Войти

Які вітаміни потрібні для пологів

Під час вагітності виснажується кілька поживних речовин у вашому організмі, включаючи фолієву кислоту, вітамін D, залізо, жирні кислоти, селен і кальцій.



     Під час вагітності виснажується кілька поживних речовин у вашому організмі, включаючи фолієву кислоту, вітамін D, залізо, жирні кислоти, селен і кальцій, тому важливо отримати оптимальне харчування після пологів (1, 2).

Для цього потрібно завчасно вибрати вітаміни після пологів.

Розберімо чому вітаміни для годуючої мами важливі?


До того, якщо ви годуєте грудьми, ваші щоденні рекомендовані дози багатьох поживних речовин навіть вищі, ніж під час вагітності. Через цей підвищений попит на поживні речовини жінки, які годують грудьми, мають вищий ризик розвитку дефіциту поживних речовин.

Під час лактації споживання вітамінів A, B1, B2, B6, B12 і D, докозагексаєнова кислота (DHA), холін і йод частково йдуть на відновлення молока.

Оптимальне харчування допомагає підтримувати розвиток тіла та мозку вашої дитини. Крім того, підтримання оптимального споживання поживних речовин має важливе значення, щоб допомогти вам почуватися як найкраще та дати вам енергію для догляду за собою та дитиною.

Хороша добавка після пологів повинна містити корисні різноманітні вітаміни, мінерали та інші поживні речовини, зокрема: омега-3, фолат, холін, залізо, селен, вітаміни А, В1, В2, В6, В12 і D.

Можливо, вам не вдасться знайти добавку, яка б містила все необхідне, особливо під час грудного вигодовування, тому вам, можливо, доведеться приймати кілька добавок.

Наприклад, лікар може вам призначити придбати добавку омега-3, що містить DHA та ейкозапентаєнову кислоту (EPA) на додаток до полівітамінів.

Жінки при грудному вигодовуванні часто не отримують достатньої кількості кальцію, цинку або магнію зі свого раціону. Цинк разом із вітаміном С допомагає зміцнити вашу імунну систему, поки ви все ще вразливі від народження. Кальцій підтримує здоровий ріст кісток і м’язів, а магній підтримує загальний здоровий ріст.

Годуючі матері, які не отримують багато заліза, можуть боротися з анемією. Залізо є необхідним для еритроцитів, щоб переносити кисень до мозку вашої дитини, хоча вони не отримують багато заліза з грудного молока.

Вітаміни групи В


Вітамін B12 є однією з найпоширеніших добавок після пологів, особливо для людей, які є вегетаріанцями або веганами. Оскільки B12 міститься виключно в продуктах тваринного походження, він може допомогти доповнити ваш раціон таблеткою.

Іншим важливим вітаміном є вітамін В6, який може допомогти регулювати вироблення грудного молока. Якщо вам важко збільшити кількість молока, вам може знадобитися більше B6.

Вітаміни D, A і C


Вітаміни для жінок, які годують груддю дуже потрібні. Вітамін D необхідний для розвитку кісток вашої дитини, тому, якщо ви не їсте багато продуктів, багатих на вітамін D, або проводите час на сонці з дитиною, можливо, вам доведеться приймати добавки. Без вітаміну D у вашої дитини може розвинутися рахіт, коли її кістки починають розмякшуватися. Вітамін D також важливий для того, щоб допомогти дитині засвоїти кальцій і фосфор.

Вітамін А важливий як для годуючих жінок, так і для розвитку дитини. І для батьків, і для дітей вітамін А сприяє здоровому зору, росту тканин і підтримці імунітету.

Вітамін С допомагає організму відновлюватися від народження, а також зміцнює вашу імунну систему для боротьби з потенційними хворобами.

Під час годування груддю потреба в йоді та холіні зростає навіть більше, ніж у вагітних жінок. Йод необхідний для здоров’я щитовидної залози, а холін і йодид сприяють розвитку мозку та нервової системи вашої дитини.

Одна з омега-3 жирних кислот, докозагексаєнова кислота (або DHA), сприяє здоровому розвитку нервової системи, очей і мозку вашої дитини.

Найкращий спосіб отримати необхідні післяпологові вітаміни – це збалансоване харчування, адаптоване до ваших потреб у поживних речовинах після пологів.

Однак важко отримати всі поживні речовини, необхідні вам і вашій дитині, лише з їжі. Зазвичай післяпологові добавки можна придбати без рецепта, хоча в деяких випадках лікар може назначити аналізи та прописати спеціальний набір вітамінів. Післяпологовий комплекс вітамінів для годуючої мами, які годують груддю, також можуть включати додаткові переваги, наприклад пробіотики.

Дотримання повноцінного раціону з широким асортиментом нежирного білка, овочів, фруктів, цільного зерна та нежирних молочних продуктів допомагає задовольнити потреби в післяпологовий період, але матері, які годують грудьми, повинні приймати полівітаміни, щоб задовольнити свою щоденну потребу.

 ___________________

* За даним посиланням ви перейдете на вебсайт www.elevit.com.ua, де, зокрема, міститься реклама лікарського засобу Елевіт. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я

1. Акушерство та гінекологія: підручник у 4 томах за ред. В.М.Запорожан/Київ. ВСВ «Медицина» 2013 року.

2. Наказ МОЗ України від 03.09.2017 №1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії.

3. Гук О. П. Збірник нормативних документів з питань репродуктивного здоров'я в Україні / О. П. Гук, Н. Я. Жилка. - К.: Вид-во Раєвського, 2005.

4. Елевіт. Інструкція до застосування

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!


Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про детей:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.