Войти

Пухлини голови та шиї: огляд основних видів та їхніх клінічних проявів

Пухлини голови та шиї — поширені захворювання ЛОР-органів.



Вони можуть виникати в будь-якій частині цих структур, а через особливості анатомії голови та шиї, ці пухлини можуть перетворюватися на системні проблеми.

Саме тому хірурги клініки Grabovsky PRO Med використовують найбільш сучасні методи діагностики та лікування таких пухлин. Але розуміти особливості новоутворень голови та шиї потрібно не тільки медичним професіоналам, а й пацієнтам.

Основні види пухлин голови та шиї


Під цими двома структурами мається на увазі єдина та досить складна система взаємопов’язаних органів:

   -   мозок;

   -   ніс та його пазухи;

   -   гортань;

   -   глотка;

   -   ротова порожнина.

Через те, що ці анатомічні порожнини міцно пов’язані між собою, лікування пухлин в них вимагає особливих знань цієї конкретної ділянки тіла. Саме тому патологія голови та шиї вважається окремою галуззю медицини.

Пухлини голови


Як і всі інші новоутворення, пухлини голови діляться на два типи:

1. Злоякісні пухлини голови. Злоякісні новоутворення охоплюють рак мозку, порожнини рота, гортані, ротоглотки, носоглотки, а також рак слинних залоз.

2. Доброякісні пухлини голови. Доброякісні пухлини менш загрозливі, але можуть викликати проблеми через стискання тканин. До них можна віднести остеоми, фіброми та інші новоутворення тканин голови.

Зазначимо, що до пухлин голови, якими не займається ЛОР-хірург, належать пухлини очей, головного мозку та пов’язаних структур — ці випадки досліджують та лікують інші спеціалісти, як-от нейрохірурги та офтальмологи.

Пухлини шиї


Новоутворення в шиї можуть бути зовнішніми (на шкірі) або внутрішніми (в м'язах, лімфатичних вузлах чи органах). Вони можуть варіюватися від доброякісних цист до злоякісних пухлин або навіть лімфом.

Поверхневі новоутворення шиї не залучають до свого розвитку безпосередньо органи цієї анатомічної ділянки. Такі пухлини переважно доброякісні, але все ще схильні до перетворення. Переважно зустрічаються кісти, фіброми та ліпоми.

Пухлини, які ростуть у більш глибоких тканинах шиї, більш схильні до малігнізації. Серед них — рак гортаноглотки.

У свою чергу, лімфоми можуть бути первинними або вторинними. У першому випадку зоною ураження та джерелом росту пухлини є безпосередньо лімфатичний вузол, а у другому — існуюча злоякісна пухлина в іншій ділянці, що вже метастазувала до шийного лімфатичного вузла.

Клінічні прояви пухлин голови та шиї

Клінічні прояви пухлин голови та шиї


Клінічні симптоми варіюються від болю та набряку до порушень функцій окремих органів. Зміни у зовнішності, а також загальні ознаки онкологічних захворювань, такі як втрата ваги та анемія, слід ретельно оцінювати.

Серед найбільш поширених симптомів пухлин шиї — втрата ваги, біль при ковтанні, постійний біль у горлі, радикальні зміни голосу, а також збільшення шийних лімфатичних вузлів. Доброякісні пухлини також можуть викликати дискомфорт через тиск на тканини.

Як проходить діагностика таких пухлин?


Для точного визначення типу пухлини та її стадії застосовуються різні методи діагностики. Комп'ютерна томографія, магнітно-резонансна томографія, біопсія та інші дослідження допомагають у формуванні повної картини захворювання.

Проте, як і з будь-якими іншими патологіями, діагностика тут починається з ретельного огляду. Після нього лікар вже може призначити ендоскопічне дослідження, методи візуалізації, а за необхідності — лабораторні аналізи.

 

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.