Войти

Профілактика та лікування діабетичної ретинопатії

Американська діабетична асоціація (ADA) щорічно оновлює стандарти лікування діабету, включаючи рекомендації щодо діабетичної ретинопатії.



На 2024 рік основні рекомендації звертають увагу на впровадження стратегій, які допомагають людям з діабетом досягати цілей щодо контролю глікемії, артеріального тиску та рівня ліпідів. Це важливо для зниження ризику розвитку та уповільнення прогресування діабетичної ретинопатії.

1. Зміни способу життя

Зміни способу життя, такі як оптимізація харчування, регулярна фізична активність і підтримання здорової маси тіла, можуть знизити ризик розвитку та прогресування хронічних захворювань, включаючи діабет і діабетичну ретинопатію. Наприклад, лікування дисліпідемії за допомогою статинів може сприяти зменшенню втрати зору, а фенофібрат, завдяки своїм протизапальним та антиоксидантним властивостям, здатний уповільнювати прогресування діабетичної ретинопатії незалежно від зниження рівня ліпідів.

2. Фізична активність

Дослідження показують, що регулярна фізична активність знижує ризик виникнення діабетичної ретинопатії. ADA рекомендує включати до тренувальних програм структуровану фізичну активність, яка допомагає запобігти чи відстрочити розвиток діабету 2 типу та приносить користь для здоров’я людей з діабетом 1 типу.

Рекомендації охоплюють аеробні вправи, вправи на опір і вправи на гнучкість та баланс, описуючи подробиці щодо типів, інтенсивності, тривалості, частоти й послідовності виконання вправ. Ці рекомендації можуть бути використані в програмах інформування пацієнтів для ефективнішого управління їх станом.

3. Дієта

Різні дослідження вивчали взаємозв’язок між дієтою та розвитком діабетичної ретинопатії. Виявлено, що дієта, багата на фрукти, овочі, харчові волокна, рибу, олеїнову кислоту та чай, а також середземноморська дієта, мають захисний ефект проти розвитку захворювання та в цілому корисна для здоров’я. З іншого боку, харчування з високим вмістом безалкогольних напоїв зі штучними підсолоджувачами, калорійних продуктів, рису та холіну створюють протилежний, шкідливий для здоров’я, ефект.

Введення в життя трьох запропонованих стратегій допоможе знизити ризик розвитку та прогресування діабетичної ретинопатії у людей з діабетом, що зрештою сприятиме збереженню їх зору та загального здоров’я.

Розповідаємо про сучасне лікування діабетичної ретинопатії.

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу


Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

 

 

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.