактуючі суки та стерилізовані собаки мають підвищені потреби в певних поживних речовинах. Саме тому слід уважно підбирати або змінювати вид корму в залежності від особливостей життя тварини в  той чи інший період. Дана можливість доступна тільки в професійних кормах.

Яке харчування краще: натуральне чи готове?


Обидва типи харчування мають свої переваги та недоліки. Натуральні продукти найкраще засвоюються організмом собаки, можна самостійно контролювати якість і свіжість продуктів, а також вони все ж обходяться дешевше за готові корми. Але  з ними важко збалансувати раціон, щоб забезпечити організм собаки всіма необхідними поживними речовинами. Також необхідно готувати їжу окремо для собаки, що займає час. А готові корми  мають ряд переваг:

1. Раціони готових кормів розроблені фахівцями, тому вони збалансовані за вмістом поживних речовин. Так корм Monge для собак розроблявся за участі провідних ветеринарів і вже багато років є лідером на ринку Європи.

2. Готові корми не вимагають приготування, що економить час.

3. Вони, як правило, більш безпечні, ніж натуральні продукти, оскільки виробляються під суворим контролем якості.

Однак, готові корми мають один важливий недолік!


Деякі виробники використовують низькоякісні інгредієнти та не випускають індивідуальні лінійки під потреби тварини. 

Найкращий спосіб визначити, який тип харчування підходить вашій собаці, - це проконсультуватися з ветеринаром. Ветеринар допоможе вам скласти збалансований раціон, який буде відповідати індивідуальним потребам вашої собаки та забезпечить їй повноцінне життя. Але більшість ветеринарів Європи та світу надають перевагу корму Monge для собак, який впевнено утримує свої позиції вже 50 років. Цей корм має вісі лінійки відповідно до вікових, статевих та фізіологічних потреб, а також має широку смакову палітру. Він складається з високоякісних інгредієнтів та розроблений з урахуванням потреб собак різних порід, вікових груп та стану здоров'я.

Але їжа - це далеко не все! 


Але крім повноцінного здорового харчування не слід обходити увагою інші аспекти догляду - дресування, регулярна активність і прогулянки, вакцинування та відвідини ветеринарна, регулярна гігієна та достатнє спілкування з людиною. Воно має бути сповнене поваги та доброзичливості. Це сприятиме не лише гарному фізичному апетиту, але й підтриманню природної жаги до життя!

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про отдых:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.