Войти

Найбільш розповсюджені питання від батьків про короткозорість у дітей

Лікарі-офтальмологи медичного центру «АЙЛАЗ» відповіли на найбільш поширені питання про короткозорість у дітей.



Чому короткозорість з часом посилюється?

У людей з міопією (короткозорістю) зазвичай більший ступінь короткозорості, якщо вона почала зростати в дитинстві та ранньому дорослому віці. Час найбільшого розвитку короткозорості у більшості дітей припадає на вік від 6 до 10 років. Коли око росте, воно стає довшим і більш короткозорим.

Є багато чинників, що можуть викликати більшу або меншу короткозорість очей дитини: до них відносяться ступінь короткозорості кожного з батьків, час, витрачений на роботу зблизька, та кількість зовнішнього освітлення.

Як лікують короткозорість?

У дитинстві міопію (короткозорість) зазвичай лікують за допомогою окулярів або контактних лінз. Окуляри та контактні лінзи змінюють те, як світло, що потрапляє в око, заломлюється, аби далі фокусуватися на сітківці.

Чи правда, що рефракційна хірургія дієва?

Рефракційна хірургія назавжди змінює те, як передня частина ока викривляє світло, щоб зробити світло краще сфокусованим на сітківці. Як правило, це не є гарним методом лікуванням зору дітей, оскільки в дитинстві око все ще росте, тому ефект від операції буде нетривалим.

Що таке висока міопія?

Короткозорість високого ступеня, що також називають патологічною короткозорістю – це коли короткозорість становить -6,00 діоптрій або більше, чи коли довжина ока перевищує 26,5 мм. Діти, у чиїх батьків високий ступінь короткозорості, та/або ті, у кого починає розвиватися короткозорість рано в дитинстві, мають більшу ймовірність розвитку високої короткозорості з часом.

Які проблеми з очима можуть бути при високій міопії?

Люди з високою короткозорістю мають вищий шанс отримати отвори в сітківці, розриви та відшарування сітківки. Інші можливі проблеми з очима включають ненормальний ріст кровоносних судин під сітківкою, високий очний тиск (глаукому) та зміни гелю (склистого тіла), що заповнює око. Ці проблеми з очима можуть призвести до постійної втрати зору.

Яка ймовірність розвитку міопії у вашої дитини?

Існує сильний генетичний зв’язок із короткозорістю, тому якщо хтось із батьків є короткозорим, дитина, швидше за все, стане короткозорою.

Чи може моя дитина щось зробити, щоб уповільнити міопію?

Зараз у всьому світі проводиться багато досліджень, щоб спробувати зрозуміти, чому та як відбувається прогресування короткозорості у дітей. Доведено, що велика кількість часу, проведеного на роботі з фокусом погляду на предметах менше ніж 30 см, посилює короткозорість. Простий спосіб послабити фокусування зблизька – заохочувати дітей при концентрації погляду зблизька (менше ніж 30 см від обличчя) робити перерви в роботі кожні 20 хвилин, щоб дивитися на відстань 6 метрів або більше протягом кількох секунд.

Було показано, що перебування на свіжому повітрі під сонячним світлом затримує початок короткозорості у дітей, тому слід заохочувати перебування дитини принаймні годину на свіжому повітрі під сонячними променями кожен день (у безпечному середовищі із захистом від сонця).

Які існують методи лікування, що уповільнюють міопію?

Показано, що лікування, яке допомагає уникнути погіршення короткозорості у дітей, включає очні краплі та спеціально розроблені контактні лінзи й окуляри.

Спеціальні контактні лінзи та окуляри змінюють спосіб викривлення світла, коли воно потрапляє в око. Дослідження на тваринах показують, що фокусування світла на різних частинах сітківки може контролювати зростання очей. Клітини в області сітківки, що контролюють бічний зір, подають сигнали, які викликають більше зростання очей і посилення короткозорості. Контактні лінзи та окуляри, які допомагають уповільнити короткозорість, змінюють спосіб викривлення світла, щоб клітини, які контролюють зростання, отримували більш сфокусоване зображення та не змушували око рости довше чи ставати більш короткозорим.

Типи контактних лінз, які допомагають уповільнити короткозорість, включають денні контактні лінзи з периферичною посиленою оптикою, такі як MiOpia (використовуються в Україні з 2019 року), та лінзи, які надягають на ніч (ортокератологія), такі як Paragon (використовуються в Україні з 2005 року). Лінзи Парагон змінюють форму рогівки, чим досягається виправлення зору на цілий день. Тож вранці після зняття лінз дитина бачить гарно впродовж всього дня. Крім того, багаточисленні дослідження показали, що ці лінзи мають ефект уповільнення та навіть зупинки прогресії короткозорості.

Було також показано, що очні краплі атропіну допомагають уникнути погіршення короткозорості. Дослідження в багатьох країнах показують, що краплі допомагають уповільнити короткозорість. Дослідження в Сполучених Штатах тривають. Краплі атропіну, як правило, використовуються протягом періоду, коли міопія зазвичай посилюється у дітей, та їх припиняють, коли міопія, ймовірно, перестала зростати або око перестало рости. Ми все ще вивчаємо, який найкращий спосіб лікування атропіном, коли його починати, коли припиняти та яке дозування використовувати.

Як часто потрібно перевіряти вашу дитину на міопію?

Ми, лікарі офтальмологічного центру «АЙЛАЗ», рекомендуємо щорічне обстеження очей, щоб перевірити короткозорість. Якщо розпочато лікування для уповільнення розвитку короткозорості, дитині, можливо, доведеться відвідувати лікаря кілька разів на рік і, можливо, знадобиться додаткове обстеження, щоб зрозуміти, чи ефективне лікування.

Дізнайтеся більше про профілактику та лікування дитячої короткозорості у батьківській енциклопедії здорового зору у дітей.

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу


Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: 0(44) 364 10 01

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!

Теги: зрение,  дети

Отзывы и комментарии (0)
Добавить комментарий
Интересно про детей:
© 2008-2024 Все права охраняются законодательством Украины. Использование материалов HnB.com.ua разрешается при условии размещения ссылки (для интернет-изданий гиперссылка, не закрытая для индексации поисковыми системами) на HnB.com.ua.