Войти

Чому неприпустимо приймати антибіотики без призначення лікаря

Дія антибіотика на патогенну мікрофлору, що знаходиться в організмі хворого. Чому варто обов'язково консультуватися з лікарем перед початком прийому будь-якого препарату



Антибіотики - сильний лікарський засіб, що допомагає людині в боротьбі проти бактеріальних інфекцій. Вони іноді виявляються єдиним ефективним методом.

На жаль, застосування антибіотиків може спричиняти й негативні наслідки: дисбактеріоз, резистентність (стійкість) збудника до ліків.

Дія антибіотика


У деяких випадках антибіотик не знищує всіх хвороботворних мікроорганізмів в організмі. З тих, що вижили, формується новий штам. Це відбувається через неправильно підібрану концентрацію ліків. Тому вкрай важливо не приймати антибіотики без рекомендацій лікаря. Тільки фахівець може визначити правильну дозу, яка гарантовано впорається з інфекцією. У такому разі хворому залишається тільки дотримуватися рекомендацій і лікуватися, паралельно розважаючись у смартфоні, виконавши в Ельслотс вхід.

Патологічні бактерії отримують шанс вижити, коли хворий не завершує повний курс лікування. Усе тому, що в один момент пацієнт починає почуватися краще і припиняє прийом препарату. Це дає змогу патогенам почати активно розмножуватися та поширюватися.

Головна помилка необізнаних людей: приймання антибіотиків для профілактики. Тенденція посилилася під час пандемії коронавірусу. Через антибіотикорезистентність лікарям стає дедалі складніше лікувати небезпечні бактеріальні інфекції: пневмонію, гонорею, сальмонельоз, туберкульоз тощо.

Створення нових антибіотиків - завдання складне. Процес потребує великої кількості часу та коштів. Повний цикл розробки нових ліків займає десятиліття. У той час, як стійкість бактерії до нового препарату може з'явитися вже протягом року.

Правила прийому антибіотиків

Правила прийому ліків


Що рідше люди використовують антибіотики без потреби, то повільніше виникає антибіотикорезистентність. Кожен із нас має дотримуватися простих правил:

   -   Не приймати антибіотики, не проконсультувавшись із лікарем: вони не допомагають у разі вірусних інфекцій (наприклад, у разі грипу). Ліки впливають на бактерії, не на віруси;

   -   крім антибіотиків, лікар призначає пробіотики для підтримки здорової мікрофлори кишківника. Ігнорування рекомендацій може завдати шкоди імунній системі;

   -   не припустимо передавати ліки родичам або друзям.

До власного здоров'я варто ставитися відповідально.

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про здоровье:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.