Войти

Помірне фізичне навантаження знижує вірогідність розвитку онкології

Достатня фізична активність здатна знизити ризик розвитку онкологічного захворювання та стати частиною ефективної терапії боротьби з раком



Одна із найпоширеніших хвороб світу – онкологія. Вчені роблять все можливе, щоб знайти способи запобігання захворюванню та ефективні методи його лікування. На жаль, механізм захисної дії фізичного навантаження від ракових клітин спеціалістами ще мало вивчений.

Проте, в будь-якому разі, регулярні заняття спортом допомагають не просто контролювати кількість жирових клітин в організмі.

Фізичні вправи впливають на функціонування ендокринної системи. Тобто на секрецію залозами гормонів та ефективність імунної системи. 

Дослідження вчених


Відносно недавні дослідження вчених показали, що людина зобов’язана періодично себе фізично навантажувати, особливо якщо вона полюбляє пасивний відпочинок. Наприклад люди, що працюють в офісі і йдуть до казино чи сидять дома, граючи онлайн в ігорному клубі, отримуючи бонус за реєстрацію та інші подарунки, мають обов’язково періодично відвідувати спортивну залу. 

Фізичне навантаження безпосередньо впливає на 26 різних видів пухлин. Знижується ризик розвитку:

   -   аденокарцинома – на 42%;

   -   рак легень – 26%;

   -   печінки – 27%.

Також спорт може запобігати формуванню пухлин в:

   -   нирках;

   -   молочних залозах;

   -   товстому кишківнику;

   -   шийно-головному відділі;

   -   сечовому міхурі та ін.

Найбільший ефект фізичних навантажень спостерігається у випадку раку ендометрію матки та легень. Особливо важливі спортивні заняття для людей, у яких спостерігається зайва вага.

Види спорту, що підходять для якісної профілактики


Всі види спорту, де спостерігається аеробна активність, якісно підвищують серцевий ритм:

   -   біг;

   -   фінська ходьба;

   -   плавання;

   -   велоспорт;

   -   ковзани, 

   -   бігові лижі тощо.

Кожного дня достатньо 30-60 хв помірної активності, щоб ефективно боротися з онкологічними захворюваннями.

Існує велика кількість гіпотез, що стосуються захисного механізму впливу фізичних навантажень. Так, спорт позитивно впливає на енергетичний баланс організму, метаболізм, секрецію гормонів (особливо рівень інсуліну у крові), механізми роботи імунної системи та усунення запальних процесів. Експерти компанії World Cancer Research Fund стверджують, що 25% пухлин виявляють у людей, що не займаються спортом та часто переїдають. Представники ВООЗ також стверджують, що 9-19% пухлин спричиняє дефіцит рухів тіла.

Види спорту, що підходять для якісної профілактики

Чи застосовуються фізичні навантаження як частину терапії онкологічних захворювань?


Лікування раку дуже специфічне, воно інколи призводить до великої кількості побічних дій. Перш за все у людини виникає сильна втомлюваність і зниження життєвих сил. Тому лікарі наголошують на необхідності фізичних навантажень для досягнення пацієнтом бажаних результатів. Спорт необхідних для підвищення рівня виживання та ефективності терапії. В практиці відомі випадки, коли спортсмени хворі на рак продовжували свою діяльність і в рази успішніше переборювали захворювання.  

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про спорт:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.